Comunitatea Madrid extinde școlarizarea pe 0-3 ani la 33 de școli publice noi pentru învățământul preșcolar și primar din 17 municipalități din regiune pentru următorul an universitar 2023/24. Guvernul regional crește cu 71% numărul de centre educaționale oferite de această inițiativă de pionierat care a început în septembrie anul trecut în 46 dintre acele zone în care există o creștere demografică mare și o cerere mare de locuri.

Concret, fiecare școală publică oferă toate cursurile din ciclul I de educație timpurie (bebe, 1 și 2 ani) și fiecare dintre ele are un raport diferit, 8 locuri în cazul clasei de sugari, 14 la sala de clasă pt. 1-2 ani și 20 de locuri pentru 2-3 ani. În acest fel, vor fi 1.428 de locuri noi pe lângă cele 2.000 care au fost deja înființate. La nivel global, și în doar doi ani academici, guvernul de la Madrid a luat această opțiune în 79 de școli publice și a încorporat aproape 3.500 de noi locuri educaționale în educația publică regională.

În total vor fi 33 de școli noi pentru copii și primare (CEIP) din anul școlar 2023/24 în care familiile își vor putea înscrie copiii de 0-3 ani. În plus, CEIP Seseña și Benavente -Getafe- care are deja această inițiativă, vor adăuga încă trei unități.

Mai exact, în capitala Madridului va fi extins la școlile publice: Joaquín Turina, Lorenzo Luzuriaga, San Pablo, Republica Panama, Republica Chile, Marqués de Suanzes, María Moliner, Doctor Federico Rubio, Carmen Laforet, Los Almendros, Barcelona și San Roque .

În plus, în restul Comunității Madrid următorul curs va fi lansat la CEIP Ciudad del Aire și Antonio Machado -Alcalá de Henares-; Federico García Lorca -Arganda del Rey-; San Esteban -Coslada-; Jarama -Mejorada del Campo-; Parcul -Rivas Vaciamadrid-; Gabriel y Galán -Torrejón de Ardoz-; și Tomás y Valiente -Velilla de San Antonio-.

Tot în CEIP Ciudad Nejapa -Tres Cantos-; Agora -Boadilla del Monte-; Daniel Vázquez Díaz și Rosa Chacel -Collado Villalba-; Los Olivos și San José -Las Rozas de Madrid-; Salcâmi -Pozuelo de Alarcón-; Víctor Jara și León Felipe -Fuenlabrada-; Santa Margarita María de Alacoque și orașul Madrid -Getafe-; Andrés Torrejón -Móstoles-; și profesorul Tierno Galván -Alcobendas-.

De această extindere la 33 de școli publice din septembrie, odată cu începerea anului școlar, vor beneficia 17 municipalități din regiune: Madrid, Getafe, Tres Cantos, Boadilla del Monte, Las Rozas de Madrid, Collado Vilalba, Pozuelo de Alarcón, Fuenlabrada, Móstoles , Alcobendas, Alcalá de Henares, Arganda del Rey, Coslada, Mejorada del Campo, Rivas Vaciamadrid, Torrejón de Ardoz și Velilla de San Antonio. Mai sunt 12 orașe în Madrid cu școli publice care predau 0-3 și care aduc la 29 orașele care o oferă familiilor în vederea școlii copiilor lor: Paracuellos de Jarama, San Fernando de Henares, San Martín de la Vega, Alcobendas, Majadahonda, Alcorcón, Aranjuez, Humanes de Madrid, Leganés, Parla, Valdemoro și Villaviciosa de Odón.

Pentru a adapta spațiile la sosirea celor mai tineri studenți, Comunitatea Madrid urmează să investească aproape 5 milioane de euro în lucrări de reformare a acestor școli publice care vor fi adăugate din anul universitar următor.

Crearea de săli de clasă pentru copiii cu vârste între 0 și 3 ani în școlile publice este inclusă în angajamentul Executivului regional de a crea peste 5.400 de noi locuri publice în această etapă. Măsura este inclusă în Strategia Nașterii și are ca scop facilitarea reconcilierii vieții profesionale și de familie în Madrid.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid extinde primul ciclu de sugar la 33 de școli publice în anul universitar 2023/24.