#Madrid –

Comunitatea Madrid finalizează noile măsuri ale Planului specific de îmbunătățire a îngrijirii publice a sănătății orale pentru vârstnici, femei însărcinate, minori, persoane cu dizabilități, pacienți cu cancer și populație vulnerabilă. Acest lucru a fost anunțat astăzi de ministrul Sănătății, Fátima Matute, în timpul vizitei sale la Centrul de Sănătate Goya din Madrid, unde sunt oferite diferite tratamente și intervenții speciale copiilor.

Planul, de la Managementul Asistenței de Asistență Primară a Serviciului de Sănătate din Madrid (SERMAS), are în vedere noi servicii gratuite pentru copiii de până la 6 ani, recrutarea activă a gravidelor pentru a avea grijă de sănătatea orală, inclusiv, printre altele, și tartrectomii. (curatarea gurii). De asemenea, se va oferi asistență populației cu cancer la cap și gât pentru a preveni efectele secundare ale radioterapiei asupra părților lor.

De asemenea, are în vedere un program de controale pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste, iar, în plus, Ministerul Sănătății va semna în curând un nou acord cu COEM pentru subvenționarea gratuită a protezelor dentare și a îngrijirii anticarie pentru persoanele de peste 80 de ani. vârstă, acțiune pentru care Executivul regional prevede o investiție de 20 de milioane de euro pe an.

O altă măsură a Planului care a fost deja implementată este trimiterea de mesaje SMS pentru ca minorii între 7 și 16 ani să poată participa la controalele orale anuale; iar acordul cu COEM de achitare a tratamentelor speciale pentru această grupă de populație se menține – pentru al șaptelea an consecutiv – cu o investiție anul acesta de 2,5 milioane, de care au beneficiat deja din luna mai trecută mai mulți de 4.700 de utilizatori, cu o medie de 4.700 de utilizatori. economii de aproape 278 de euro pe familie.

Accesul la acest ultim beneficiu are loc după evaluarea pacientului de către un profesionist din Unitatea de Sănătate Bucodentală (USBD) a centrului său de sănătate, care îl îndrumă către medicul stomatolog înregistrat liber ales de utilizator dintre cei 930 de membri ai acordului. . Programul include, de asemenea, acoperirea gratuită a endodonției, reimplantări, plasarea menținătorilor de spațiu, reconstrucții mari, obturații sau coroane dentare.

Îngrijirea minorilor în Cañada Real

În paralel, Comunitatea Madrid a sporit îngrijirea minorilor în Cañada Real și în Centrul de Sănătate Sierra de Guadarrama, din Collado Villalba, cu echipe de sprijin, în fiecare dintre aceste puncte, formate dintr-un dentist și un igienist dentar. De asemenea, copiii cu diversitate funcțională fizică sau psihologică recunoscută oficial care, din cauza diversității menționate, au nevoie de sedare pentru a primi tratamente, sunt tratați la Spitalul Public de Copii al Universității Niño Jesús, iar bătrânii la Gregorio Marañón.

Comunitatea Madrid oferă îngrijire întregii populații prin cele 85 de centre de sănătate publică USBD din regiune, care în 2022 au finalizat aproape 820.000 de consultații. În cadrul acestora, minorilor li se face o revizuire anuală a stării lor dentare și, dacă este necesar, sigilarea cavității sau curățarea gurii. De asemenea, desfășoară activități preventive și ateliere în centrele de învățământ.

Aceștia sunt asistați de 301 de profesioniști: 156 de stomatologi, 145 de igieniști dentari, precum și 19 asistenți medicali și două asistenți medicali de sprijin. Acest personal va fi extins cu 32 de contracte noi, 19 igienisti dentari si 7 stomatologi, la care se vor adauga sase profesionisti care s-au alaturat recent pentru a ingriji populatiile vulnerabile.

Pentru a îmbunătăți calitatea acestui serviciu public, Comunitatea Madrid va investi 2,5 milioane de euro în achiziția a 122 de scaune noi în aceste cabinete.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid finalizează noile măsuri ale planului de sănătate orală pentru vârstnici, femei însărcinate, copii și populație vulnerabilă