#Madrid –

Comunitatea Madrid își va asuma temporar colectarea provenită din Taxa Temporară de Solidaritate a Marilor Averi, aprobată de Guvernul central, pentru a o aloca pentru continuarea reducerilor de taxe în regiune. Pentru aceasta, va modifica bonusul de impozit pe avere pentru cei deja afectați de măsura de stat.

Această modificare legislativă va împiedica Statul să colecteze și să redistribuie direct fonduri care, practic în totalitate (90%), provin din buzunarele contribuabililor din regiune, potrivit datelor furnizate chiar de Ministerul Finanțelor.

În acest fel, și după pronunțarea de ieri a Curții Constituționale cu privire la contestația Comunității Madrid – și prezentată și de alte Comunități Autonome în fața TC – care sunt de acord în a considera că taxa de solidaritate le amenință autonomia fiscală și, în plus, taxe de două ori aceeași bază de impozitare, Executivul regional va studia noi reduceri pentru a returna veniturile cetățenilor din Madrid.

Potrivit unui raport al Ministerului Economiei, Finanțelor și Ocupării Forței de Muncă prezentat astăzi în ședința Consiliului de Guvern, această modificare a regulamentului Patrimoniului va fi introdusă printr-un proiect de lege în fața Adunării de la Madrid, care a fost deja înregistrat marți.

Inițiativa parlamentară – prin grupul majoritar al Camerei Legislative – va modifica actualul spor la Taxa de avere pentru ca persoanele care trebuie să prezinte impozitul de Solidaritate de Stat să îl plătească prin taxa de gestiune autonomă. Aceștia sunt acei depuneri cu active de peste 3 milioane de euro.

De asemenea, contribuabilii care nu sunt afectați de noul impozit aplicat de Guvernul Spaniei vor continua să nu plătească taxa de patrimoniu, deoarece aceasta este subvenționată 100%. Scopul este ca acesta să intre în vigoare în 2023.

Bonusuri împotriva unei taxe neloiale

Impactul modificării bonusului, împreună cu aprobarea noii cote, este estimat să afecteze 10.302 contribuabili, cu o colectare de 555 milioane euro anual. Această eliminare va continua până când taxa de solidaritate, care a fost introdusă inițial de Guvernul Național cu titlu temporar pentru anii 2023 și 2024, rămâne în vigoare.

Trebuie amintit că Comunitatea Madrid are de 15 ani o cotă subvenționată din impozitul pe avere, considerând-o o măsură fiscală inechitabilă și ineficientă, Spania fiind singura țară din OCDE în ansamblu care o menține.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid își asumă temporar veniturile din Taxa de Solidaritate de stat pentru a le folosi pentru a continua scăderea impozitelor în regiune