#Madrid –

Astăzi, la Târgul de Artă Contemporană Estampa 2023, Comunitatea Madrid a recunoscut-o pe artista Mercedes Pimiento pentru lucrarea sa sculpturală Untitled, din seria Superficie neutra din Galeria Isabel Hurley, și pe Irene Infantes pentru piesa textilă Untitled, din galeria Alarcón Criado. . Ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Mariano de Paco Serrano, a fost însărcinat cu prezentarea premiului Comunitatea Madrid-Estampa din această ediție celor doi câștigători.

În ceea ce privește opera Mercedes Pimiento, realizată cu ceară de albine, silicon și oțel, juriul a subliniat că este un eseu formal despre întâlnirea dintre corp, arhitectură și materialele care circulă între cele două. Rezultă un sistem de obiecte modulare care, prin dimensiunea și morfologia lor, amintesc atât de elemente de construcție, cât și de cele ale spațiului casnic (pat, cadă sau chiuvetă).

Cât despre Irene Infantes, a fost pusă în valoare explorarea ei a plasticității materialelor, texturilor și suprafețelor, cu scopul de a deranja privitorul și a-l seduce datorită materialității lucrărilor, culorii și clarității compoziționale. În Fara titlu, autoarea prezintă o piesă textilă sub forma unei mari hieroglife cu care se referă atât la textile andaluze, cât și la cosmologia Nasa, un popor indigen din zona andină a Colombiei, în care învățarea să țese este fundamentală. parte a creșterii și dezvoltării gândirii feminine. În acest sens, această lucrare are niște pungi mici care amintesc de jiguri, ustensile pe care aceste femei indigene le oferă copiilor și soților lor ca simbol al țesăturii vieții. Cu aceasta, creatorul își amintește că totul are o origine, o istorie și o proiecție.

Juriul pentru acest premiu a fost format din María Paz de Corral López-Dóriga, membru al Comisiei Consultative pentru Achiziția de Opere de Artă; Beatriz Alonso Alonso, curator și editor; directorul general de promovare culturală al guvernului regional, Gonzalo Cabrera Martín; directorul adjunct al Artelor Plastice din Comunitatea Madrid, Asunción Cardona, și consilierul aceleiași organizații, Juana Arana; și directorul adjunct al Muzeului Centrului de Artă Dos de Mayo, Tania Pardo.

Despre artiști

Creațiile Mercedes Pimiento se concentrează pe investigarea modului în care ființele umane se raportează la spațiile pe care le locuiesc, cu o atenție deosebită asupra proceselor de construcție și fabricație care le definesc mediul. Anul acesta a susținut expoziții individuale la Galeria NoguerasBlanchard din Barcelona și la Fundația Arranz-Bravo, la Hospitalet de Llobregat, tot în Barcelona, ​​printre altele. În plus, a făcut parte din Generația 2023, La Casa Encendida și Fundația Montemadrid.

La rândul ei, practica Irenei Infantes se dezvoltă mai ales în domeniul textil, și în special, în cel al lânii și al utilizărilor sale de-a lungul istoriei. Se remarcă expozițiile prezentate la Galeria Alarcón Criado în 2021 și la García Galería în 2019. Lucrările sale fac parte din colecții precum Centrul Andaluz de Artă Contemporană, Muzeul MKG din Hamburg sau Universitatea de Arte din Londra.

Premiul Community of Madrid-Estampa, care a început în 2008, își propune să răsplătească unicitatea uneia sau mai multor lucrări ale artiștilor participanți la târg. Lucrarea câștigătoare este achiziționată de guvernul regional de la galeria cu care lucrează câștigătorul și este destinată Colecției de Artă Contemporană a Muzeului Centrului de Artă Dos de Mayo din Móstoles.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid le recunoaște pe artiștii Mercedes Pimiento și Irene Infantes cu Premiul Estampa 2023