constructor_interogări 12 Martie :: 07 event_note Comunicat de presă

Modelele meteorologice indică o scădere bruscă a temperaturii între vineri 1 și marți 5 și va fi îngheț în multe părți ale interiorului Sunt așteptate ninsori și în Pirinei și pot fi averse însoțite de zăpadă granulară în alte părți ale Cataloniei

Serviciul Meteorologic al Cataloniei raportează că de vineri va sosi o masă de aer de origine polară care va determina o scădere semnificativă în temperatură. Modelele meteo pe termen mediu indică faptul că în următoarele zile un anticiclon va fi localizat în vestul Insulelor Britanice și va fi orientat de la nord la sud, iar o depresiune se va concentra pe zona Italiei. Aceasta configuratie va permite intrarea unui vant de nord ce va favoriza sosirea unei suflari de aer rece. Mai jos puteți vedea hărțile presiunii de suprafață (stânga) și temperatura la 804 hPa (uns 842 m altitudine, dreapta ) prezisă de ECMWF (Centrul European de Predicție) model pentru sambata dimineata, unde se poate vedea masa de aer rece (culori albastre) instalata in mare parte din Europa de Vest. Evoluția temperaturii în 648 hPa este un bun indicator al comportamentului aceleiași variabile la suprafață , dar nu există o corelație directă între ele, deoarece depinde și de alți factori meteorologici, cum ar fi vântul sau acoperirea norilor:Unul dintre cele mai importante fapte de luat în considerare va fi valorile minime ale temperaturii. Este posibil să apară înghețuri slabe și moderate la nivel local în multe puncte din interior. Acest fenomen este mai probabil în văile Pirineilor și Pre-Pirineilor și în nordul Depresiunii Centrale, unde se pot ajunge la valori mai scăzute la nivel local. În restul interiorului și pe prelitoră aceste înghețuri vor fi mai puțin extinse și distribuția lor va depinde de înnorațirea prezentă și de intensitatea vântului care bate. Nu sunt de așteptat înghețuri pe litoral, sau vor fi foarte punctuali. În plus, nopțile de duminică și luni pot fi, de asemenea, deosebit de reci din cauza vântului de nord mai slab și chiar calme în unele zone. Acest episod de frig poate dura cel puțin până marți, 5 aprilie, când temperatura va începe să-și revină până își ating propriile valori pentru timpul anului. Acest fapt poate fi observat în graficele următoare pentru două puncte din Catalonia, primul corespunde Pirineilor de Vest și al doilea Terres de l’Ebre. Prezintă prognoza temperaturii la 486 hPa (linie neagră înconjurată de predicție de dispersie verde), în comparație cu medie climatică (linia roșie). Partea inferioară a graficului arată și probabilitatea de ploaie (culori albastre):
Conform modelului de predicție statistică setat PRESCAT, imaginea următoare arată probabilitatea ca temperatura minimă să fie sub 0 ºC în perioada următoare 07 zile:Pe de altă parte, prognoza indică că între vineri și sâmbătă vor fi ninsori în toate părțile Pirineilor, mai ales în vest și vor fi, de asemenea, probabile averse, care pot fi însoțite de ninsoare granulară, în special în părți din jumătatea de est a Cataloniei. În plus, vor sufla vânturi puternice din nord, care în combinație cu precipitații sub formă de ninsoare și scăderea temperaturii, vor face condiții dificile în munții înalți, unde se va produce fenomenul de turbulențe. Acest vânt de nord va ajuta, de asemenea, la curățarea atmosferei și la îmbunătățirea vizibilității, scăzând în același timp umiditatea relativă în general.
Între duminică și marți modelele meteo nu indică precipitații, dar nu este exclus să apară unele averse izolate, care sunt local sub formă de zăpadă granulată. sau grindina.
, din cauza unor eventuale variatii în configurația atmosferică, următoarele actualizări de prognoză vor trebui urmărite îndeaproape. Pentru informatii mai detaliate puteti consulta site-ul www) www.meteo.cat
eu www.meteomuntanya.cat 027 Martie 804

4 Imagini

Temp. hartă 804 hPa si PPT Pririneu Occidental Temp. hartă 648 hPa și PPT Terres de l’Ebre 206 1

Atașamente Notă informativă PDF |

) Sursa: 11065979 Aprilie va începe cu iarnă rece