#Madrid –

Comunitatea Madrid a redus consumul de tutun în rândul populației tinere cu 38,5% în ultimii zece ani. Astăzi este Ziua Mondială împotriva acestei dependențe, cu motto-ul Să creștem alimente, nu tutun, axat pe importanța de a nu avea contact cu această substanță la o vârstă fragedă sau, după caz, de a renunța la fumat.

Evoluția la cei sub 15 și 16 ani arată o scădere semnificativă față de 2012. În cazul băieților, obiceiul a trecut de la 9,5% la 5,2% în 2022, ceea ce reprezintă o scădere de 45,2%; iar la fete a trecut de la 12% la 8,2%, cu o scădere de 31,7%, potrivit celor mai recente date de la Direcția Generală de Sănătate Publică.

Se apreciaza si scaderea consumului de tigari de catre adulti, cu 22% mai putin fata de obiceiul de acum zece ani. Mai exact, scade în cazul bărbaților, de la 28,2% la 23,5% (-16,7%), și de la 28,1% al femeilor față de 20,4% (-27,4%). Cu toate acestea, acestea sunt încă cifre ridicate, în ciuda evoluției pozitive.

În acest sens, Direcția Generală de Sănătate Publică a Comunității Madrid avertizează că 14,5% din populația cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani este expusă la fumat la domiciliu, situație care implică un risc pentru sănătate, deoarece irită căile respiratorii. , crește riscul de îmbolnăvire și are efecte dăunătoare asupra sistemului circulator.

Copilăria și adolescența sunt etape foarte vulnerabile ale vieții, în care este ușor să dobândești comportamente dăunătoare. Aproximativ 80% dintre fumători încep să consume înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, iar cu cât vârsta este mai mică, cu atât este mai probabil să se consolideze.

Prevenirea

Prevenirea este esențială pentru reducerea începerii consumului acestuia. Din acest motiv, Ministerul Sănătății promovează programe de conștientizare care sunt oferite tuturor centrelor educaționale din regiune și care completează alte măsuri precum oferta de renunțare la fumat în centrele de sănătate și monitorizarea respectării măsurilor legislative prin intermediul inspecției.

Printre aceste inițiative se numără salută-ți viața, în colaborare cu Ministerul Educației, care are ca scop formarea cadrelor didactice de la infantil până la gimnaziu pentru a implementa ulterior activități în sala de clasă de promovare a unui stil de viață sănătos și a bunăstării emoționale în copilărie și adolescență.

Pentru a preveni ca cei mai tineri să dobândească această dependență, printre alte acțiuni, Clasa de Sănătate a Direcției Generale de Sănătate Publică promovează comportamente sănătoase în desfășurarea vizitelor în acest spațiu, care recreează situații cu elemente ludice și instructive; sau programul de prevenire a dependenței cu familii, prin ateliere axate pe întărirea factorilor de protecție.

Sănătatea reamintește că tutunul, atât în ​​forma sa tradițională, cât și în noile forme de consum, este asociat cu principalele cauze de îmbolnăvire sau mortalitate din regiune, precum cancerul (de esofag, laringe sau plămân…), afecțiuni coronariene. , boli cardiovasculare și respiratorii cronice, precum și efecte nocive asupra sistemului reproducător cu scăderea fertilității și numeroase afecțiuni dentare.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid a redus consumul de tutun de către tineri cu aproape 40% în ultimul deceniu