#Catalunia – Ministrul Culturii, Natàlia Garriga, a condus deschiderea instituțională a Anului Josep Vallverdú la Auditori Enric Granados din Lleida, orașul natal al autorului și al cărui fiu favorit. Evenimentul, care se înscrie în sărbătorirea centenarului autorului din Lleida, s-a dorit a fi una dintre recunoașterile operei și figurii autorului, pe deplin activ, care va fi sărbătorită pe tot parcursul anului.

Garriga a evidențiat satisfacția care vine „de a putea să comemorați centenarul unuia dintre cei mai recunoscuți creatori literari ai noștri și de a putea face asta alături de el”. Consilierul a adăugat că odată cu Anul Vallverdú „ne dorim să cinstească, să facă cunoscut și să citească întregul Vallverdú”, făcând referire la excelența sa și în genul mărturisire și poezie, și nu numai în literatura pentru copii și tineret. Consilierul a mai evidențiat „devotamentul ei, mereu constant și discret, pentru promovarea limbii catalane”.

După salutările instituționale, care au fost rostite de Miquel Pueyo, preot șef al orașului Lleida, și Joan Talarn, președintele Consiliului Provincial din Lleida și al Institutului de Studii Ilerdencs, directorul Instituției Literelor Catalane, Izaskun Arretxe, care a prezentat Anul.

Ulterior, comisarul comemorării, Carme Vidalhuguet, a dezvăluit programul care va avea loc pe parcursul Anului. La eveniment a fost prezentat și un fragment din documentarul inedit realizat de Eugeni Casanova despre Josep Vallverdú, care va fi lansat în aprilie la Balaguer.

Albert Turull, directorul Serviciilor Teritoriale ale Departamentului de Cultură din Lleida, a fost responsabil cu moderarea unei conversații între Teresa Cabré, președintele IEC, Gemma Rigau, Joan Veny și Vallverdú însuși, toți trei membri ai IEC . Tabelul, sub titlul „Vallverdú și limba în conversație”, se învârte în jurul modelului lingvistic al autorului, importanței figurii sale ca apărător al limbii și, de asemenea, ca referință pentru limba lui Ponent.

În continuare, Anton Reig și Heura Gaya au prezentat o selecție de texte de Josep Vallverdú reprezentative pentru unele dintre genurile pe care autorul le-a cultivat: romanul pentru tineri, proza ​​autobiografică și poezia.

Autorul

Josep Vallverdú (Lleida, 1923). Cunoscut mai ales ca un scriitor de ficțiune de lungă durată, el este un om cu mai multe fațete, al cărui rezultat este, la fel, opera sa, care începe cu narațiunea pentru tineret de la începutul anilor șaizeci, încercând să recupereze, din școală, pedagogia pierdută a creării de cititori în limba catalană. I amb dos Premis Folch i Torres, un dels quals per a Rovelló, amb més de 28 edicions en català i traduccions a l’eusquera, al frances, a l’italià, al rus i al castellà, i un Premi Joaquim Ruyra per Trampa sub ape, el devine, chiar și atunci, unul dintre cei mai citiți scriitori în viață.

Premiul de Onoare al Literelor Catalane, Crucea Sant Jordi, candidat pentru Premiul HC Andersen, finalist pentru Premiul Josep Pla și Medalia de Aur și Dr. Honoris Causa pentru Universitatea din Lleida, oraș în care îi poartă numele Premiul de eseu convocat în comun de Paeria și Diputació, și Medalia de aur a Guvernului Generalitati, astăzi, de la retragerea sa din Balaguerí, este dedicată, mai ales, poeziei, publicat de editorii Pagès cu titluri precum Argila, Ronda de boires, A ull nu, Pa de forment sau Tresorat silenci.

Filolog de pregătire, licențiat în Filologie Clasică, a tradus și aproximativ șaptezeci de cărți, practic din engleză, și multe pentru „La cua de palla”. Am citit despre el, în catalană, printre alții, Chesterton, Jack London, Elliot, Oscar Wilde, Stevenson, Steinbeck, Dashiel Hammett, London, Poe sau Luther King.

sursă: Anul Josep Vallverdú începe cu un eveniment instituțional la Lleida