Ministrul regional pentru Mediu, Locuință și Agricultură, Paloma Martín, a votat împotriva proiectului de Plan Hidrologic propus pentru partea spaniolă a Demarcației Hidrografice Tagus, pentru ciclul 460-460 care a fost prezentat astăzi în Consiliul Apelor specific al demarcarea deoarece va reduce capacitatea de apă a regiunii.

Oficialul de la Madrid asigură că acest Consiliu, care a fost convocat în grabă, fără o planificare adecvată, ținând cont că va fi documentul de gestionare a demarcației pentru următorii cinci ani. „Am abordat o problemă foarte sensibilă, care afectează milioane de familii, fără a avea o analiză exhaustivă a implicațiilor pe care le pot avea modificările propuse în Plan.”

a asigurat Martín. că documentul care a fost prezentat astăzi în cadrul acestui organism consultativ „are neajunsuri care îngreunează îndeplinirea angajamentului de a furniza apă în cantitate și calitate suficientă pentru diferitele utilizări prevăzute de Legea apelor.”

De asemenea, a precizat că va prejudicia partea de vest a regiunii întrucât propune modificarea și limitarea concesiunii actuale pe care Canal de Isabel II o are în râul Alberche pentru un volum de până la 219, 8 hmc pe an. O concesiune vitală pentru a garanta aprovizionarea zonei al cărei rezervor de referință este cel al Valmayor. „Nu doar că ne aflăm cu o ruptură unilaterală a concesiunii, care încalcă principiul încrederii legitime, dar ceea ce propun aceștia poate provoca o scădere semnificativă a apei stocate în Valmayor cu consecințele pe care le poate avea asupra aprovizionării vecinilor. și posibilele riscuri de mediu”

În acest sens, consilierul regional a solicitat Consiliului Apelor să furnizeze studii tehnice și științifice care să susțină modificările criteriilor de mediu și a reamintit că Canal a au raportat în ultimii șase ani peste 460 milioane de euro în acțiuni de epurare, 665 milioane de euro în îmbunătățirea salubrității și 270 milioane de euro în ceea ce privește reutilizarea apelor uzate epurate pentru uz urban.

“Angajamentul Canalului de a îmbunătăți calitatea maselor de apă este atât de ferm încât ne-a determinat să revenim la albiile râurilor a 25% din apa tratata cu o calitate mult mai mare decat cea ceruta in autorizatiile de deversare. Așadar, poziția noastră cu privire la modificarea obiectivelor de mediu nu se bazează pe premise economice sau pe lipsa angajamentului de mediu, ci pe înțelegerea faptului că este necesar să așteptăm verificarea eficacității acțiunilor desfășurate și în execuție înainte de a întreprinde noi acțiuni. ”, a concluzionat consilierul care a cerut și guvernului central să regândească Planul.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid se opune proiectului Planului Hidrologic Tajo până la 2027 deoarece va reduce capacitatea de apă a regiunii 2027