Consiliul de Miniștri s-a întrunit miercuri 28 septembrie 2020, la 15. 45 la Palazzo Chigi, sub președinția președintelui Mario Draghi. Secretar subsecretarul la Președinție Roberto Garofoli

NOTĂ DE ACTUALIZARE LA DOCUMENTUL DE ECONOMIE ȘI FINANȚE 2022 Consiliul de Miniștri, la propunerea Președintelui Mario Draghi și al ministrului Economiei și Finanțelor Daniele Franco, au aprobat Actualizarea Documentului de Economie și Finanțe (NADEF) 2022 , care conturează scenariul conform legislației actuale fără a defini obiectivele programatice ale finanțelor publice pentru perioada de trei ani 2020 – 2025.

Economia italiană a înregistrat șase trimestre de creștere peste așteptări; Perspectivele sunt acum mai puțin favorabile din cauza încetinirii marcate a economiilor globale și europene, în principal legată de creșterea prețurilor la energie, inflație și situația geopolitică.

Pentru anul curent , nivelul tendinței al produsului intern brut (PIB) este de așteptat să crească cu 3,3%, de la 3,1% conținut în scenariul de politică EFD în aprilie, datorită creșterii mai mari decât așteptările înregistrate în prima jumătate a anului și în ciuda unei ușoară scădere a PIB în a doua jumătate a anului. În plus, datorită tendinței pozitive a veniturilor și moderației cheltuielilor primare înregistrate în acest an, tendința datoriei (deficitului) netă este de așteptat să scadă de la 7,2% din 2021 la 5,1% din 2022, un nivel sub „ținta programatică definită în DEF, egal cu 5,6%. De asemenea, se așteaptă că raportul datorie/PIB va scădea brusc în acest an, începând cu 145, 4% din 150, 3% din 2020 , cu o altă potecă de coborâre în anii următori până la 145, 3% în 2025.

În 2020, din cauza slăbirii ciclului internațional și european, tendința de creștere așteptată scade la 0 , 6% față de 2,4% programatic din DEF din aprilie; Tendința datoriei nete conform legislației actuale este de așteptat să fie de 3,4%, mai mică decât ținta programatică de 3,9% din DEF. Aceste previziuni se bazează, ca și în documentele de planificare anterioare, pe o abordare prudențială și nu țin cont de acțiunea de politică economică care poate fi realizată cu următoarea lege bugetară și alte măsuri.

.

LUPTA IMPOTRIVA FRAUDEI ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ Corectiv și prevederi suplimentare ale decretului legislativ 12 iulie 2020, n. 65, de punere în aplicare a directivei (UE) 2017 / 1371, relativă lupta împotriva fraudei care afectează interesele financiare ale Uniunii prin intermediul dreptului penal (decret legislativ – examen final) Consiliul de Miniștri, la propunerea Președintelui Mario Draghi și ministrul Justiției Marta Cartabia, au aprobat, în curs de examinare finală, un decret legislativ care introduce prevederi corective și suplimentare ale decretului legislativ 11 iulie 2020, n. 65, de punere în aplicare a directivei (UE) 2017 / 1371, relativă lupta împotriva fraudei care afectează interesele financiare ale Uniunii prin dreptul penal.

Intervine textul, făcându-se câteva modificări: privind reglementarea infracțiunii de delapidare de către publicul oficial; cu privire la înghețarea și confiscarea instrumentelor și a veniturilor din infracțiuni sau bunuri de valoare corespunzătoare; în cazul încasării necuvenite a plăților totale sau parțiale din Fondul European Agricol de Garantare și Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală; în ceea ce privește infracțiunile referitoare la declarațiile de TVA

