Comunitatea Madrid, prin Canal de Isabel II, va investi 20,5 milioane de euro pentru construirea a 12 centrale fotovoltaice în angajamentul său pentru energia curată. Consiliul Guvernatorilor a aprobat astăzi contractul pentru a putea începe anul acesta lucrările în dotările companiei publice regionale. Lucrările vor începe în DWTP – Stații de Tratare a Apei Potabile – Colmenar de Oreja și Pelayos de la Presa.

Aceste noi infrastructuri de energie regenerabilă fac parte din Faza 1 a Planului Solar Canal de Isabel II. Panourile fotovoltaice vor fi instalate în principal în stațiile de epurare a apelor uzate pentru tratarea apei potabile, iar cea mai mare dintre toate va fi în stația de epurare Valmayor. Împreună, vor adăuga o putere totală de vârf de peste 17.000 de kilowați.

Cea mai mare parte a energiei electrice obținute de la soare în aceste centre va fi cheltuită pe site-ul, ceea ce va reduce cererea. Unele dintre ele vor avea chiar surplusuri specifice care vor fi transferate în rețeaua generală. În acest fel, compania publică va contribui la creșterea procentului de participare a surselor regenerabile în mixul energetic. Lucrările au o perioadă de execuție de 18 luni.

Organismul public și-a lansat Planul Solar în 2021 cu scopul de a instala centrale solare fotovoltaice pentru a promova generarea și autoconsumul prin energie verde. Are un buget total de 45 de milioane de euro, repartizat pe trei faze și 34 de complexe, și va însemna o creștere cu aproape 39 de megawați a puterii instalate în prezent la Canal de Isabel II, care se ridică acum la 107 megawați. De fapt, este compania cu cea mai mare putere instalată în generarea de energie electrică din surse regenerabile din întreaga Comunitate Madrid și în 2021 și-a doborât recordul din toate timpurile producând 420 gigawați oră, echivalentul a 87% din energia electrică consumată.

Printre desfășurarile deja executate se numără și setul de panouri amplasate în Stația de Epurare a Apelor Uzate- Arroyo Culebro Cuenca Media Alta, în Pinto. De remarcată este și punerea în funcțiune a primelor panouri solare plutitoare pe foi de apă, situate pe lacul de acumulare inferior Torrelaguna.

În unele dintre infrastructurile ciclului apei urbane, aceste instalații solare vor fi hibridizate cu tehnologiile de generare existente (hidraulice, microhidraulice, motogenerare cu biogaz, microturbine cu biogaz și cogenerare). În acest fel, posibilitățile de generare a energiei sunt sporite și se optimizează utilizarea resurselor existente. Acest proiect este cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER), în cadrul Programului Operațional al Comunității Madrid.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid va construi 12 centrale fotovoltaice la instalațiile Canal de Isabel II, cu o investiție de 20 de milioane