Comunitatea Madrid studiază tehnici de drenaj urban durabil pentru a le aplica drumurilor, clădirilor și zonelor verzi ale proiectului Madrid Nuevo Norte. Acest lucru a fost verificat astăzi de ministrul Mediului, Locuinței și Agriculturii, Paloma Martín, în timpul vizitei sale la Centrul de Excelență în această zonă pe care Canal de Isabel II îl are în municipiul Meco.

Această uzină publică, pionier în Europa, experimentează materiale și soluții de dimensiune reală deoarece apa generată de precipitații ajunge în rețeaua foarte poluată. În plus, datorită hidroizolației mediilor orașului, debitul care circulă prin străzi crește de fiecare dată când se produce unul dintre aceste fenomene meteorologice.

Rezultatele acestui centru vor permite instalarea. Tehnicilor de drenaj urban durabil (TDUS) pentru a capta, reține, trata, infiltra solul și reutiliza apa de ploaie în noile dezvoltări. De exemplu, pavaje permeabile, plantare de specii adaptate unui climat cu consum redus de apă, rețele de colectare a apei de pe acoperișurile verzi ale clădirilor, reutilizarea acestui element pentru sisteme de irigare sau depozitare.

. Acest lucru va face posibilă reducerea cu până la 80% a contaminării purtate de precipitații și, în plus, reducerea unui 71% debitul care ajunge in reteaua de canalizare. În acest fel nu va fi necesară supradimensionarea infrastructurilor care îl colectează (colectori, rezervoare de furtună și stații de epurare).

Consilierul Martín a subliniat că „Madrid Nuevo Norte va fi un mare oraș albastru”. „Lucrăm pentru ecosisteme urbane care sunt din ce în ce mai respectuoase cu mediul înconjurător și începem cu cel mai mare proiect de regenerare urbană durabilă din sudul Europei, precum acesta”, a subliniat el în timpul vizitei sale.

Channel Center of Excellence in Meco

Centrul pe care Martín l-a vizitat astăzi este situat pe același teren cu stația de epurare a apelor uzate Meco și ocupă o suprafață de 3.000 metru patrat. Compania publică din Madrid și-a terminat construcția în 2019 după o investiție de 562.000 euro de către Executivul Autonom.

Este împărțit în trei zone: una cu patru acoperișuri verzi ( acoperiș verde), altul cu trei pavaje (două poroase și unul de control impermeabil) și ultimul cu două șanțuri de scurgere, toate cu instalații de măsurare a debitelor drenate atât atât din punct de vedere calitativ cât și cantitativ. Universitățile naționale și chiar internaționale, precum cea din Tokyo, și centrele de cercetare europene au fost interesate de concluziile și tehnicile sale.

În plus, în decurs de un an, instalarea unui simulator de scurgere care reproduce atât intensitatea și volumul precipitațiilor în momente diferite, cât și încărcătura de poluanți pentru a continua să avanseze în testele de evacuare a apei.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid studiază tehnici de drenaj urban durabil pentru a le aplica în Madrid Nuevo Norte