#Madrid –

Comunitatea Madrid comemorează 50 de ani de la moartea artistului Pablo Picasso cu un maraton de activități gratuite pentru toate publicurile care va avea loc sâmbătă aceasta la Muzeul Picasso-Colecția Eugenio Arias din Buitrago del Lozoya, organizat de Ministerul Culturii, Turism și Sport în colaborare cu Primăria Municipiului.

Programul include fragmente din opt spectacole și acțiuni tributare, dintre care unele au fost special concepute pentru muzeu, și va avea câțiva prezentatori cu totul speciali: Pablo Picasso și Eugenio Arias – cunoscut sub numele de frizerul lui Picasso – care, sub formă de păpuși, ei va prezenta fiecare spectacol și va spune anecdote amuzante despre prietenia dintre cei doi.

Ziua va începe la ora 12:00 cu o prezentare de către păpușii companiei La mar de marionetas, care va lăsa loc unui spectacol pentru copii. Picasso după păr. În continuare, va avea loc un spectacol rap susținut de Artes Compañía și, pentru a încheia dimineața, publicul se va putea bucura Parada Circul din curajos de firma La Maquiné.

Seara va începe cu un concert de pian păsările lui Picasso, de Claudio Constantini, la ora 17.00. Imediat după aceea, adulții și copiii vor putea participa la concurs Și tu, ce știi despre Picasso și Arias?, proiectat de compania Arawake. Muzica va continua să cânte cu un concert educațional de jazz susținut de Álvaro Pérez la saxofon, care va interpreta piese muzicale bazate pe lucrările păstrate în muzeu însuși. La rândul său, dansul va veni din mâna Ibérica de Danza cu Picasso în labirintîn timp ce păpușile vor pune capăt zilei.

Cei interesați să participe la aceste activități pot obține mai multe informații la adresa acest site web.

Muzeul Buitrago del Lozoya găzduiește colecția de lucrări și obiecte pe care Picasso le-a dat lui Arias când locuiau amândoi în Vallauris, un orășel din sudul Franței. A fost prieten și confident al artistului, căruia i-a oferit lucrări ca gaj al relației lor dezinteresate. Aceștia au fost prețuiți cu grijă cu dorința de a rămâne în orașul natal după moartea lor, devenind primul muzeu creat de Comunitatea Madrid la 5 martie 1985.

Colecția inițială a fost formată din 50 de piese, în principal desene, imprimeuri și ceramică dedicate lui Eugenio Arias și, ulterior, Comunitatea Madrid a extins-o și a stabilit un amplu program de activități și expoziții temporare. În acest sens, are tururi ghidate, mediere culturală și ateliere pentru familii pe tot parcursul anului.

În plus, pe 13 aprilie va prezenta expoziția Picasso văzut de maeștri: de la Cecil Beaton la Irving Penn, o călătorie prin fotografi din secolul al XX-lea care au jucat un rol decisiv în construirea mitului, care include 65 de instantanee realizate de Man Ray, Cecil Beaton, Robert Capa, Willy Rizzo, Gjion Mill, David Seymour , Michel Sima, David Douglas Duncan și Irving Penn.

Noul Muzeu Picasso

Departamentul de Administrare Locală și Digitalizare al Comunității Madrid va recupera o clădire istorică din Buitrago del Lozoya pentru a găzdui noul Muzeu Picasso al municipiului cu lucrările pe care artistul din Malaga le-a lăsat moștenire lui Eugenio Arias.

Cu un buget de 1,8 milioane de euro, un prețios conac situat la câțiva metri de actuala locație urmează să fie reabilitat și este considerat o bijuterie a sgraffito-ului segovian, o tehnică de perete de origine mudejară. Proprietatea are in prezent doua etaje cu o suprafata totala de 460 mp, din care va ramane in exclusivitate fatada, care va fi restaurata corespunzator pentru a-si recupera valoarea artistica.

În interior vor fi ample spații deschise unde va fi expusă colecția și va avea și un centru de documentare, cercetare și producție cu numeroasele colecții bibliografice despre Picasso pe care le deține; precum şi o zonă pentru desfăşurarea activităţilor culturale şi educaţionale. Facilitățile vor fi 100% accesibile.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid comemorează 50 de ani de la moartea lui Picasso cu un maraton de activități pentru toate publicurile