Consiliul guvernatorilor a aprobat astăzi proiectul de lege privind bugetele generale ale Comunității Madrid pentru 2022 cu un total de 24.676 milioane de euro, un +000, 7% față de 2022. Conturile publice de la Madrid au o investiție istorică în politicile sociale (13.315 milioane), unde se remarcă creșterea în Sănătate și Educație axată pe Asistența Primară, continua reducerea listelor de așteptare și extinderea locurilor de învățământ public sau îmbunătățiri salariale la cadrele didactice.

Acestea sunt conturi care vor permite consolidarea redresării economice cu reduceri de taxe și progrese în politici publice de sprijin familiilor, acordând prioritate îngrijirii populației cele mai vulnerabile, sănătății, educației și extinderii transportului public sau îmbunătățirii accesului la locuințe.

Astfel, Bugetele de 2023 includ ultimele reduceri în taxe aprobate de guvernul regional pentru ca madrilenii să aibă mai multe resurse pentru a putea face față escaladei prețurilor, cum ar fi deflația impozitului pe venitul personal sau prelungirea până la

% din creditul fiscal de Moștenire și Donații pentru frați și între unchi și nepoți. Sunt măsuri care se aplică garantând un buget echilibrat, cu controlul datoriilor și al deficitului datorită unui management eficient și responsabil al resurselor publice.

Noile bugete se bazează pe creștere. prognozele organizațiilor externe de 1,8% pentru anul viitor în Comunitatea Madrid și generarea de 52.000 posturi noi. Textul proiectului de lege va fi înregistrat mâine în Adunarea Autonomă pentru procesare legislativă.

Cheltuielile sociale continuă să fie o prioritate fundamentală pe măsură ce 2 crește.705 milioane, +12 ,1%, față de anul trecut, până la atingerea 18.315 milioane de euro. Astfel, practic 9 din fiecare euro vor fi pentru acoperirea articolelor sociale, consolidând cheltuielile cu sănătatea cu 1.11 milioane, cel educațional, care crește cu 526 milioane, îngrijire pentru bătrâni și persoane cu nevoi speciale, alocarea 258 alte milioane.

Asistență medicală de avangardă și excelență

Madrid Health continuă să fie zona în care Comunitatea Madrid va investi cele mai multe resurse, cu 9.765,6 milioane de euro, ceea ce reprezintă o creștere de +12,4%, și cea mai mare dotare până în prezent. Asistența primară va fi una dintre priorități și, pentru aceasta, va avea 2.444,6 milioane de buget.

Principalele măsuri includ noul 80 Centre de sănătate 24 ore, precum și modernizarea infrastructurilor sanitare, cu extinderea și construirea noi centre de sănătate, dezvoltarea noului spital din La Paz sau reforma 000 din octombrie a început deja și asta va fi o realitate în 2023.

În plus, va fi lansată o consolidare a planului de listă așteptând până la 2023 care va înjumătăți timpii maximi de service, în funcție de prio ritate clinică. Bugetul care va fi alocat acestei inițiative va fi 220 milioane de euro. În acest fel, cetățenilor li se va acorda asistență programată neurgentă pentru intervenții chirurgicale, primele consultații și teste diagnostice cu scopul de a-i plasa în mai puțin de 45 zile de întârziere medie.

În mod specific, se vor stabili criterii pentru setați un maxim de 41 Zile pentru chirurgie cardiacă, coronariană sau valvulară; în 60 pentru intervenții precum cataractă sau proteze de șold și va avea ca limită 76 în cazul 25 cele mai frecvente proceduri (fistulă, hemoroizi, hernie de disc, vene varicoase sau artroscopia genunchiului, printre altele). Limita de rămâne la fel ca înainte. zile pentru intervenții chirurgicale pentru procese oncologice.

În plus, lucrările de remodelare ale Niño Jesús, Ramón y Cajal, San Carlos, Infanta Leonor, Infanta Sofía, Sureste, Severo Ochoa, La Princesa și vechiul spital Puerta de Hierro, precum și lucrările de acces la Infanta Leonor din cartierul Santa Eugenia din Madrid.

