#Madrid –

Comunitatea Madrid se va confrunta cu provocarea de a deveni regiunea de referință în depistarea precoce a cancerului, una dintre cele mai letale patologii din Spania, cu scopul de a contribui la reducerea cifrelor de mortalitate asociate acestei boli. Acest lucru a fost evidențiat astăzi de ministrul Sănătății, Fátima Matute, în cadrul participării sale la Mic-urile de Socio-Sănătate organizate de Europa Press.

Matute a reamintit importanța diagnosticului precoce. „În acest scop, Executivul regional participă deja la o serie de inițiative în care prevenția este numitorul comun”.

În acest sens, consilierul a evidențiat recenta încorporare a Comunității Madrid în proiectul Cassandra, o inițiativă a Societății Spaniole de Pneumologie și Chirurgie Toracică (SEPAR), „cu care, încă o dată, Comunitatea Madrid urmează să fii pionier, nu numai cu efectuarea testelor de screening, ci și cu implementarea Unităților de Renunțare la Tutun. Pentru a face acest lucru, ne vom baza pe rețeaua de Asistență Primară a regiunii și nu doar pe rețeaua de spitale.”

„Totodată, de la Ministerul Sănătății vom continua să promovăm programele Depistarea precoce a cancerului de sân (DEPRECAM) și a cancerului de colon (PREVECOLON) și vom încheia pe tot parcursul acestei legislaturi cu implementarea integrală a celei axate pe colul uterin. (CERVICAM), care se adresează femeilor între 35 și 65 de ani”, a spus șeful acestui departament al guvernului regional.

Matute a reiterat că asistența medicală publică din Madrid „este astăzi un reper în Spania și Europa, așa cum demonstrează faptul că are în rețeaua sa de asistență medicală trei spitale dintre cele mai bune 100 din lume, șase dintre cele mai proeminente 10 din Spania și nouă din 10. Locuitorii din Madrid se declară mulțumiți sau foarte mulțumiți de îngrijirea medicală pe care o primesc”

Bugete record pentru 2024

Această întâlnire informativă a dat naștere și ministrului Sănătății să sublinieze că „bugetele pentru 2024 sparg bariera istorică a celor 10.000 de milioane de euro de investiții alocate sănătății publice din Madrid, cifră care reprezintă 38% din totalul conturilor regionale pentru următoarele. an”, după cum se detaliază în acest proiect de lege care se procesează în Adunarea de la Madrid.

„Investiția în sănătatea publică se bazează pe trei piloni: îmbunătățirea calității vieții oamenilor, îngrijirea profesioniștilor și managementul eficient și în care Asistența Primară va fi consolidată semnificativ, ajungând la 2.572 milioane de euro, cu 516 mai mult decât în ​​anul precedent”. a spus Matute, care a mai adăugat că Comunitatea Madrid va continua să-și concentreze eforturile „pe prevenirea HIV și a altor boli cu transmitere sexuală, consolidând asistența medicală în ambulatoriu în acest scop”, pe lângă influențarea dependențelor, pentru care se va angaja. o campanie importantă de conștientizare pentru anul viitor.”

În cele din urmă, Matute s-a referit la reducerea drastică a ratei de angajare temporară a personalului Serviciului de Sănătate din Madrid, stabilită la maximum 8%, „Unul dintre obiectivele noastre prioritare este stabilizarea, la 31 decembrie 2024, la peste 34.000 de persoane. profesioniști, pe lângă lansarea competițiilor bienale de transfer profesional pentru prima dată după mulți ani”, a declarat șeful sistemului de sănătate publică din Madrid.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid se va confrunta cu provocarea de a deveni regiunea de referință în depistarea precoce a cancerului