Cu siguranță te-ai întrebat vreodată ce se află în spatele acelui borcan cu miere pe care îl ținem în cămară. Cum colectează albinele nectarul din flori, cum îl depozitează în fagurii lor și în ce parte a acestui proces se transformă nectarul în miere.

În eșantionul expus la Centrul de Informare și Educație pentru mediu Dehesa de la Villa, în lunile de vară vă veți putea bucura de aceste și alte detalii despre această curioasă tehnică de agricultură, la care a participat Fundația Amigos de las Abejas, ținând o conferință și furnizând materiale. Panourile explicative, uniforma, tipurile de stupi, principalele unelte și alte ustensile folosite în apicultura, vă vor lumina despre lumea apiculturii.

Istoric de călătorie pt. apicultura: stupi, superi și rame

Expoziția contemplă evoluția acestei arte de la începuturi până în zilele noastre. Există dovezi în picturile rupestre care reprezintă colecția de miere. Albinele sunt insecte care trăiesc în societăți numite „colonii” și fiecare este alcătuită dintr-o regină, singurul strat de ou, din 15. a 30.000 muncitori și câteva sute de bărbați. Pe lângă producerea de miere, polen, lăptișor de matcă sau ceară, albinele sunt responsabile pentru un proces cunoscut sub numele de polenizare, care este transportul polenului din părțile masculine ale florilor către părțile feminine.

Stupii sunt un instrument fundamental pentru fabricarea mierii, deoarece albinele construiesc în ei faguri. Cele vechi erau făcute din lut, paie, plută și scoarță goală, dar și coșuri. Mai târziu au venit stupii de trunchi cu o lespede de ardezie. Cele mai moderne sunt stupii cu rame, care au reprezentat o adevărată revoluție în apicultură datorită aplicării tehnicilor moderne de exploatare.

Costumul spațial al apicultorului

Dacă vezi echipamentul de protecție de bază al apicultorului, îți va aminti puțin de cel al unui astronaut datorită caracteristicilor sale de izolare. Compartimentul, masca, mănușile și cizmele trebuie să-i protejeze pe cei care lucrează cu aceste insecte care mușcă a căror înțepături pot face multe daune.

Traje apicultor

Costum de apicultor

Din toate elementele care alcătuiesc costumul apicultorului, masca este cea mai importantă. Acoperit cu plasă sau plasă de țânțari, este special conceput pentru a oferi vizibilitate exterioară precum și siguranță, împiedicând trecerea albinelor.

Lăptișor de matcă, propolis , polen, ceară… și miere

Félix María de Samaniego, din Alava, într-una dintre celebrele sale fabule, a recitat:

„La un fagure de miere bogată
au venit două mii de muște,
că pentru lacom a murit
pradă de picioare în ea”.

Și este că pentru a fabrica deliciosul deliciu, albinele folosesc un procedeu foarte elaborat în care intervin regina și muncitoarele care se străduiesc într-o lucrare minuțioasă, a căror cules este o sarcină pentru care sunt necesare abilități mari.

Unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale albinelor este lăptișorul de matcă, un produs al secreției glandelor faringiene ale muncitorilor care constituie hrana esențială. l a reginei albine de-a lungul vieții ei. Laptisorul de matca contine un aliment grozav cu efect stimulant si revigorant pentru oboseala, pe baza de proteine, aminoacizi si glucoza.

Propolisul este substante rasinoase pe care albinele le folosesc pentru a umple fisurile si fisurile din Stup. Sunt ceva asemănător cu siliconul pe care îl folosim pentru a acoperi articulațiile. Pereții și panourile sunt, de asemenea, mânjite cu ele și acopera orice corp străin pe care albinele nu-l pot expulza din cauza dimensiunii lor, de exemplu, un fluture sau o rozătoare. Unele albine sunt capabile să construiască pereți adevărați de propolis la intrarea în stupul lor. Acum știi de ce propolisul este un produs cu proprietăți imunologice care îți întăresc apărarea, atât de bun pentru combaterea răcelilor.