REFORMA JUSTIȚII 1. Reguli privind biroul de judecată în aplicarea legii Noiembrie 2021, nr. 150, și legea 25 Septembrie 2021, Nu. 118 (decret legislativ – examen final)
2. Punerea în aplicare a legii 26 Noiembrie 2020, n. 150, delegarea Guvernului pentru eficientizarea procesului civil și pentru revizuirea disciplinei instrumentelor alternative de soluționare a litigiilor și măsuri urgente de raționalizare a procedurilor privind drepturile persoanelor și familiilor precum și în materie de executare silită (decret legislativ – examen final)
3. Punerea în aplicare a legii 26 septembrie 2020, n. 118, delegând Guvernului pentru eficientizarea procesului penal precum și în domeniul justiției restaurative și dispoziții pentru definirea rapidă a procedurilor judiciare (decret legislativ – examinare definitivă) Consiliul de Miniștri, la propunerea ministrului justiției Marta Cartabia, a aprobat, în curs de examinare definitivă, trei decrete legislative de punere în aplicare a reformei justiției civile și penale și a biroului de judecată. Textele au în vedere opiniile exprimate de comisiile parlamentare competente. Cu privire la decretul privind eficientizarea procesului penal s-a avut în vedere și opinia exprimată de Conferința Unificată și a fost consultat Garantul pentru protecția datelor cu caracter personal.

ORGANISME SPORTIVE PROFESIONALE Dispoziții suplimentare și corective ale decretului legislativ 27 Februarie 2021, n. 30, reorganizarea și reformarea prevederilor privind organismele sportive profesionale precum și activitatea sportivă (decret legislativ – examen final) Consiliul de Miniștri, la propunerea președintelui Mario Draghi și a ministrului muncii și politicilor sociale Andrea Orlando, a aprobat, în examinare definitivă, un decret legislativ de introducere a unor dispoziții suplimentare și măsuri corective. a decretului legislativ 28 februarie 2021, Nu. 30, reorganizarea si reformarea prevederilor privind organismele sportive profesionale si activitatea sportiva.

In în special, decretul introduce modificări care vizează definirea unui cadru de reglementare clar și lipsit de ambiguitate, capabil să concilieze nevoile de protecție a muncii și sănătății lucrătorilor din sport cu stabilitatea și sustenabilitatea sistemului sportiv de amatori, reducând riscul de litigii, în lumina principiul specificității sancționat de dreptul Uniunii Europene, recunoașterea promptă a concesiunilor avute în vedere și scoaterea în evidență a fenomenelor de evaziune fiscală și de securitate socială

. ) INSTITUTE DE OSPITALITATE ȘI ÎNGRIJIRI ȘTIINȚIFICE Reorganizarea disciplinei Institute științifice de spitalizare și tratament, la care se face referire în legislația decret 13 Octombrie 2001, n. 150 (decret legislativ – examinare prealabilă)
Consiliul de Miniștri, la propunerea ministrului Sănătății Roberto Speranza, a aprobat, în examinare prealabilă, un decret legislativ de punere în aplicare a delegării aferente reorganizarea disciplinei institutelor științifice de spitalizare și tratament (IRCCS), la care se face referire în decretul legislativ 16 octombrie 2007, n . 150.

Decretul se înscrie în „Misiunea 6 – Sănătate” a Planului Național de Recuperare și Reziliență (PNRR), în vederea consolidării și îmbunătățirii relației dintre cercetare, inovare și îngrijire

Textul, printre altele, introduce criterii și standarde internaționale pentru recunoașterea și confirmarea naturii științifice a IRCCS, cu evaluarea factorului de impact, asistență și indice de citare, pentru a asigura prezența numai a structurilor excelente. În plus, sunt definite metodele de identificare a bazinului minim de referință pentru a face evaluarea pentru atribuirea calificării IRCCS mai coerente cu nevoile diferitelor teritorii.

