Spin-off-ul Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) și al Universității Rovira i Virgili (URV), din Tarragona, urmărește să dezvolte o nouă terapie care reduce succinatul, o substanță naturală pe care corpul nostru o produce și pe care persoanele cu bolile metabolice și inflamatorii s-au modificatSUCCIPRO a primit un grant direct de 100.000 de euro de la ACCIÓ din linia Startup Capital, care vizează promovarea creșterii companiilor emergente cu potențial tehnologic ridicatSpin-off-ul este născut din experiența Grupului de Cercetare pentru Diabet și Boli Metabolice Asociate (DIAMET) al IISPV, care se concentrează pe găsirea de tratamente pentru aceste tipuri de boli și afecțiuni de sănătate.Compania catalană emergentă SUCCIPRO, o spin-off a Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) și a Universității Rovira i Virgili (URV), din Tarragona, cercetează medicamente de pionierat pentru obezitate, diabet de tip 2 sau boala Crohn, printre altele. boli inflamatorii și metabolice.

SUCCIPRO a fost beneficiarul grantului Startup Capital al ACCIÓ, agenția pentru competitivitatea companiei a Departamentului Întreprinderi și Muncă, menită să promoveze creșterea startup-urilor tehnologice și deep tech în faza inițială. Mai exact, compania emergentă a primit 100.000 de euro.

Spin-off-ul, creat în 2022, își concentrează cercetările pe descoperirea unor terapii inovatoare care fac posibilă reducerea succinatului, o substanță produsă în mod natural de celulele organismului și bacteriile intestinale (așa-numita „microbiotă”) și care este alterată. când există boli inflamatorii sau metabolice. „Persoanele cu boli precum boala Crohn, obezitatea și diabetul suferă de inflamație care este legată de un nivel crescut de producție de succinat”, explică dr. Isabel Huber, co-fondator și CEO al companiei.

Elementul inovator al acestui spin-off se bazează pe o linie de probiotice care ajută la reglarea producției acestei substanțe și, prin urmare, contribuie la îmbunătățirea sănătății persoanelor cu tulburări metabolice și inflamatorii precum obezitatea, diabetul, boala Crohn sau ficatul gras nealcoolic. boala.

„Credem că starea de sănătate a pacienților cu aceste boli se poate îmbunătăți dacă li se administrează produse capabile să reducă nivelul de succinat, deoarece datele noastre arată că reducerea acestei molecule moderează inflamația și îmbunătățește metabolismul”, subliniază dr. Huber. „În cazul diabetului, de exemplu, am văzut că tratamentele noastre pot îmbunătăți nivelul glicemic și sensibilitatea la insulină (doi indicatori pe care pacienții cu diabet i-au alterat), în timp ce în boala Crohn, scăderea succinatului ar ajuta la controlul inflamației asociate cu boală”, adaugă el.

Scopul SUCCIPRO este să ajungă să dezvolte o linie de produse care să contribuie la reducerea succinatului și, în consecință, să îmbunătățească starea de sănătate a persoanelor cu aceste boli. De fapt, compania dezvoltă în prezent și alte medicamente bazate pe enzime capabile de asemenea să reducă succinatul, despre care estimează că ar putea fi testate la oameni până în 2025.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), incidența obezității (o afecțiune considerată principalul factor de risc pentru dezvoltarea diabetului) în populația lumii s-a triplat în ultimii 50 de ani. La rândul ei, boala Crohn afectează între 100 și 300 de persoane din 100.000 de locuitori, dar devine din ce în ce mai frecventă în societatea noastră, mai ales în rândul tinerilor. Chiar și așa, tratamentele disponibile astăzi au o eficacitate limitată și multe efecte secundare, explică compania.

Spin-off-ul a luat naștere din experiența Grupului de Cercetare pentru Diabet și Boli Metabolice Asociate (DIAMET) al IISPV, condus de medicii Sonia Fernández Veledo și Joan Vendrell, și își dedică eforturile pentru a găsi tratamente pentru astfel de boli și afecțiuni de sănătate. „În cercetările anterioare am detectat că persoanele care au niveluri ridicate de succinat nu au o sănătate metabolică bună și, prin urmare, prezintă un risc mai mare de a suferi de alte patologii”, subliniază dr. Huber. Incercarile anterioare de a dezvolta medicamente pentru succinat au esuat, dar datorita cercetarilor noastre am inteles de ce si acum putem dezvolta altele noi. O parte a proiectului SUCCIPRO a fost publicată în prestigioasa jurnală științifică Microbiome.

Urmărește-ne pe rețele ________________________________________________________________

Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcatFacebook @acciocatLinkedin ACȚIUNEYoutube ACȚIUNEsursă: Compania catalană emergentă SUCCIPRO cercetează noi medicamente pentru boala Crohn, obezitate și diabet