Comunitatea Madrid a tratat 420.000 tone de noroi în 2021 din tratarea apelor murdare efectuată de Canal de Isabel II, după cum a detaliat astăzi ministrul Mediului, Locuinței și Agriculturii, Paloma Martín, în timpul unei vizite la stația de tratare a acestor deșeuri pe care societatea publică o are în Loeches.

Din acest volum, unele 400.000 au fost supuse unui proces de uscare termică, atât în ​​Unitatea de Epurare Namol Loeches, cât și în instalația situată în Stația de Epurare a Apelor Uzate (STEP) Sud; 113.000 a avut o aplicație agricolă directă și 18. au fost compostate. Datorită lucrărilor desfășurate în aceste două centre, procentul de nămol igienizat, adică tratat pentru recuperare și reutilizare de către Canal de Isabel II, a fost de . % în 2022, iar scopul este de a ajunge la 70% anul acesta.

Ministrul de la Madrid a subliniat că „Canal, pe lângă faptul că aduce cea mai bună apă din lume în casele noastre, este un exemplu de companie responsabilă față de mediu, în conformitate cu principiile modelului economiei circulare.”

Autoconsum de energie

Fabrica pe care Martín a vizitat-o ​​în această dimineață, inaugurată în 2010, primește aproximativ 86. tone de nămol în fiecare an. Dintre acestea, în jur de 65. sunt tratate în instalațiile de uscare termică iar restul sunt amestecate cu tăiere pentru a obține 16.000 tone de granule uscate și 5.400 de compost.

Pe lângă transformarea deșeurilor în îngrășăminte agricole, acest centru generează aproximativ 113. megawați oră. 12% din această energie electrică acoperă cererea de întreaga fabrică, iar restul este livrat în rețea.

De fapt, ministrul a reamintit că Canal de Isabel II a produs 400 GWh în 420, recordul său istoric în producția de energie curată și eficiență ridicată . Acest lucru i-a permis să satisfacă 65, 7% din nevoile de energie electrică ale companiei publice și să se apropie la obiectivul de a atinge autoconsumul total înainte de 2030.

Energia electrică produsă de entitate publică provine din mai multe 65 facilități. Concret, din 9 hidrocentrale, 9 microturbine instalate în diferite puncte ale rețelei de alimentare, 12 din stațiile sale de epurare, 2 centrale de cogenerare, 3 cascade și 2 WWTP cu panouri solare fotovoltaice.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid a tratat 420.000 tone de noroi în 2021 de la tratarea apelor uzate 2030