Momentul constituirii Clusterului deșeurilor.Ministrul Acțiunii Climatice, Alimentației și Agendei Rurale, Teresa Jordà iRoura, însoțită de Secretarul pentru Afaceri și Competitivitate și CEO al ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, a prezidat miercuri înființarea noului cluster de deșeuri, desfășurat la CosmoCaixa Science. Muzeu din Barcelona, ​​unde s-au adunat principalele companii și agenți ai sectorului. În ansamblu, conform datelor ACCIÓ, sectorul deșeurilor catalan este alcătuit din 693 de companii care facturează 10.000 de milioane de euro și reunesc în jur de 41.000 de lucrători.

Scopul noului cluster, promovat de ACCIÓ – agenția pentru competitivitatea companiei a Departamentului pentru Întreprinderi și Muncă – și Departamentul pentru Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, prin Agenția de Residus de Catalunya (ARC), este să se impună ca un element care stimulează competitivitatea companiilor din sector. Prin intermediul acestei noi organizații se urmărește promovarea muncii comune între toți membrii săi și întregul lanț valoric al sectorului deșeurilor, promovarea internaționalizării acestuia, încurajarea inovației și cercetării și dezvoltării în acest domeniu, pe lângă acțiuni de formare și intercluster, printre alții.

În timpul discursului său, consilierul Jordà a explicat că „crearea acestui nou cluster deschide ușa pentru a promova și a lucra la proiecte de economie circulară în multe sectoare, conectând eficient producătorii de deșeuri și lanțul valoric care îi gestionează”. „Impulsul transformării circulare necesită o viziune globală care implică o colaborare strânsă între toate departamentele Generalitati și actorii economici și sociali din Catalonia, cum ar fi asociațiile profesionale, centrele de cercetare și tehnologia, universitățile, organizațiile profesionale, municipalitățile, consiliile, sectorul al treilea. , și, de asemenea, evident, țesătura de afaceri”, a spus Jordan.

La rândul său, Secretarul pentru Afaceri și Competitivitate și CEO al ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, a subliniat că această nouă entitate „va juca un rol cheie în Catalonia pentru a accelera lupta împotriva schimbărilor climatice, pentru a promova sustenabilitatea țesutului productiv și în tranziția de la economia liniară la economia circulară”. „Accelerarea acestei tranziții oferă nu numai oportunități de afaceri, ci și îmbunătățește poziția competitivă a Cataloniei”, a subliniat el. În acest sens, el a asigurat că noul cluster „cu siguranță va face ca Catalonia să joace un rol primordial în această schimbare a modelului productiv, de consum și de gestionare a deșeurilor în care suntem cufundați, profitând de sinergiile inerente dinamicii clusterelor”.

Deșeurile sunt un sector în continuă transformare, un context în care capacitatea de transformare a companiilor și entităților care fac parte din acesta va fi cheie, deoarece acestea se confruntă cu noi provocări globale și schimbări rezultate din noile reglementări și planificare publică. Majoritatea companiilor implicate, 86%, sunt operatori de deșeuri, în timp ce alte companii sunt specializate în producția de bunuri de capital și tehnologii de tratare, construcția de infrastructuri și instalații, consultanță, inginerie și control și analiză.

În acest fel, noul cluster va reuni toate companiile din sectorul managementului deșeurilor, inclusiv întregul lanț valoric, și care își au sediul sau activitatea economică cu valoare adăugată în Catalonia. Inițiativa va colabora și cu agenții de mediu din sectorul deșeurilor, atât în ​​domeniul inovării și cercetării, cât și în domeniul formării, așa cum este cazul consultanțelor, firmelor de inginerie, asociațiilor și breslelor, sau chiar companiilor dedicate altor sectoare. de activitate. Noul cluster face parte din promovarea economiei verzi și circulare, care promovează, printre altele, reducerea deșeurilor și utilizarea eficientă a resurselor.

Cele 30 de companii partenere fondatoare ale noului cluster de deșeuri sunt Alfametal, Alier, Aquambiente Circular Economy Solutions, Autorec, Centrul de Management de Mediu (CGM), CLD, Comercial Riba Farré, Dataambient, Eurecat, Fundația de Formare și Muncă, Breasla Recuperării. din Catalonia, Griño, Grup Altadill, Grup Celsa, Inèdit, Leitat, Moba, Picvisa, PreWaste, PreZero, Promsa, Reverter Industries, Romero Polo, Ros Roca, Scrap Point, Simplr, Tradebe, Universitatea din Vic, Venvirotech și Veolia . Activitatea acestor companii reprezintă o mare parte a lanțului valoric al sectorului deșeurilor din Catalonia.

Un cluster este o grupare de companii (IMM-uri, multinaționale și startup-uri) și agenți de mediu (universitați și centre tehnologice) dintr-o anumită zonă economică care împart resurse, generează sinergii și se proiectează la nivel internațional. Este un instrument care îmbunătățește competitivitatea membrilor care fac parte din el pe baza dezvoltării de proiecte comune de transformare și a definirii provocărilor strategice pentru sectorul lor.

În Catalonia, politica de clustere a început acum 30 de ani. programul Catalunya Clústers, promovat de Generalitat prin ACCIÓ, care încorporează în prezent 26 de clustere catalane care reunesc peste 2.600 de companii și agenți asociați cu o cifră de afaceri de peste 70.000 de milioane de euro. După tipologie, partenerii clusterului reprezintă o țesătură diversă de actori, inclusiv IMM-uri (68%); companii mari (10%); centre de cercetare, universități și furnizori de cunoștințe (9%); startup-uri (8%); și agenți de mediu (5%). Prin această inițiativă, se urmărește să-i ajute să se concentreze asupra strategiei lor, să cofinanțeze proiecte strategice, să organizeze excursii la ecosisteme de referință pentru benchmarking internațional și proiecte de colaborare strânsă între clustere catalane sau cu entități internaționale, printre altele.

sursă: Clusterul deșeurilor din Catalonia se naște pentru a promova un sector cu o cifră de afaceri de 10 miliarde de euro și 41.000 de lucrători