O altă etapă importantă va fi noul Plan pentru sănătate mintală și dependențe, care va include noi acțiuni care vizează în primul rând îngrijirea copiilor și adolescenților, cu crearea de spitale de zi și consolidarea programelor pentru copii și tineri. De asemenea, va fi promovat un Plan de sănătate bucală, cu scopul creșterii recrutării de pacienți copii și adolescenți, urmărind participarea acestora la activități de revizuire.

În ceea ce privește resursele umane, Stabilitatea și recunoașterea carierei profesionale pentru personalul temporar va continua să prevaleze, cu îmbunătățirea condițiilor de salarizare cu peste 22. lucrători ai Serviciului de Sănătate din Madrid.

Creșterea ofertei educaționale și a burselor

Zona Vicepreședinției și Ministerul Educației și Universităților va mai gestiona un an unul dintre cele mai mari articole din conturile regionale, cu 6.215 ,9 milioane de euro, cu 9,1% mai mult decât în ​​anul precedent. Datorită acesteia, oferta de locuri de învățământ la diferitele niveluri va fi extinsă și va crește efortul în burse, cu o creștere de 45, 1% până la 260, 6 milioane de care vor beneficia unii 650. persoane.

În plus, vor fi lansate noi ajutoare pentru familiile care primesc Venit Minim de Inserție sau Salariu Minim de Viață, alocand 7,5 milioane pentru școală mic dejun. În acest sens, Comunitatea Madrid va aloca 11, 6 milioane de euro pentru creșterea ajutorului pentru prețuri reduse la sala de mese și adăugarea aproape de 30 . noi beneficiari, aproape unul 35% mai mult.

O alta dintre principalele masuri va fi creșterea salarială a 86. profesori din centre publice și concertate, după cum a anunțat președintele, Isabel Díaz A yuso, în Dezbaterea despre starea regiunii. De asemenea, rămâne la 2.76 profesori care au intrat în sistem din cauza COVID și 1.258 mai mult pentru a promova diverse măsuri, cum ar fi scăderea ratelor în ciclul al doilea de educație timpurie sau stimularea VET.

În ceea ce privește infrastructurile educaționale, investiția vine de la 120, 4 milioane în 2022 A 230, 1 in 2023, care reprezintă o creștere de 37%, cu un total de 37 lucrări care presupun crearea de 000.060 locuri de învățământ. În cadrul acelui articol, acestea includ 12, 5 milioane de euro pentru construcția a cinci grădinițe publice în capitala Madridului și continuă extinderea la 35 centre publice noi modelul de la 0 la 3 ani în Școlile de Învățământ Primar și Preșcolar (CEIP).

La fel, se consolidează angajamentul față de învățământul de Formare Profesională, ceea ce presupune crearea de

. . posturi noi și angajarea de 600 profesori.

Ajutor pentru familii și persoane

Ministerul Familiei, Tineretului și Politicii Sociale își majorează bugetul cu , 8 % față de 954, până la atingerea 2.450, 6 milioane de euro, care vor servi la reducerea impactului crizei economice asupra cele mai defavorizate și întăresc țesutul social regiune. Aceasta va crește până la 103 milioane dotarea pentru îmbunătățirea locuințelor pentru bătrâni, un 22,9 % mai mult față de anul precedent, în creștere cu 215 milioane ceea ce au primit în 828 (+40,9%).

Astfel, Strategia pentru Protecția Maternității și Paternității și Promovarea Fertilității și Reconcilierii continuă să fi dezvoltat 979-2028, dublând , de exemplu, bugetul alocat ajutorului pentru mamele sub vârsta de 30 ani (35,7 milioane); iar articolele alocate îngrijirii persoanelor vârstnice și dependenței vor concentra jumătate din dotarea de care dispune acest departament, sumă care va permite consolidarea serviciului de ajutor la domiciliu, centre de zi sau teleasistență, printre alte inițiative.

