#Madrid –

Comunitatea Madrid prelungește până pe 12 noiembrie expoziția Buero va fi opera sa, dedicată vieții și operei scriitorului Antonio Buero Vallejo, un dramaturg fundamental al teatrului spaniol al secolului XX, care poate fi vizitată cu intrare gratuită la Biblioteca Regională. din Madrid din Complexul El Águila.

Astfel, vernisajul unei expoziții care a primit până acum aproape 8.000 de persoane se prelungește cu trei săptămâni. În plus, 480 de spectatori s-au bucurat de spectacol Multumesc Buero; Scrisă de José Ramón Fernández și regizat de Ana Carril, a constituit o abordare a vieții și operei autoarei cărții. În întunericul arzător.

De asemenea, au avut loc trei conferințe la care au participat Virtudes Serrano și Mariano de Paco de Moya, curatorii expoziției (pe 14 septembrie); Pedro López Osa (pe 28 septembrie) și Javier Huerta Calvo (pe 5 octombrie); și a avut loc concertul Rafael Rodríguez, cu soprana Paloma Friedhoff acompaniată de violonistul Miren de Felipe Shirokij și pianistul Pablo García López de la Osa.

De asemenea, mai este posibil să participi la proiecția filmului forfecare, pe 19 octombrie viitor în sala de întruniri a Bibliotecii Regionale din Madrid. Regizat de Josefina Molina și interpretat de Fernando Fernán Gómez, se bazează pe piesa de teatru Un apărător pentru un popor, de Buero Vallejo.

Este prezentată o colecție interesantă de documente legate de dramaturg, cum ar fi manuscrise, schițe, schițe de decor, fotografii de premiere, videoclipuri, scenarii de lucru, decupaje de presă și corespondență, dintre care multe sunt păstrate în Biblioteca Regională din Madrid ca parte a Arhiva personală a lui Antonio Buero Vallejo, unde aproape toate manuscrisele operelor autorului au fost păstrate din 2017.

În timpul vizitei, privitorul va face un tur al celor mai importante evenimente din viața sa, precum faptul că a fost condamnat la moarte după Războiul Civil și a rămas închis între 1939 și 1946. În timpul captivității a coincis cu poetul Miguel. Hernández, implicarea cu Aceasta este o prietenie puternică. Tocmai, titlul expoziției i se datorează datorită unor declarații pe care le-a făcut în 1979 când spunea: „Când Buero va înceta să mai existe, nu va mai rămâne nimic decât munca lui și Buero va fi opera lui.”

Fie în operele sale simboliste, în teatrul său social sau în dramele sale istorice, autorul prezintă un teatru foarte măsurat și minuțios lucrat cu care a știut mereu să contacteze publicul.

În acest omagiu, el subliniază și atracția scriitorului pentru pictură, vocație pe care a cultivat-o încă din copilărie și pe care a abandonat-o după perioada petrecută în închisoare. La sfârșitul Războiului Civil, Buero Vallejo a fost condamnat la moarte pentru „aderență la rebeliune” și a petrecut șase ani în diferite închisori până când a fost eliberat condiționat în 1946.

Expoziția, curatoriată de Virtudes Serrano și Mariano de Paco de Moya, a avut colaborarea cu Carlos Buero Rodríguez (fiul lui Antonio Buero Vallejo), Arhiva Generală și Istorică a Apărării, Arhiva Regională din Madrid și Consiliul Municipal Guadalajara. De asemenea, cu Biblioteca Națională a Spaniei, Centrul de Documentare al Artelor Spectacolului și Muzicii (INAEM, Ministerul Culturii și Sportului), Fundația Juan March, Muzeul Teatrului Național din Almagro, Societatea Generală a Autorilor și Televiziunea Spaniolă.

Mai multe informații pe site-ul Portalul cititorului

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid prelungește expoziția despre Buero Vallejo până pe 12 noiembrie