#Madrid –

Comunitatea Madrid începe procesul de declarare a vechii fabrici Clesa ca Bun de Interes Cultural (BIC), la categoria monument. Consiliul Guvernatorilor, în ședința de astăzi, a luat cunoștință de un raport privind inițierea dosarului care va fi publicat în curând în Monitorul Oficial al regiunii (BOCM). Este una dintre lucrările cheie ale arhitectului Alejandro de la Sota și prima arhitectură spaniolă modernă.

Clădirea capitală, situată în cartierul Fuencarral-El Pardo, a fost recunoscută la nivel internațional pentru inovația și contribuțiile sale tehnice la arhitectura industrială. Proiectul a fost semnat în septembrie 1958, în comun, de de la Sota și agronomul Manuel Ramos Amieva, având în vedere că destinația sa era producția de produse lactate.

Protecția BIC include împrejurimile proprietății care acoperă terenul de construcție și parcela adiacentă care face parte din complex pentru a preveni pierderea percepției și înțelegerii culturale. Acest lucru respectă dorința autorilor de a-și face proiectul să coexiste cu natura mediului. Guvernul regional consideră că nu este necesară extinderea declarației la restul parcelelor adiacente deoarece terenul este încadrat ca dezvoltabil cu protecție specială.

Fabrica a reprezentat și o piatră de hotar în modernizarea și îmbunătățirea obiceiurilor alimentare ale populației în promovarea consumului de lapte tratat și igienizat industrial. A devenit obiect de vizită pentru școlarii vremii care admirau modernitatea, monumentalitatea și curățenia dotărilor sale.

Se remarcă amenajarea tripartită în depozite pentru diferite utilizări. Un prim bloc a adăpostit producția și depozitarea produselor și biroul administrativ. Ca corpuri separate, dar legate de clădirea principală prin elemente de legătură înălțate, sunt sala de recepție a laptelui și un pavilion pentru vestiare și sălile de mese ale personalului.

Proprietatea respectă astfel toate noile valori ale arhitecturii moderne precum responsabilitatea socială și angajamentul față de profesie, crearea de medii pentru bunăstarea oamenilor sau integrarea cu locul.

La rândul său, designul este un exemplu de concepție integrală și integrată în toate părțile sale, dar adaptată la mijloacele tehnice și materialele restrictive disponibile. Astfel, arhitectul a folosit o soluție de placare cu placare din beton pentru întreaga fațadă, față de cărămidă, care a continuat să fie materialul predominant.

Fabrica Clesa, care și-a încetat activitatea în 2011, ocupă un teren de peste 10.000 de metri pătrați pe Bulevardul Cardenal Herrera Oria și a fost construită la sfârșitul anilor 1950 pentru îmbutelierea laptelui acestei companii de origine Burgos. . De la deschiderea sa în 1962, a devenit un punct de referință în zona de nord a Madridului, în special în cartierul Fuencarral-El Pardo pentru calitatea, dimensiunea și designul său modern, unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură industrială spaniolă a secolului XX. şi a primelor clădiri realizate din beton precomprimat.

Alejandro de la Sota, (Pontevedra 1913-Madrid 1996), a fost o referință pentru mai multe generații de arhitecți spanioli. Printre lucrările sale cele mai notabile, pe lângă fabrica Clesa, se remarcă Gimnaziul școlii Maravillas din Madrid, declarată BIC în 2017.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid începe procesul de declarare a fabricii Clesa ca Bun de Interes Cultural