Consilierul Joaquim Nadal y Farreras a evidențiat îmbunătățirea bugetului pentru Departamentul de Cercetare și Universități, care va avea un total de 1.620 de milioane de euro, cu o creștere de 13,5% în ceea ce privește fondurile proprii. Consilierul Nadal a subliniat că aceste bugete pun capăt unei etape anterioare de subfinanțare de atunci „reprezintă o îmbunătățire substanțială, iar această tendință de creștere va trebui menținută în viitor pentru a răspunde eficient nevoilor sistemului”. Consilierul a evidențiat revenirea la stadiul de dinainte de criză și a exprimat că „cu bugetul de 1.620 de milioane de euro suntem într-o etapă care inversează etapa reducerilor și suntem la un punct de plecare care va fi bine primit de întregul ecosistem universitar și de cercetare”.

Îmbunătățirea bugetului permite, în premieră, ca contribuția către universitățile publice să depășească 1.000 de milioane de euro, atât în ​​ceea ce privește finanțarea, cât și investițiile în infrastructură. În acest sens, planul de infrastructură universitară crește cu 15 milioane pentru a ajunge la 51 de milioane și, privind spre viitor, consilierul Nadal a avansat că Departamentul va concepe un plan multianual de investiții care să permită universităților „Înainte cu mai multă previziune și mai multă securitate”.

În ceea ce privește domeniul cercetării, sunt în creștere și contribuțiile la centrele de cercetare și marile infrastructuri de cercetare, care multiplică, datorită competitivității, fondurile pe care le primesc de la Departament: „Centrele de cercetare de astăzi au o pondere științifică mai mare decât o recunosc bugetele lor. Sunt competitive în sine, capabile să atragă resurse și să se afle în sfera marilor centre de cercetare europene și globale”. În acest sens, consilierul Nadal a subliniat ceea ce a definit ca fiind a „proiect strategic de anvergură europeană” de implementare în Barcelona a unuia „Centrul Fraunhoffer va constitui un nou pol de cercetare în domeniul biomedicinei și bioingineriei” care este, de asemenea, un pariu cheie în strategia de transfer de cunoștințe. Proiectul de înființare a sediului principalei organizații de cercetare aplicată din lume, în Catalonia, cu o finanțare inițială de 2 milioane de euro, va presupune o investiție finală de 17 milioane de euro.

În discursul său în fața reprezentanților grupurilor parlamentare, consilierul Nadal a evidențiat, de asemenea, complementaritatea și sinergia necesară între universitatea și domeniile de cercetare în beneficiul reciproc: „Suma tuturor este cea care explică puterea lumii științei în Catalonia, pentru că nu există cercetare fără universități și nu există universități fără cercetare, ele sunt vase comunicante” a insistat consilierul.

Axa noilor bugete

Bugetele 2023 ale Departamentului de Cercetare și Universități pun oamenii în centrul politicilor, pariând pe talent, echitate și egalitate de gen în sistemul de cunoaștere. În acest sens, ca principală noutate iese în evidență noul plan de ajutor generațional și împotriva precarității care urmează să fie derulat în următorii trei ani în universitățile publice și care, în acest prim an, va fi finanțat cu 15 milioane de euro. De asemenea, universitățile vor primi peste 116 milioane de euro pentru consolidarea majorărilor salariale pentru personalul universităților publice.

În ceea ce privește apelurile de atragere și reținere a talentelor, care însumează peste 138 de milioane de euro, noua creștere datorată programului ICREA de recrutare a cercetătorilor excelenți (care se va adăuga cu 6,2 milioane de euro în plus) și cele aproape 3 milioane. de apeluri pentru postdoc (care însumează un total de 11,2 milioane de euro) destinate stabilizării medicilor.

În domeniul echității în accesul la universitate, sunt alocate suficiente 2 milioane de euro pentru a egaliza prețul public al gradelor II și ulterioare cu prețul primelor diplome universitare, precum și extinderea la studenții cu studii superioare. cursurile de învățământ (CFGS) scutirea de la plata taxelor universitare de anul I, așa cum este deja cazul celor de la Bacalaureat.

În ceea ce privește politicile de egalitate de gen, bugetul include peste un milion de euro pentru extinderea scutirii de la școlarizarea universitară la victimele violenței, precum și pentru dezvoltarea strategiei de egalitate de gen în știință și promovarea cercetării în domeniul egalității de gen. În ceea ce privește domeniul politicii lingvistice, se preconizează continuarea promovării acțiunilor de desfășurare a Planului de consolidare a limbii catalane în centrele de cercetare și universități, cu o contribuție de peste 9 milioane de euro.

Centre de cercetare, infrastructuri mari și transfer de cunoștințe

În domeniul cercetării și promovării inovării și transferului de cunoștințe, consilierul Nadal a confirmat că noul buget dublează angajamentul Guvernului față de știința catalană.

Implementarea Legii științei catalane, aprobată în decembrie 2022, este stabilită ca una dintre prioritățile majore ale Departamentului pentru 2023, alocând peste 40 de milioane de euro pentru implementarea principalelor strategii prevăzute în standardul-cadru al sistemului de cunoștințe catalan. „Vom finanța cercetarea la universități și centre cu contribuții specifice la proiecte strategice precum noul complex de cercetare privind bunăstarea planetară care vizează combaterea urgenței climatice, umane și sociale a Pieței de Pește sau desfășurarea viitorului inel cuantic și a polul tehnologiilor cuantice care este condus de ICFO”a răspuns consilierul.

Aceste strategii de implementare a Legii Științei trec printr-un plan universitar în cercetare și transfer de excelență și acțiuni coordonate în materie de egalitate de gen în știință, știință deschisă și inovare și transfer de cunoștințe. În această linie, programele de cercetare de excelență la universități vor avea o dotare de 24, milioane de euro pentru a recunoaște, promova și consolida cercetările desfășurate în universități, precum și pentru a încuraja generarea și evaluarea cunoștințelor de impact.

Sprijinul pentru sistemul centrelor de cercetare este majorat în noul buget pe 2023 cu articole în valoare de peste 90 de milioane de euro destinate funcționării și investițiilor centrelor de cercetare, ceea ce include o creștere a finanțării de bază a centrelor CERCA de aproape 5 milioane. euro. În plus, infrastructurile de cercetare vor beneficia de o nouă cerere competitivă de cofinanțare a proiectelor unice dotate cu 9 milioane de euro care se adaugă la contribuțiile la marile infrastructuri științifice și centre de cercetare ale țării în valoare de aproape 10 milioane. În acest sens, a amintit consilierul Nadal „sprijin acordat Sincrotronului ALBA pentru proiectul unui nou Sincrotron de înaltă generație în Catalonia și Centrului de Supercomputing din Barcelona (BSC) în planul său de a găzdui supercomputerul MareNostrum5”.

În ceea ce privește promovarea transferului tehnologic din sistemul de cunoștințe către companii și societate în ansamblu, dublează contribuțiile pentru fondurile de investiții și apeluri. Alte acțiuni remarcabile în domeniul promovării cercetării sunt noul apel pentru proiecte singulare 2023-2026, cu o alocare de 14 milioane de euro, și desfășurarea unui nou apel tematic axat pe cercetarea împotriva schimbărilor climatice în coordonare cu Departamentul de Acțiune Climatică. și dotat cu 4,2 milioane de euro.

sursă: Consilier Nadal: „Mărim bugetul cu 13,5% cu fonduri proprii pentru cercetare și universități, ceea ce reprezintă o îmbunătățire substanțială”