#Madrid –

Comunitatea Madrid sărbătorește cea de-a douăzeci și șasea ediție a inițiativei Cărți pe stradă, cu distribuirea în transportul public în regiune a 7.200 de viniluri cu fragmente de lucrări ale unor autori de seamă pentru a trezi interesul călătorilor pentru literatură.

Miniștrii Locuinței, Transporturilor și Infrastructurii, Jorge Rodrigo, și ai Culturii, Turismului și Sportului, Mariano de Paco Serrano, au prezentat astăzi, la stația Chamartín de pe linia 1 de metrou, această campanie a guvernului regional, încadrată în Planul de promovare a lecturii , care are colaborarea Asociației Editorilor din Madrid (AEM) și a Centrului Spaniol pentru Drepturile Reprografice (CEDRO).

Astfel, anul acesta vor fi instalate 6.080 de viniluri pe trenurile suburbane și 1.140 pentru autobuzele urbane și interurbane care vor reproduce texte din 19 lucrări ale unor scriitori premiați precum Rafael Cadenas, Premiul Cervantes, sau Luis Landero, Premiul Național pentru Literatură Spaniolă în 2022. .

„Datorită unor inițiative ca aceasta, prețuim autori importanți, precum și vitalitatea culturii noastre și bogăția și frumusețea limbii noastre”, a asigurat Rodrigo. În aceeași linie, consilierul De Paco Serrano a amintit că Comunitatea Madrid a lansat această propunere în urmă cu 26 de ani, „esențială pentru a încuraja și a apropia lumea cărții de întregul public, de la cel mai tânăr la cel mai în vârstă. Prin aceasta, susținem acest sector în regiune și promovăm lectura ca element de coloană vertebrală, astfel încât să găsească în el un mijloc de divertisment și de învățare.”

Un spațiu în care toate genurile au un loc

În Cărți pe stradă Toate genurile au un loc, de la poezia Aurorei Luque, la eseul lui Joan-Carles Mèlich sau narațiunea lui Marilar Aleixandre. De asemenea, există spațiu pentru literatura pentru copii și tineret a lui Rafael Salmerón, drama lui Josep María Miró Cormina sau benzile desenate ale lui Paco Sordo. Albumul ilustrat este reprezentat cu Rockevaquera, de Cristina Expósito Escalona și Leire Martín or Turul, de Eva Manzano și Carla Novillo.

În plus, se aduce un omagiu scriitorilor recent decedați, Fernando Marías și Domingo Villar, cu un pasaj din Această carte arde și Plaja celor înecați. La fel, centenarul nașterii lui Jorge Semprún este comemorat cu o piesă preluată din opera sa, Federico Sánchez își ia rămas bun de la tine.

Toate plăcile au ilustrații ale unor graficieni de seamă, precum Ana Oncina, Lady Desidia, Alba Cantalapiedra sau Javier Olivares și încorporează un cod QR cu ajutorul căruia poți accesa site-ul pentru a obține mai multe informații despre text și autorul acestuia. Campania va fi dezvoltată cu hashtag #NoiSuntemBibliodiversitate.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid va instala 7.200 de viniluri cu fragmente literare în metrou și autobuze pentru a sărbători o nouă ediție a Libros a la Calle