#Madrid –

Consiliul guvernatorilor interimar al Comunității Madrid a dat astăzi undă verde contractului de achiziție a 270.000 de doze de vaccin herpes zoster de la serviciul său de sănătate publică, pentru un total de 33.766.200 de euro. Imunizarea se face persoanelor cu afecțiuni de risc, celor care împlinesc 65 de ani și celor cu vârste cuprinse între 75 și 80 de ani.

Herpesul zoster este o boală cauzată de virusul varicelo-zoster. Odată depășită infecția din copilărie, aceasta poate rămâne închisă și latentă până când, zeci de ani mai târziu, este reactivată fie din cauza vârstei înaintate, fie din cauza unei boli care scade apărarea. Se manifestă ca o erupție cutanată cu caracteristici asemănătoare cu varicela, care poate fi extrem de dureroasă. Are o mortalitate scăzută, dar poate provoca complicații, precum nevralgia postherpetică, care afectează semnificativ calitatea vieții și poate provoca chiar dizabilitate.

Din 2022, Comunitatea Madrid include această protecție în Calendarul Vaccinărilor și este recomandată persoanelor care au suferit transplanturi (atât de organe hematopoietice, cât și de organe solide), care au HIV sau care, de exemplu, urmează tratament cu chimioterapie.

În plus, având în vedere că vârsta este și un factor de risc pentru reactivarea virusului varicelo-zosterian, anul acesta vaccinarea este extinsă la persoanele cu vârsta cuprinsă între 75 și 80 de ani, continuând vaccinarea celor care împlinesc 65 de ani în acest an. Din cauza îmbătrânirii progresive a populației, este necesar să existe dozele necesare pentru a le administra acestor grupe de vârstă.

Numai între ianuarie și aprilie 2023, în Madrid au fost administrate 118.624 doze, 76.276 ca prima și 42.348 ca a doua, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă față de anul precedent, ca urmare atât a creșterii numărului de persoane care urmează să fie vaccinate pe grupe de vârstă și activitatea desfășurată de lucrătorii sanitari în recrutarea grupelor de risc. Se estimează că în acest an vor fi administrate în medie 35.000 de doze lunare, 80% dintre ele pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid aprobă 33,7 milioane pentru vaccinarea împotriva herpesului zoster