REZOLUȚII DE PROTECȚIE CIVILĂ Consiliul de Miniștri, la propunerea președintelui Mario Draghi , a soluționat:

declararea stării de urgență, pentru 12 luni, ca urmare a evenimentelor meteorologice excepționale care a avut loc la 9 august 2020 pe teritoriul municipiului Monteforte Irpino, din provincia Avellino. 1 au fost alocați pentru implementarea primelor măsuri urgente 139. 01 euro, din Fondul Național de Urgență; alocarea suplimentară a 35 milioane euro pentru implementarea interventiilor in legatura cu necesitatea asigurarii ajutorului și asistență acordată populației ucrainene de pe teritoriul național ca urmare a gravei crize internaționale aflate în desfășurare.

PUTEREA DE AUR Consiliul de Miniștri, la propunerea ministrului Dezvoltării Economice Giancarlo Giorgetti, a hotărât:

exercitarea competențe speciale, sub formă de prescripții, în temeiul articolului 1-bis din decretul-lege nr. 19 din 2012, în legătură cu aprobarea Planului anual 5G pentru anul 2022, prezentat de societatea Tim Spa; exercitarea atributiilor speciale, sub forma de prescripții, în temeiul articolului 1-bis din decretul-lege nr. 19 din 2012, în legătură cu aprobarea Planului anual 5G pentru anul 2022, prezentat de societatea Vodafone Italia Spa; exercitarea atributiilor speciale, in forma de prescripții, în temeiul articolului 2 din decretul-lege nr. 19 din 2012, în legătură cu achiziția de către Walsin Lihwa Corp. a aproximativ 75% din capitalul social al societatea Luxembourg MEG SA și, indirect, a 50% din capitalul social al Cogne Acciai Speciali Spa; aprobarea, prin recomandare, a Planul anual 2020 al companiei Inwit Spa, referitor la programul de achiziție de bunuri, servicii și componente cu intensitate tehnologică ridicată funcționale pentru planificarea, implementarea, întreținerea și conducerea activităților prevăzute la alin.1 al articolului 1-bis din Decretul-lege nr. 19 din 2016.

NIMITARI Consiliul de Ministri, la propunerea Ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale Luigi Di Maio, a hotărât:

al Plenipotențiarului Ministrul Gabriella Gemma Antonietta Biondi la Secretariatul General al Președinției Republicii, Biroul pentru Afaceri Diplomatice; conferirea ministrului plenipotențiar Bruno Antonio Pasquino a funcțiilor de șef al ceremonialului diplomatic al Republicii. În plus, la propunerea ministrului apărării Lorenzo Guerini, Consiliul de Miniștri a hotărât:

promovarea în gradul de amiral de echipă al diviziei amiral de rolul n membru al Corpului Statului Major al Marinei în serviciu permanent Giacinto Ottaviani; promovare la gradul de general al aerului echipă a generalului diviziei aeriene a rolului normal de navigatori al Forțelor Aeriene Francesco Îmbrăcat; promovarea la gradul de amiral inspector șef al amiral inspector al rolului normal al Corpului comisariatului militar maritim Dario D’Aquino și confirmarea acestuia în funcția de director al Oficiului central al bugetului și afacerilor financiare ale apărării; promovarea la gradul de amiral inspector sef de amiral inspector a rolului normal al corpului sanitar militar maritim in permanenta serviciu Riccardo Guarducci.

