În urma deschiderii vinerea trecută a Centrului pentru Primirea, Primirea și Referirea Persoanelor strămutate din Ucraina la Sala 7 a amplasamentului Fira de Barcelona Montjuïc (CREADE-Barcelona), Guvernul Generalitati a lucrat pentru a să permită un spațiu de atenție și informare cu privire la drepturile și serviciile la care pot accesa refugiații odată ce primele formalități administrative au fost efectuate și stabilite în cazare. Spațiul Guvernului, coordonat de Departamentul pentru Egalitate și Feminism, a început să funcționeze în această miercuri și va presta serviciul în fiecare zi, de luni până duminică, de la orele 9:00 până la 21 h. .

O echipă de 8 persoane, inclusiv vorbitori de ucraineană, furnizează informații legate de accesul la asistență medicală, școlarizarea copiilor și adolescenților, accesul la muncă plătită, sănătatea animalelor de companie și servicii de îngrijire a violenței de gen. Astfel, de exemplu, punctul explică cum se obține un card de sănătate, ce sprijin poate fi oferit de Serviciul Catalan de Ocupare a Forței de Muncă, ce proces trebuie urmat pentru școlarizarea copiilor și adolescenților sau cum este Serviciul de vaccinare gratuită pentru animalele de companie sosite din Ucraina cu familiile care fug.

Punctul are și funcția de a detecta eventualele situații de violență de gen și de a redirecționa femeile ucrainene către serviciile de rețea publică. Vă rugăm să rețineți că linia gratuită și confidențială 900 900 120 oferă deja atenție în Ucrainean.

În sfârșit, informatorii prezintă rețeaua de agenți de primire distribuită pe întreg teritoriul Cataloniei, prin consilii orășenești și consilii județene, și care are finanțarea Departamentului de Egalitate și Feminisme. Această rețea va putea oferi, într-o fază ulterioară, un acompaniament mai adaptat nevoilor fiecărei persoane, ținând cont de caracteristicile și resursele locului de reședință.

Asistență la Gara Sants pentru depistarea situațiilor de trafic de persoane în scop de exploatare

În plus față de setul de spațiu la Fira de Barcelona, ​​Guvernul a lucrat și pentru a sprijini dispozitivul Crucii Roșii care gestionează primirea de urgență a ucraineanilor care sosesc în gara Sants. Concret, grație finanțării de la Departamentul de Egalitate și Feminism, de vineri dispozitivul va avea profesioniști din cadrul entității de specialitate SICAR cat, cu scopul de a îmbunătăți detectarea și abordarea eventualelor situații de trafic de persoane în scop de exploatare. Deși echipa de pisici SICAR este de așteptat să rămână în principal la Gara Sants, va putea, de asemenea, să sprijine dispozitivul Fira de Barcelona, ​​dacă va considera necesar.

Sursa: Atenția Guvernului și spațiul de primire la Fira de Barcelona este în derulare