Comunitatea Madrid va lansa Cuídame, un program pilot care se concentrează pe îngrijirea persoanelor în vârstă din municipalitățile mici, cu scopul de a promova îmbătrânirea activă și de a face față situațiilor de singurătate nedorită. Inițiativa se adresează populației de peste 65 ani care locuiește în orașele din Sierra Norte și care nu depășesc 250 populație.

Astfel, Consiliul Guvernatorilor a autorizat astazi semnarea acordului de colaborare cu comunitatea de servicii sociale din această zonă a regiunii, pentru o sumă de aproape 600.000 euro, să inițieze o serie de acțiuni menite să mențină rădăcinile acestor cetățeni pe teritoriul lor, prelungind permanența în locuința lor. .

Toate acestea au ca scop final revitalizarea mediilor rurale și reechilibrarea dezvoltării zonelor cele mai vulnerabile, generând totodată locuri de muncă și servind drept centru pentru atragerea de noi oameni. ofertă către teritoriu. Se estimează că, inițial, Cuídame va beneficia unii 20 locații și 13 nuclee ale Commonwealth-ului Sierra Norte care însumează un total de 3.915 locuitori și din care aproape 1. 000 depășește 27 ani.

Contractul prevede acest beneficiu prin două canale. Pe de o parte, prin așa-numitele Centre Rurale Deschise care vor oferi, printre altele, atenție personalizată pentru prevenirea deteriorării cognitive, însoțire, asistență la transport și săli polivalente pentru utilizări multiple.

. Al doilea se concentrează pe îngrijirea la domiciliu. Va avea fizioterapie pentru persoanele care au nevoie de tratament personalizat si care, din cauza patologiei lor, nu se pot misca; și alte linii care includ podologia, teleasistență, spălătorie și coafură, sau serviciul de reparații mici la domiciliu.