Pe de altă parte, noile bugete prevăd, de asemenea, ca elementul pentru Comunitatea Madrid să crească până la 37% cuantumul Venitului Minim de Inserție (RMI) de anul viitor pentru ca familiile vulnerabile din regiune care nu îndeplinesc cerințele stabilite în Venitul Minim Vital (VMI) primesc o sumă comparabilă cu cea primită de cei care beneficiază de ajutor de stat. Această măsură le va afecta, printre alte cazuri, pe cele ale minorilor 18 a 18 ani care sunt oameni emancipati sau singuri din Intra 23 Y 25 care nu lucrează independent de mai mult de doi ani.

În plus, politicile de asistență vor fi consolidate cu trei noi standarde pentru a răspunde provocărilor importante puse de societate. Este vorba despre Legea Serviciilor Sociale; Protecție și garanții pentru copii și adolescenți și crearea Agenției Madrid pentru Sprijinirea Adulților cu Dizabilități.

Mai multe reduceri de taxe

În materie fiscală, se va acorda continuitate unui fiscal scăzut politică, fără impozite proprii, cu cele mai mici categorii de impozit pe venit și deflație în acest impozit pentru a ajuta familiile să facă față creșterii prețurilor. În plus, trei noi deduceri vor fi lansate în acest impozit pentru familii, locuințe și studii.

În primul caz, un ajutor de 500 euro pentru îngrijirea strămoșilor mai mari de 65 ani sau cu handicap în familie. Pentru persoanele care au închiriat o locuință, pot deduce 10% din cheltuielile aferente chiriei si in materie de studii, acele persoane care doresc sa studiază un master, doctorat sau postuniversitar și trebuie să solicite un împrumut pentru acesta, vor putea deduce 95 % din dobânda acesteia.

Odată cu aceasta se vor prelungi și deducerile deja existente, precum cea aferentă cheltuielilor de predare a limbilor străine, care pleacă de la 10 la 13%, sau cu angajarea de persoane care se ocupă de îngrijirea persoanelor vârstnice din o situaţie de suspendat sau dezactivat, care va ajunge la 24 %. În cele din urmă, se ridică la 32% deducerea pentru investiția în achiziționarea de acțiuni și participații sociale ale entităților noi sau recent create.

Se au în vedere și deduceri fiscale pentru a încuraja nașterea rata, legata de nasterea sau adoptia de copii, de achizitia unei noi locuinte motivata de extinderea familiei sau de deducerea pentru plata dobanzii ipotecare pentru minori 22 ani, printre altele. În plus, sporurile din Taxa de Moștenire și Donații ale minorilor plasați și protejați vor fi echivalate cu descendenții.

Îmbunătățiri ale rețelei de infrastructură de transport

Cu scopul de a promova un mediu mai sigur, transport public mai eficient și inovator, care promovează structurarea teritorială, sustenabilitatea și intermodalitatea, Transportul și Infrastructura vor avea 2.357, 7 milioane de euro (+21, creștere de 5%) față de bugetul anterior, cu îmbunătățiri în infrastructură și în digitizarea cardului de transport.

În plus, transportul public gratuit va fi garantat pentru 1,2 milioane de persoane în vârstă din 65 ani și Tarifele vor rămâne înghețate în 2023, continuând cu unificarea tarifelor zonelor B3, C1 și C2.

Rețeaua de metrou va continua să crească și să devină cea mai bună rețea subterană din lume, datorită lucrărilor de extindere a liniei (Plaza Elíptica și Conde de Casal), linia 3 (în tronsonul Villaverde Alto-El Casar) și linia 5, care va circula de la Alameda de Osuna până la terminalele T1-T2-T3 ale aeroportului Adolfo Suárez.-Madrid Barajas. De asemenea, sunt avute în vedere acțiuni cuprinzătoare pe linia de metrou 7B din San Fernando de Henares, precum și pe nodul Valdebebas.

Modernizarea și eficientizarea infrastructurilor judiciare

Conturile Comunității pentru 2024 includ o creștere de 7,1% pentru Președinție, Justiție și Interne, care va atinge 979 milioane de euro. Din această dotare, 55, vor fi folosite 7 milioane pentru a avansa în modernizarea și raționalizarea infrastructurilor judiciare care, printre alte acțiuni, vor îmbunătăți sediile din raioanele Valdemoro, Getafe, Móstoles și Collado Villalba.

