Vaccinarea împotriva gripei A va începe în Spania la data de 16 noiembrie, în toate comunităţile autonome, potrivit declaraţiilor mai multor membri ai executivelor regionale, făcute în timpul reuniunii Consiliului interteritorial pentru sănătate. Începutul imunizării va avea loc în acelaşi timp în toate comunităţile autonome spaniole, iar primii vaccinaţi vor fi cei care fac parte din grupurile de risc – personalul sanitar, cei din serviciile publice de bază, femeile însărcinate şi bolnavii cronici, de la vârsta de şase luni.

Avem suficiente doze pentru a începe în acest moment”, a semnalat ministrul sănătăţii, Trinidad Jimenez, care a precizat că s-a ales această dată pentru începerea campaniei pentru a avea o mai bună coordonare între instituţii. „Dovezile ne arată că este vorba de o epidemie uşoară, care se vindecă cu tratamentele obişnuite„, a mai explicat ministrul Sănătăţii.

Pentru pacienţii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani este disponibilă o singură doză de vaccin, iar pentru restul, din afara acestui segment de vârstă, câte două doze.

Autorităţile sanitare spaniole au cumpărat un vaccin special pentru femeile însărcinate, pentru un „plus de siguranţă„, fiind vorba de un vaccin împotriva gripei A „fără substanţe complementare” – un element care potenţează substanţa activă din componenţa vaccinului – şi care a fost suficient testat şi verificat în vaccinarea împotriva gripei sezoniere. Aceste doze speciale pentru femeile însărcinate mai trebuie să primească autorizarea din partea UE, pentru laboratoarele Sanofix, care le produc – iar dacă aceasta nu va ajunge înainte de data de 16 noiembrie, Ministerul spaniol al Sănătăţii are de gând să ceară companiei farmaceutice Novartis o parte specială a acestui tip de vaccinuri, dintre cele rezervate Spaniei.