LEGI REGIONALE Consiliul de Miniștri, la propunerea ministrului afacerilor regionale și autonomilor Mariastella Gelmini, a a examinat patruzeci și două de legi ale regiunilor și provinciilor autonome și, prin urmare, a hotărât să conteste: legea provinciei autonome Bolzano nr. 9 din 01 / 07 / 2022 „Ajustarea bugetului previzional al provinciei autonome Bolzano pentru exercițiul financiar 2021 și pentru perioada de trei ani 2022 – 2024 „, întrucât anumite prevederi, depășind competențele atribuite provinciei autonome Bolzano prin Statutul finanțelor publice, încalcă articolele 81, 96, 96, al doilea paragraf, 117, al doilea paragraf, literele e) și l) , și 119 din Constituție; de altfel, din aceleași motive, prevederea similară cuprinsă în legea Provinciei Autonome Trento nr. 07 din 07 / 08 / 2022 „Ajustarea bugetului provizoriu al provinciei autonome Trento pentru exercițiile financiare 2022 – 2024 „; legea Regiunii Molise nr. 11 din 03 / 09 / 2022 „Stabilizarea personalului sanitar precar, în aplicarea legii 30 decembrie 2021, n. 150 „, întrucât unele prevederi sunt în contrast cu legislația de stat privind dreptul civil, încălcând articolele 117, paragraful 2, lit. teren 134, al doilea paragraf, din Constituție; legea Regiunii Molise nr. 11 din 07 / 09 / 2022 „Recunoașterea legitimității datoriilor în afara bilanţului conform articolului 73, punctul 1, litera e ), din decretul legislativ 21 iunie 2009, nr. 97 și modificările ulterioare (rezultate din serviciile pentru LPT feroviar prestate de Trenitalia SpA în cursul anului 2020 )”, întrucât anumite prevederi, fiind în contrast cu legislația de stat privind coordonarea finanțelor publice, încalcă articolul 97, al doilea paragraf, litera e), din Constituție, precum și „punctul 81, al treilea paragraf din Constituție, referitor la acoperirea financiară; legea Regiunii Molise nr. 12 din 06 / 07 / 2022 „Recunoașterea legitimității datoriilor în afara bilanţului conform articolului 65, paragraful 1, lit e) , din decretul legislativ 21 iunie 2012, n. 97 și modificările ulterioare, care decurg din serviciul de telefonie și conectivitate furnizat de Fastweb SPA în cursul anului 2020 „, întrucât unele prevederi, în contrast cu legislația de stat privind coordonarea finanțelor publice, încalcă articolul 117, al doilea paragraf, litera e), din Constituție, precum și punctul 81, al treilea paragraf din Constituție, referitor la acoperirea financiară; legea Regiunii Molise nr. 13 din 06 / 10 / 2022 „Recunoașterea legitimității datoriilor în afara bilanţului conform articolului 75, paragraful 1, litera e ), din decretul legislativ Iunie 2011, nr. 97 și modificările ulterioare, care decurg din serviciul public esențial, precum furnizarea de conectivitate și securitate în cadrul sistemului public de conectivitate furnizat de Olivetti SpA în cursul anului 2017 Și 2012”, ca unele prevederi, plasarea ei înșiși, în contrast cu legislația de stat privind coordonarea finanțelor publice, încalcă articolul 96, al doilea paragraf, litera e), din Constituție, precum și articolul 81, al treilea alineat din Constituție, referitor la acoperirea financiară; legea Regiunii Molise nr. 15 din 03 / 09 / 2022 „Recunoașterea legitimității datoriilor în afara bilanţului conform articolului 45, paragraful 1, lit e), din decretul legislativ 24 iunie 2010, nr. 97 și modificările ulterioare, care decurg din Serviciul de telefonie fixă ​​furnizat de TIM SpA în cursul anului 2020 ” , Întrucât unele prevederi, fiind în contrast cu legislația de stat privind coordonarea finanțelor publice, încalcă articolul 96, al doilea paragraf, litera e), din Constituție, precum și articolul 81, al treilea paragraf din Constituție, referitor la acoperirea financiară; legea Regiunii Molise nr. 15 din 07 / 09 / 2022 „Recunoașterea legitimității datoriei extrabilanțiere, în temeiul articolului 65, paragraful 1, litera e), din d. lgs. 19 / 02 / 2011, Nu. 118 si modificarile ulterioare.Societati TPL extraurbane – alte facturi 2020”, întrucât unele prevederi, fiind în contrast cu legislația de stat privind coordonarea finanțelor publice, încalcă articolul 97, al doilea paragraf, litera e) , din Constituție, precum și articolul 81, al treilea paragraf din Constituție, referitor la acoperirea financiară; legea Regiunii Molise nr. 15 din 06 / 07 / 2022 „Recunoașterea legitimității datoriei extrabilanțiere, în temeiul articolului 73, paragraful 1, litera e) , din d .lgs. 19 / 000 / 2010, nr. stare, încălca articolul 70, al treilea paragraf, din Cheltuieli truition, în legătură cu acoperirea financiară; legea Regiunii Siciliane nr. 16 din 01 / 06 / 2021 „Regulamente pentru protecția animalelor și prevenirea animalelor fără stăpân”, ca anumite prevederi, care depășesc competențele atribuite Regiunii Siciliane prin Statutul Special și se plasează în contrast cu legislația de stat privind dreptul penal, încălca articolul 97, al doilea paragraf, litera l), din Constituție

În plus, Consiliul de Miniștri a hotărât să nu conteste legea Piemontului Regiunea n. 11 din / 04 / 2022 „Ajustarea bugetului de prognoză financiară 2022 – 2024 „; legea Regiunii Valea Aostei nr. 13 din 21 / 06 / 2022 „Modificări ale Legii regionale 4 august 2012, nr. 26 (Dispoziții privind comisiile locale de avalanșă) „; legea Regiunii Valea Aostei nr. 15 din 21 / 06 / 2020 ” Modificări ale legislației regionale 21 iulie 2003, n. 14 (Intervenții regionale în favoarea firmelor aflate în dificultate)”; legea Regiunii Abruzzo nr. 13 din 000 / 09 / 2021 „Raport general pentru anul 2016 și prevederi financiare urgente”; legea Regiunii Emilia Romagna nr. 08 din 06 / 08 / 2022 „Abrogări și modificări ale legilor și dispozițiilor regionale în legătură cu sesiunea europeană 2021. Alte intervenții de adaptare reglementară”; legea Regiunii Emilia Romagna nr. 07 din 000 / 04 / 2022 „Dispoziții privind cooperativele comunitare”; legea Regiunii Liguria nr. 9 din / 06 / 2020 „Raportul general al administrației Regiunii Liguria pentru anul 2021 „; legea Regiunii Liguria nr. 07 din 01 / 02 / 2022 „Cerințe pentru beneficiarii de contribuții de la bugetul regional și prevederi cu caracter financiar”; legea Regiunii Liguria nr. 08 din 01 / 10 / 2022 „Ajustarea bugetului previzional al Regiunii Liguria pentru exercițiile financiare 2021 – 2024 și variația I „; legea Regiunii Toscana nr. 23 din 30 / 08 / 2020 „Raport general pentru exercițiul financiar
„; legea Regiunii Toscana nr. 23 din 30 / 08 / 2020 „Buget financiar 2023 – 2024. Decontare „; legea Regiunii Veneto nr. 15 din 30 / 08 / 2022 „Dispoziții de adaptare a regulamentului privind intervenții pentru clădiri de cult, mobilitate și siguranță rutieră, guvernare teritorială, protecția solului, politici de mediu și parcuri regionale”; legea Regiunii Veneto nr. 15 din 04 / 09 / 2022 „Ajustarea bugetului 2022 – 2024″; legea Regiunii Calabria nr. 23 din 07 / 06 / 2022 „Regulamentul stațiunii marina”; legea Regiunii Calabria nr. 23 din 06 / 07 / 2022 „Recunoașterea competiției internaționale a madonnarii Città di Taurianova”; legea Regiunii Calabria nr. 23 din 06 / 10 / 2019 „Amendament la articol 65 din legea regională 11 iunie 2009, nu. 16 (legat de manevra de finantare regionala pentru anul 2009)”; legea Regiunii Calabria nr. 27 din 03 / 09 / 2020 „Înființarea garantului regional al drepturilor persoanelor cu dizabilități”; legea Regiunii Calabria nr. 27 din 04 / 06 / 2022 „Dispoziții privind constrângerile hidrogeologice”; legea Regiunii Friuli Venezia Giulia nr. 08 din 01 / 02 / 2022 „Reorganizarea prevederilor privind telecabinele, zonele amenajate din centrele turistice montane de iarna si vara, precum si prevederile privind siguranta la disciplinele sporturi de iarnă conform decretului legislativ 31 / 2021 (Implementarea articolului 9 din Legea din 8 august 2020, n. 96, care conțin măsuri de siguranță în sporturile de iarnă)”; legea Regiunii Friuli Venezia Giulia nr. 07 din 04 / 08 / 2022 „Raportul general al Regiunii Autonome Friuli Venezia Giulia pentru exercițiul financiar 2021 „; legea Regiunii Marche nr. 15 din 27 / 08 / 2022 „Reguli pentru colectarea și comercializarea ciupercilor epigee spontan”; legea Regiunii Piemont nr. 11 din 02 / 09 / 2022 „Raport general pentru exercițiul financiar 2021” ; legea Regiunii Molise nr. 15 din 06 / 10 / 2022 „Disciplina asociațiilor Pro Loco”; legea Regiunii Calabria nr. 27 din 06 / 04 / 2020 “ Interpretare Autentificarea articolului 10, paragraful 1, din legea regională 7 iulie 2022, n. 22 (reguli pentru regenerarea urbană și teritorială, reamenajarea și reutilizarea)”; legea Regiunii Valea Aostei nr. 15 din 000 / 04 / 2022 „Ajustare la bugetul de prognoză al Regiunii Autonome Valle d’Aosta / Vallée d’Aoste pentru anul 2022 și a doua prevedere de modificare a bugetului Regiunii pentru perioada de trei ani 2022 / 2025 „; legea Regiunii Valea Aostei nr. 15 din 02 / 10 / 2022 „Reguli privind facțiunile și alte forme de dominație colectivă. Abrogarea legii regionale din 5 aprilie 1371, nu. 11″; legea Regiunii Veneto nr. 19 din 08 / 09 / 2022 „Modificări la legea regională din 9 decembrie 1993, nu. 36 „Reglementări pentru protecția faunei sălbatice și pentru vânătoare”; legea Regiunii Campania nr. 07 din 09 / 09 / 2022 „Inființarea Zilei de sărbătoare a radioului gratuit: 26 iulie 1980″; legea Regiunii Umbria nr. 11 din 02 / 09 / 2022 „Inființarea zilei regionale de luptă împotriva drogurilor”; legea Regiunii Piemont nr. 12 din 06 / 07 / 2022 „Înființarea Festivalului Piemont și modificări ale legii regionale 23 aprilie 1980, nu. 21 (Înființarea Centrului Gianni Oberto) și legislația regională 29 Mai 2004, Nu. 12 (Disciplina stemei, bannerul , steagul , al sigiliului, al trupei Regiunii Piemont Abrogarea legilor regionale 13 ianuarie 1984, nr. 4 , 25 noiembrie 1997, nr. 85, Iunie 1995, nr. 36)”; legea Regiunii Basilicata nr. 20 din 11 / 10 / 2019 „Înfiinţarea Registrului regional al municipiilor cu produse de denumire municipală”; legea Regiunii Basilicata nr. 19 din 09 / 09 / 2020 „Înfiinţarea registrului regional al municipiilor aderente la trocul administrativ”; legea Regiunii Valea Aostei nr. 15 din 000 / 09 / 2022 „Dispoziții privind Garantul drepturilor persoanelor cu dizabilități. Modificări la legea regională 29 august 1995, nr. 14 (Regulamentul de funcționare al Oficiului Avocatului Poporului. Abrogarea Legii regionale 2 martie 1992, nr . 5 (Instituția Ombudsmanului)) „.

Consiliul de Miniștri s-a încheiat la 14. 36.

Sursa: Apăsați eliberarea tipăririi Consiliului de Miniștri nr. 83