#Madrid –

Comunitatea Madrid a inaugurat astăzi expoziția gratuită de fosile de dinozaur Vânători de dragoni, care va rămâne în curtea centrală a Muzeului de Arheologie și Paleontologie (MARPA) din Alcalá de Henares până pe 12 ianuarie. Acesta spune povestea descoperirii sale și a muncii oamenilor care i-au găsit fosilele și au efectuat cercetări asupra acestor animale fascinante. Ministrul Culturii, Turismului și Sportului din Comunitatea Madrid, Mariano de Paco Serrano, a participat astăzi la prezentarea expoziției.

Vizitatorii vor face un tur din Anglia victoriană până în zilele noastre, trecând prin Vestul American, Deșertul Gobi, Tanzania și Patagonia. În plus, selecția spectaculoasă de fosile ne permite să contemplăm diferite specii de dinozauri și să înțelegem cum progresele în cunoștințele lor științifice s-au reflectat și în cultura populară, o reflectare a fascinației pe care au provocat-o de la descoperirea lor. Expoziția evidențiază munca de pionierat a paleontologilor și dezvăluie evoluția cunoștințelor științifice.

Dinozauri legendari Este prima oprire a expoziției, care trece în revistă primele interpretări date descoperirilor osoase. In sectiunea Când paleontologia a descoperit dinozaurii, Sunt detaliate primele studii științifice. Acestea au fost realizate de William Buckland (1784-1856), Gideon Mantell (1790-1852) și Georges Cuvier (1769-1832), care au interpretat primele descoperiri ca rămășițe de șopârle uriașe și în 1841 Richard Owen a atribuit cuvântul pentru prima. timp dinozaur (soparle teribile) la acest grup de specii noi.

Războiul oaselor în vestul sălbatic este dedicată competiției înființate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea de doi paleontologi nord-americani, Othniel Charles Marsh (1831-1899) și Edward Drinker Cope (1840-1897). Sunt incluse câteva fosile din Formația Morrison, din Montana (SUA).

Primele decenii ale secolului XX se reflectă în dinozaurologie de aventură. Atunci diferite instituții au organizat săpături mari în locuri exotice, precum în Tendaguru (Tanzania). Lucrările lui Barnum Brown (1872-1963) sunt din această perioadă. De-a lungul carierei sale, a excavat primele cinci schelete ale Tyrannosaurus rex.

Deja în a doua jumătate a secolului al XX-lea a avut loc o schimbare de paradigmă în interpretarea lor ca animale stângace și prost adaptate, practic destinate dispariției. Au fost lucrările lui John H. Ostrom în 1969 și ale lui Robert T. Bakker în lucrarea sa renașterea dinozaurilorcei care au promovat concepte precum originea dinozaurică a păsărilor de astăzi, sau posibilitatea ca unele să fie animale cu sânge cald.

Vânătorul cocoșat din Cuenca

Principalul protagonist al expoziției este Concavenator corcovatus (vânătorul cu cocoașă din Cuenca), un dinozaur teropod de aproximativ 6 metri lungime care a trăit în urmă cu aproximativ 130 de milioane de ani în Cretacicul Inferior din actuala provincia Cuenca, și din care puteți vedea fosila și o recreere în viață.

Este cea mai mare fosilă descoperită în situl Las Hoyas și cea mai completă și cel mai bine conservată dintre teropodele de dimensiuni medii-mari găsite în Europa. Galeria se inchide cu o sectiune dedicata noilor tehnologii aplicate studiului animalelor din trecutul indepartat, care in ultimii ani au provocat o adevarata revolutie a cunoasterii in aceasta materie.

Paco Serrano a fost însoțit de directorul Muzeului Arheologic și Paleontologic al Comunității Madrid, Enrique Baquedano, omologul său din Parcul Științific (Andaluzia-Granada), Luis Alcalá Martínez, entitate co-organizatoare a expoziției. Vizita inaugurală a fost ghidată de curatorii José Luis Sanz García, profesor de Paleontologie la Universitatea Autonomă din Madrid, și Francisco Ortega Coloma, profesor titular la Universitatea Națională de Educație la Distanță.

Mai multe informații în site-ul muzeului

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid vă invită să aflați despre istoria dinozaurilor în cadrul expoziției Vânători de Dragoni