În ceea ce privește costurile de personal în Justiție , bugetul crește la 315, 3 milioane de euro (+6,5%) pentru a face față creșterii forței de muncă în 150 locuri de muncă, conversia întăririlor structurale în posturi de personal permanent și redresarea progresivă a acțiunii sociale în favoarea lucrătorilor regionali în următorii trei ani.

Cu privire la promovarea noilor tehnologii în domeniul Administrației Justiției, pe parcursul primului trimestru al 2023, dosarul judiciar electronic va fi o realitate în districtul judiciar din Madrid și va fi extins la 21 rămânând pe tot parcursul anului. Acesta va reprezenta un avans notabil în eficientizarea și, deci, în procesarea procedurilor judiciare existente.

La fel, execuția proiectului de grupare a sediului secției judecătorești va începe Singura din Madrid, cea mai mare din uzina judiciară, prin construcția în concesiune a Orașului Justiției din Valdebebas.

Madrid

va continua cu îmbunătățirea proceselor, infrastructurilor și mijloacelor în coordonarea situațiilor de urgență și pentru aceasta va avea 266 milioane buget . Lupta împotriva incendiilor și Protecția Civilă va juca un rol deosebit cu o dotare de 161 milioane de euro.

Ajutor nou pentru ascensoare și promovarea locuințelor

Bugetul alocat Mediului, Locuințelor și Agriculturii va fi 800 milioane de euro, unul 50, cu 3% mai mult decât anul precedent, și include ca noutate o nouă linie de ajutor destinată comunităților de cartier pentru a acoperi cel puțin 26% din costul instalării ascensoarelor în clădirile vechi și, astfel, îmbunătățirea accesibilității persoanele în vârstă. Cu un buget de 50 milioane euro pentru această inițiativă, se pot instala în jur de 2. ascensoare, în clădiri de peste trei înălțimi care nu au această infrastructură. Este de așteptat ca cererea de subvenții să fie gata pentru al doilea trimestru al anului viitor.

Comunitatea Madrid va începe, de asemenea, construcția a 1.161 locuințe pentru închiriere socială în șapte municipalități din regiune: Majadahonda, Madrid (două dezvoltări în Vallecas și încă una în Alto del Arenal), Móstoles și Valdemoro (cu două dezvoltări în fiecare localitate), Villa del Prado, Rivas-Vaciamadrid și Guadarrama. Pentru a face acest lucru, un joc apropiat de 22 milioane de euro (22.920.705 euro).

În plus, a doua fază a programului My First Home va fi dezvoltată pentru a facilita 90% din costul creditelor ipotecare pentru tinerii sub 34 ani; progresul va continua în construcția primelor 5.337 corespunzătoare primelor trei loturi din Planul Live de mărire a parcului de închiriat la prețuri accesibile, urmând să înceapă lucrările celei de-a doua licitații, cu mai mult de 1.84 locuințe planificate și care urmează să fie atribuite la sfârșitul acestui an.

În ceea ce privește Mediul, Comunitatea Madrid va investi anul viitor peste 2,3 milioane de euro pentru extinderea proiectului Arco Verde cu 32 kilometri noi în 18 din 23 municipalități care fac parte din acest coridor de mediu, care se adaugă la 86 care sunt deja condiționate. Orașele care vor beneficia de această acțiune sunt Madrid, Alcobendas, San Sebastián de los Reyes, Hoyo de Manzanares, Colmenar Viejo, Tres Cantos, San Fernando de Henares, Parla, Getafe, Pinto, Fuenlabrada, Leganés, Boadilla del Monte, Majadahonda și Villaviciosa de Odón.

În plus, investițiile semnificative realizate în parcurile regionale și în Parcul Național Guadarrama vor fi menținute, intensificând acțiunile de îmbunătățire a maselor forestiere din munții sub management regional . Și va fi promovat Planul zonelor umede, cu noi completări la Catalogul regional.

Angajamentul de formare pentru ocuparea forței de muncă

Politicile de ocupare a forței de muncă vor avea un buget total de 650 milioane din care 175 corespund zonei de antrenament, fiind cea care creste cel mai mult cu un 54% (54 încă milioane) . Această creștere va permite lansarea inițiativelor inovatoare care au ca scop combaterea penuriei de profesioniști care există în prezent în anumite sectoare.

