O echipă a televiziunii regionale Canal Sur din Andalucia a filmat în octombrie un amplu reportaj despre românii stabiliţi în zonă. Tema materialului, care va fi difuzat în decembrie, este viaţa românilor din Spania, dar şi a celor din România. În acest sens jurnaliştii spanioli au filmat în ambele ţări şi au beneficiat de sprijinul Asociaţiei Creştin Ortodoxe din Sevilla, a cărei preşedintă, Veronica Opriţoiu, i-a însoţit şi în România la întâlnirile organizate cu oficialităţile române.
Reportajul se va difuza în luna decembrie cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la  Revoluţia din 1989, care a pornit din Timişoara.

Filmările s-au făcut în Sevilla şi în Timişoara, pentru că au dorit să ştie de ce pleacă românii de acasă şi de ce emigrează în Spania. Au fost foarte surprinşi mai ales de cazurile celor care au studii superioare şi totuşi ajung să emigreze. Au filmat oraşul şi şi-au schimbat total părerea despre români şi România. Nu se aşteptau să găsească în Timişoara un oraş foarte curat şi plin de flori, chiar dacă este frig. Le-a plăcut foarte mult mâncarea bănăţeană şi căldura cu care au fost primiţi de timişoreni. Ne-au oprit foarte mulţi oameni în centrul Timişoarei ca să-i salute şi să le transmită salutări familiilor lor din Andalucia câteva cuvinte. La Liceul de Informatica <<Grigore Moisil>> din Timisoara unde au filmat, au fost foarte surprinşi de liniştea şi curăţenia din liceu şi i-a surprins nivelul foarte înalt la care studiază elevii din România, faţă de programa din Spania„, ne-a precizat Veronica Opriţoiu.