#Madrid –

Comunitatea Madrid colaborează la proiectarea și fabricarea unui nou implant pentru tratamentul tumorilor cerebrale care oprește creșterea masei prin generarea de câmpuri electrice. Institutul de Studii Avansate din Madrid Materiale IMDEA și Universitatea Politehnică din Madrid (UPM) participă la proiectul DITTCe, care se concentrează pe pacienții cu glioblastom, un cancer foarte agresiv, care are o speranță medie de viață de numai 3 până la 6 luni și cu opțiuni limitate, deoarece chimioterapia sau radioterapia nu oferă cele mai bune rezultate.

Prin această acțiune se urmărește dezvoltarea unui dispozitiv cerebral pentru atenție localizată și controlată care afectează celulele canceroase cu efecte minime asupra celor sănătoase, astfel încât să poată fi aplicat, pe viitor, și altor tipuri de tumori.

În prezent, există o procedură care se bazează pe aplicarea câmpurilor electrice. Se bazează însă pe un set de electrozi externi sub forma unei căști conectați la un generator portabil pe care pacientul trebuie să-l poarte cu ei cel puțin 18 ore pe zi pentru a garanta efecte optime. În plus, are un cost ridicat și un efect negativ asupra calității vieții pacientului. De aceea, proiectul DITTCe propune un sistem mic, flexibil, care este implantat și alimentat de la distanță.

Materialele IMDEA și UPM lucrează la acest proiect, la care participă și Institutul de Cercetare în Sănătate al Spitalului Universitar Public La Princesa, Spitalul Universitar Public de Copii Niño Jesús, Institutul de Sănătate Carlos III și compania spaniolă de electronice INSYTE.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid proiectează un implant pentru tratamentul localizat al tumorilor cerebrale