Astfel, guvernul regional va lansa Planul pentru Talent Digital să ofere o soluție la lipsa lucrătorilor specializați în instrumente digitale, prin acorduri cu producătorii de tehnologie, astfel încât companiile înseși să pregătească muncitorii. Această propunere inovatoare va avea o dotare inițială în 2023 de 5 milioane de euro și se estimează că ar putea beneficia de 9. oameni.

Altul dintre proiectele noi care se reflectă în bugete 2023 are ca scop formarea șoferilor de vehicule de transport de mărfuri și persoane. Acesta va fi articulat printr-un bonus de formare de 600 euro destinati
obtinerii permiselor de conducere pentru clasele C, D si C+E pentru someri si salariati. Formarea se va desfășura în școlile de șoferi din Comunitatea Madrid care aderă la acest proiect pilot. Se estimează că acest voucher va permite formarea a mai mult de 2.800 din Madrid , atât angajați, cât și șomeri.

Consolidarea ajutorului pentru antreprenori și industrie

Zona Economie și Finanțe va avea un buget de 266, 9 milioane de euro, a creșterea 10, 3% care vor permite dezvoltarea de noi acțiuni care vizează sprijinirea antreprenorilor, industriei și sectorului comercial. Astfel, în 2023, Comunitatea va aloca 15 milioane de euro pentru a plăti reducerea cotelor pentru noii lucrători independenți.

Printre cele mai notabile măsuri se numără implementarea Cotei 0 pentru lucrătorii independenți, cu care Guvernul Administrația regională va suporta costurile contribuțiilor la asigurările sociale ale noilor persoane care desfășoară activități independente în primul an de începere a activității. Se va prelungi până în al doilea an pentru cei al căror venit este sub Salariul Minim Interprofesional. De asemenea, pot beneficia de acesta si cei care desfasoara activitate independenta care revin dupa concediul de maternitate. Se estimează că aproximativ 11.000 Freelancerii din Madrid vor putea beneficiază de acest ajutor.

În plus, ajutorul pentru zonele industriale este consolidat cu un plan specific care va avea 5 milioane de euro, mărind procentul ajutorului (până la

%), precum și catalogul de eligibile proiecte precum îmbunătățirea accesului la aceste zone sau managementul deșeurilor.

Micile întreprinderi regionale vor avea un Fond Tehnologic, dotat cu 6 milioane de euro în

. , care permite IMM-urilor să răspundă la noile obiceiuri de consum prin digitalizare, ceea ce va facilita adaptarea modelului lor de cererile de la business la client și să fiți mai competitivi.

Mai multe investiții în municipalități și transformare digitală

Ministerul Administrației Locale și Digitalizării va gestiona 450, 9 milioane de euro în 2022 (+10,4%), din care 155,9 va fi dedicat municipalităților și Programului Regional de Investiții 2021- 2023 în prezent, precum și investiții încă în desfășurare din planurile anterioare. De remarcat este și proiectul Cuídame, care, cu un buget de 1,2 milioane, se va concentra pe îngrijirea persoanelor vârstnice din municipiile cu mai puțin de 5.. locuitori, care are ca scop promovarea îmbătrânirii active și a face față situațiilor de singurătate nedorită.

Totodată, conturile publice ale Madridului pentru următorul exercițiu financiar mențin angajamentul autonomiei Administrației prin digitalizare și noile tehnologii. In acest sens, 392, 8 milioane de euro vor fi folosiți pentru consolidarea politicilor de digitalizare, pe de o parte, prin Madrid Digital, care va avea cea mai mare sumă din istoria acestei Agenții, cu 337, 6 milioane ; iar, pe de altă parte, de la Direcția Generală Politică Digitală se vor adăuga mai mult de 40 milioane.

Madrid , destinație turistică și culturală a lumii

Bugetele de

au în vedere o creștere a fondurilor alocate Culturii, Turismului și Sportului , 7%, până la atingerea 266, 5 milioane în total, ceea ce va consolida politicile care au făcut din regiune una dintre destinațiile turistice și culturale preferate ale lumii.

