Ministrul Cercetării și Universităților, Joaquim Nadal i Farreras, a vizitat în această dimineață facilitățile Centrului de Supercomputing din Barcelona (BSC), marea infrastructură de cercetare dedicată supercalculaturii, unde a evidențiat „nivelul extraordinar de excelență în domeniul informatic al centrului, care va continua să fie un angajament clar viitor al Guvernului”. La fel, consilierul a mai subliniat faptul că CSB „să poată capta resurse dincolo de contribuțiile de bază ale administrațiilor publice, cu o creștere clară care este susținută de fondurile cu caracter competitiv captate pe baza muncii științifice a cercetătorilor și cercetătorilor săi”.

Consilierul Nadal a avut o întâlnire cu echipa de conducere a BSC condusă de directorul Mateo Valero, directorul asociat Josep M. Martorell și consilierul BSC Enric Banda; iar, ulterior, împreună cu echipa de conducere a CSB și cu rectorul UPC și membru al consiliului de administrație al centrului, Daniel Crespo, a vizitat lucrările de instalare a noului supercomputer MareNostrum 5 și a actualului supercomputer MareNostrum 4. Nadal a a apărat că „Guvernul va continua să răspundă nevoilor CSB de a-i oferi resurse de creștere care se conturează în proiecte de anvergură precum supercalculatorul MareNostrum 5 aflat în construcție, noul sediu corporativ deja în funcțiune sau participarea hotărâtă la inițiativa europeană a cipurilor de producție”.

Intrarea în exploatare a MareNostrum 5 va avea o valoare strategică de prim nivel deoarece va permite BSC să devină un element important al hărții europene a infrastructurilor științifice. În domeniul strict științific, directorul asociat al BSC, Josep M. Martorell, a subliniat relevanța „MareNostrum 5 reprezintă un mare salt la nivel științific, deoarece ne va permite să facem față provocărilor care nu erau la îndemâna noastră până acum în domenii precum medicina personalizată, schimbările climatice, inteligența artificială sau noile surse de energie”.

Motor al științei și inovației

BSC joacă un rol strategic în sistemul de cunoștințe catalan ca infrastructură științifică majoră și centru de cercetare lider, precum și un motor de excelență în cercetare și transfer tehnologic și inovare pentru economia catalană. Pentru a promova rolul central al BSC în sistemul catalan de cercetare, Guvernul a precizat angajamentul față de centru cu o contribuție de 59 de milioane de euro în perioada 2020-2029 care, printre altele, finanțează achiziția și exploatarea MareNostrum 5, precum și precum cheltuielile generale de funcţionare ale consorţiului pentru instalarea sau construcţia noii staţii electrice a viitorului supercalculator. În ansamblu, pe parcursul perioadei 2005-2020, Guvernul a susținut BSC-CNS cu contribuții în valoare de 55,6 milioane de euro.

Executivul catalan a participat și la finanțarea costului de 19,6 milioane de euro al noului sediu corporativ al BSC pe baza unui proiect cofinanțat cu Fondul FEDER cu o contribuție de 8 milioane de euro din partea Generalitat de Catalunya, precum și finalista. transfer de 2,3 milioane de euro pentru finalizarea clădirii între 2018 și 2020.

În ceea ce privește instalarea noului supercomputer MareNostrum, începută în decembrie 2022 odată cu implementarea primelor rafturi (rafturi), va face din BSC una dintre infrastructurile tehnologice de referință pentru cercetarea științifică la scară globală. Pe lângă redimensionarea capacităților de calcul ale noului supercomputer MareNostrum 5, capacitatea de influență a BSC se concretizează și în alianțe cu companii multinaționale, influență în atragerea de sedii internaționale sau în promovarea creării de noi companii spin-off. Un alt proiect de impact BSC este dezvoltarea unui cip de fabricație europeană necesar pentru viitoarele supercalculatoare de tehnologie europeană, cheie pentru competitivitatea științifică și suveranitatea tehnologică a Uniunii Europene. Pe lângă noul MareNostrum 5, în 2023 primele două calculatoare cuantice ale Statului vor fi integrate în BSC, ceea ce va permite progresul în multiple aplicații academice și în rezolvarea unor probleme complexe în domenii precum sănătatea, schimbările climatice, logistica sau utilizarea energiei.

sursă: