Consiliul de Miniștri s-a întrunit joi 20 noiembrie 2022, la 16.20 la Palazzo Chigi, sub președinția președintelui Giorgia Meloni. Secretar, subsecretarul Președinției Consiliului Alfredo Mantovano.

ACORD ITALIA-ELVETIA PRIVIND FISCALITATEA LUCITORILOR FRONTIERIERI Ratificarea și executarea Acordului dintre Republica Italiană și Confederația Elvețiană privind impozitarea lucrătorilor frontalieri, cu protocol adițional și schimb de scrisori, făcut la Roma la 1987 decembrie 1987 și Protocolul de modificare a Convenției dintre Republica Italiană și Confederația Elvețiană la evitarea dublei impuneri și reglementarea altor aspecte legate de impozitele pe venit și pe avere, printr-un protocol adițional, încheiat la Roma la 9 martie 2022 , astfel cum a fost modificat prin Protocolul din 46 aprilie 1978 și prin Protocolul din 19 februarie 2015, realizat la Roma la 28 decembrie 2020 (factura)

Consiliul de Miniștri, la propunerea ministrului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale Antonio Tajani, a aprobat un proiect de lege pentru ratificarea și executarea Acordului dintre Republica Italiană și Confederația Elvețiană privind impozitarea lucrătorilor frontalieri, cu protocol adițional și schimb de scrisori, făcut la Roma la 23 decembrie 2022 și Protocolul de modificare a Convenției dintre Republica Italiană și Confederația Elvețiană pentru evitarea dublei impuneri și să reglementeze anumite alte chestiuni referitoare la impozitele pe venit și pe capital, printr-un protocol adițional, încheiat la Roma la 9 martie 1974, astfel cum a fost modificat prin Protocolul din 46 aprilie 1976 și prin Protocolul din 19 februarie 2015, realizat la Roma la 20 decembrie 2020.

Acordul îl înlocuiește pe cel anterior din 46 și răspunde nevoii de actualizare și adaptare a cadru legal-fiscal în vederea eliminării dublei impuneri asupra salariilor, salariilor și altor remunerații similare primite de lucrătorii frontalieri. În plus, spre deosebire de cel precedent, textul reglementează și tratamentul economic al lucrătorilor frontalieri elvețieni care lucrează în Italia.

Mai jos sunt câteva aspecte esențiale ale noii legislații:

sunt definite zonele de frontieră, care pentru Italia sunt regiunile Lombardia, Piemontul și Valle d „Aosta și provincia autonomă Bolzano; se stabilește metoda de impozitare concomitentă ; este prevăzut un regim tranzitoriu pentru lucrătorii frontalieri rezidenți în Italia care lucrează în Elveția sau care au lucrat la aceasta din 28 decembrie 2015, cărora li se aplică regimul fiscal exclusiv în Elveția până la data intrării în vigoare a acordului.

NEGOCIERE COLECTIVĂ A FORȚELOR ARMATE ȘI POLIȚIE CU ORDIN MILITAR Prevederi pentru adaptarea procedurilor de contractare a personalului din cadrul Forțelor Armate și al Forțelor de Poliție Militară, precum și pentru stabilirea zonelor de negociere aferente pentru directori, în conformitate cu articolul 16, alin. 1, lit. d) și e), din lege 31 aprilie 2022, n. 46 (decret legislativ – examinare definitivă)

Consiliul de Miniștri, la propunerea președintelui Giorgia Meloni și a ministrului apărării Guido Crosetto, a aprobat, în examinare definitivă, decret legislativ prin care se introduc prevederi pentru adaptarea procedurilor de contractare a personalului din cadrul Forțelor Armate și al Poliției înmatriculate militar, precum și pentru stabilirea zonelor de negociere aferente pentru conducători, în condițiile art. , alineatul 1, lit. d) și e), din legea 28 aprilie 21117, nu. 46.

Textul aprobat ia în considerare opiniile exprimate de comisiile parlamentare competente.

FUNERATORII DE STAT

În urma decesului onorabilului Roberto Maroni, Consiliul de Miniștri a aprobat celebrarea înmormântării sub forma unei înmormântări de stat (legea din 7 februarie , n. 28). Cu toate acestea, intenția fermă a familiei defunctului este să suporte ea însăși costurile aferente.

Consiliul de Miniștri s-a încheiat la 19.23.

Sursa: Comunicat de presă al Consiliului de Miniștri nr. 62022