Pentru aceasta, Turismul va avea o prevedere de 112, 5 milioane cu care va fi posibilă îmbunătățirea competitivității și inovației în sector r, colaborarea cu administrațiile locale și sectorul privat prin acțiuni precum Planul de durabilitate a turismului, ajutoare municipalităților pentru promovarea turismului și culturii, sau finanțarea planurilor de turism durabil.

. Din punct de vedere al culturii, 80 vor fi folosite, printre altele, milioane expediate , pentru consolidarea unui model de subvenționare care să răspundă nevoilor sectorului după pandemie, prin ajutoare bienale care să contribuie la stabilitatea și competitivitatea structurilor de afaceri, cu o atenție deosebită către locurile de teatru alternative, sălile de muzică live și tablao-urile flamenco.

De asemenea, se majorează alocația pentru lucrări de conservare și restaurare a bunurilor culturale imobile ale patrimoniului cultural al Comunității, iar subvențiile, în special cele destinate primăriilor, pa pentru achiziționarea de colecții bibliografice și echipamente de bibliotecă.

Pentru Sport, 52,5 milioane de euro, (+10, 5%). Aceasta va continua cu remodelarea infrastructurii sportive, pe lângă furnizarea de programe de sprijin pentru îmbunătățirea siguranței și accesibilității dotărilor din municipiile din regiune, extinderea ajutorului către localități de până la

. . populație.

Înghețarea salariilor pentru înalți funcționari

Pentru al doisprezecelea an consecutiv, salariile a înalților funcționari ai Comunității Madrid va rămâne înghețat, în timp ce capitolul 1 din bugete -cheltuieli cu personalul- este majorat cu 658, 1 milion de euro, inclusiv salarizarea personalului de administrație și servicii, a personalului didactic, a personalului statutar și a celor aflați în pregătire în domeniul sănătății , precum și funcționarul aflat în serviciul Administrației Justiției.

În cadrul acestei secțiuni se are în vedere și sporul salarial stabilit pe bază de stat de către stat, precum și acțiunile proprii ale administrației regionale care vizează personalul sanitar (recunoașterea carierei profesionale a lucrătorilor temporari, ceea ce presupune îmbunătățirea condițiilor de salarizare de peste . profesioniști ai Serviciului de Sănătate din Madrid) și educațional (creșterea salariilor profesorilor și profesorilor din Y 75 euro pe lună, respectiv).

Bugetele investitorilor

Conturile regionale pentru 979 au în vedere și o creștere a investițiilor de 42, 4% pentru întregul sector public, cu noi acțiuni în Metro de Madrid. Planurile de accesibilitate și incluziune ale companiei vor face ca 73% din stații sunt potrivite pentru persoane cu mobilitate redusă la 2028. În total, vor fi instalate 100 lifturi noi si vor fi investite 321 milioane de euro.

Contribuție istorică la fondul de solidaritate

Prognoza veniturilor nefinanciare se ridică la 24.169 milioane, care este cu 2.954 milioane mai mult decât în ​​2022 (+10, 7%), inclusiv 595 milioane de la Mecanismul de recuperare și reziliență și REACT -EU. Din bugetul total, 1.25 provin din Planul de redresare al Uniunii Europene, care r reprezintă 4%.

Resursele din sistemul de finanțare reprezintă 76% din veniturile prognozate și sunt legate de capacitatea de impozitare a Comunității Madridului asupra impozitelor gestionate de stat. Astfel în 2023 vor primi 000.357 milioane de euro pentru livrări în cont și prognoză de decontare, a 15% mai mult decât anul precedent.

În în acest sens, contribuția regiunii la solidaritatea interteritorială, care pentru 2023 va atinge cifra record de 5.357 , 8 milioane, unul 12, cu 5% mai mult decât în ​​anul precedent (760 milioane). Astfel, se ridică la 55% contribuția Madridului la Fondul de Garantare al Serviciilor Publice Fundamentale, cu ajutorul căruia sunt finanțate serviciile publice din restul Comunităților Autonome.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid aprobă bugetele pentru 2023, care se ridică la 21.760 milioane (+

,7%) cu o investiție istorică în Sănătate și Educație