#Madrid –

REZULTATELE AU FOST PUBLICATE ÎN JURALE INTERNAȚIONALE

O echipă de cercetători de la Spitalul Universitario de La Princesa condusă de neurochirurgul Cristina Torres împreună cu grupul NEUROFAN de la Facultatea de Farmacie a Universității CEU San Pablo condus de cercetătoarea María del Carmen Ovejero, au reușit să identifice un nou subtip de celulele creierului implicate în epilepsia rezistentă la medicamente. Această descoperire se alătură identificării unui potențial marker de sânge descoperit de același grup de cercetători care ar putea prezice epilepsia rezistentă la medicamente. Revistele științifice „Molecular Neurobiology” și „Neuropathology and Applied Neurobiology” au publicat deja rezultatele acestor două studii care au inclus o echipă multidisciplinară de neurologi, neurochirurgi, biochimiști, biologi, patologi și oameni de știință de date din ambele centre.

Există un tip de epilepsie numit rezistent la medicamente în care eficacitatea tratamentului medicamentos este mult redusă. Nivelul scăzut de răspuns la medicamente la un sfert dintre pacienții diagnosticați cu epilepsie este punctul de plecare al cercetărilor efectuate între Spitalul Universitario de La Princesa și Universitatea CEU San Pablo, cu scopul de a afla ce procese au loc în creier. dintre aceşti pacienţi. Cercetătorii, Mª Carmen Ovejero și Cristina Torres, aceasta din urmă neurochirurg la centrul din Madrid, speră că progresele rezultate în urma studiilor vor ajuta la o mai bună înțelegere a bolii și la obținerea de noi medicamente.

Epilepsia rezistentă la medicamente, principalul obiectiv al ambelor investigații

Primul dintre studii a reușit să descopere un subtip de celule cerebrale implicate în epilepsia netratabilă cu medicamente. Prin analiza probelor de țesut cerebral de la acest tip de pacienți, s-a putut concluziona că unele dintre aceste celule numite astrocite aveau conținut de ADN dublu față de celulele normale.

O a doua investigație a putut identifica un potențial marker de sânge al epilepsiei rezistente la medicamente prin analiza a milioane de date bioinformatice ale semnelor epigenetice simultane în sânge și țesutul cerebral. Aceasta este o descoperire cheie care ar putea ajuta la depistarea precoce a bolii și la selectarea pacienților care sunt candidați pentru operația de epilepsie.

Pacienții care nu răspund la niciun tip de tratament sunt candidați pentru această operație în care fragmentul de creier defectuos este îndepărtat chirurgical. Intervenția are niveluri ridicate de eficacitate la acele persoane care nu au boala într-o fază foarte avansată, de aceea este extrem de important să se efectueze depistarea precoce a acesteia.

Identificarea acestor biomarkeri a fost publicată în revista „Molecular Neurobiology”, în timp ce confirmarea existenței astrocitelor cu conținut dublu de ADN și a participării lor la epilepsie a ajuns pe paginile publicației științifice „Neuropatology and Applied Neurobiology”.

Link-uri de cercetare

Biomarkeri de sânge: Sánchez-Jiménez și colab. „Descrierea metilării ADN a hipocampului, cortexului, amigdalei și sângelui epilepsiei lobului temporal rezistent la medicamente” Neurobiologie moleculară https://doi.org/10.1007/s12035-022-03180-z https://link.springer.com/article/10.1007/s12035-022-03180-z

Astrocite cu conținut dublu de ADN: Sanz‐García A, Sánchez‐Jiménez P, Granero‐Cremades I, et al. Tetraploidia neuronală și astrocitară este crescută în epilepsia rezistentă la medicamente.Neuropathol Appl Neurobiol. 2022;e12873.https://doi.org/10.1111/nan.12873

Sursa: Comunitatea Madrid – Cercetătorii de la Hospital de La Princesa și de la Universitatea CEU San Pablo semnează două studii cu progrese importante în epilepsia rezistentă la medicamente