#AlcaladeHenares – Premiile Ciudad de Alcalá au cunoscut una dintre cele mai strălucitoare gale din istoria lor de peste jumătate de secol, datorită prezenței Rafael, care a primit Premiul pentru Arte și Litere și care a profitat de această recunoaștere pentru a-și mărturisi dragostea pentru un oraș căruia, a asigurat el, va veni în continuare să cânte. „Și cu cât mai devreme, cu atât mai bine”, a spus el.

Într-un Teatrul Salón Cervantes plin, ceremonia de premiere a fost prezidată de primarul, Judith Piquet, însoțită de ministrul Culturii, Mariano de Paco; viceprimarii, Isabel Ruiz, Víctor Acosta și Gustavo Severien, consilierul pentru cultură, Santiago Alonso; directorul pentru Arte și Cultură al Universității din Alcalá, José Raúl Fernández del Castillo; și fiul lui Arsenio Lope Huerta, Iván Lope. A fost prezentă aproape întreaga echipă a Guvernului și reprezentanți ai tuturor grupurilor municipale.

Pe scenă, Raphael a fost susținut de restul câștigătorilor acestei a 54-a ediții a Premiilor Ciudad de Alcalá, un adevărat privilegiu pentru interpretul Eu sunt asta. „Este minunat să pot participa la acest moment din viața mea, deoarece de cele mai multe ori nu pot fi prezent la acest tip de recunoaștere”, a spus cântăreața.

Raphael și-a amintit că în urmă cu douăzeci de ani a fost numit membru al Facultății de Arte a Universității din Alcalá, precum și vizitele sale constante în orașul nostru pentru a susține concerte; un obicei la care nu intenționează să renunțe. „Ne vom întâlni din nou aici pentru că mă bucură să întăresc legăturile cu acest oraș atât de implicat în arte”, a spus el la scurt timp după ce a primit medalia de acreditare de la primar.

Aceasta a lăudat „excelența” fără egal a lui Rafael, pe lângă capacitatea sa de a se conecta cu sensibilitățile atâtor oameni, atât de diferiți și atât de îndepărtați în timp și spațiu. „Ați făcut milioane de oameni din lume să vibreze, să râdă, să plângă și să simtă; Ai devenit parte din viața lor. Și acesta este un privilegiu care este disponibil pentru foarte puține ființe umane”, a adăugat Piquet, care a ținut, de asemenea, să sublinieze istoria lungă a Premiilor Ciudad de Alcalá, ca cel mai bun exemplu al „devotamentului și sensibilității cu care Alcalaínos din diferite generații. au promovat aceste recunoașteri de talent în creația artistică, cercetare, comunicare, protecția patrimoniului istoric sau civilitate.”

Într-o gală găzduită de jurnalistul Raúl Pacheco, care a avut și muzică live de Carlitos Chacal, tabloul de onoare al celei de-a 54-a ediții a Ciudad de Alcalá a fost completat cu următoarele nume: Antonio Rivero Taravillo a primit premiul ca câștigător la Poezie; Sílvia Ardévol Salaîn Narațiune; Jacobo Rivero Rodríguezîn Jurnalism; Alejandro Botubol Bolañosîn Arte vizuale; Vicente Fragaîn Fotografie; Pablo Cano Sanz, în Cercetări istorice; cel Fundația Antezana, la Arhitectură; si colectiv CAJE, în Valori civice. Toată lumea a primit trofeul de acreditare a premiului, un design exclusiv al sculptorului de la Alcalá Jorge Varas.

Premiile literare

Capitolul literar include cele mai prestigioase premii din cadrul Ciudad de Alcalá. Poetul, naratorul, eseistul și traducătorul Antonio Rivero Taravillo (Melilla, 1963), care nu a putut să participe la gală din motive de sănătate, și-a dezvoltat întreaga carieră literară din Sevilla. Deși a atins toate genurile, poezia s-a remarcat cel mai mult, cu peste o duzină de culegeri de poezii. Cel intitulat Acum El a fost recunoscut cu Premiul de Poezie Ciudad de Alcalá, pentru „variația sa de stiluri și măsurători”, potrivit procesului-verbal al juriului.

Actorul Jacinto Montes de Oca a fost însărcinat cu strângerea premiului în numele său de la consilierul pentru cultură, Santiago Alonso, și a citit și una dintre poeziile câștigătorului, intitulată Sylvia Plath la Paris.

De la Sílvia Ardévol (Barcelona, ​​​​1978), juriul a scos în evidență „alternanța punctelor de vedere” și intriga în care îmbină armonios „romanul și povestea” în opera sa. Zâmbetul Aglaiei. Ardévol este licențiat în filologie engleză și lucrează ca profesor și traducător cu un devotament deosebit pentru titlurile și autorii clasici, „pentru că ne permit să aprofundăm și să înțelegem condiția umană”. Protagonistul romanului său este o hetaira la momentul crizei democrației din Grecia antică. Ministrul Culturii, Mariano de Paco, i-a înmânat premiul.

Cariera lui Jacobo Rivero Rodríguez (Madrid, 1974) s-a desfășurat între literatură, jurnalism și film documentar, iar el a fost recunoscut cu Premiul „Manuel Azaña” pentru Jurnalism pentru „originalitatea” și „varietatea surselor.” ” compilat pentru raportul Amprenta crevețilorpublicat în Țara săptămânală. Rivero a profitat de colectarea premiului său, tot de la ministrul Culturii, pentru a cere „o mai mare apreciere a flamenco ca moștenire” și pentru a evidenția rolul Alcalá „ca oraș crucial pentru înțelegerea culturii și scrierilor din țara noastră. ” ”.

Pictură și fotografie

În domeniul artelor plastice și grafice, Alejandro Botubol (Cádiz, 1979) a cucerit cu opera Bumerangul mamei premiul pentru Arte Vizuale. Manipularea „luminii, gravitației, volumului și rezonanței formelor și culorii” a fost lăudată în munca acestui artist cu un studio în Madrid de către juriu, care a acordat, de asemenea, mențiuni de onoare lui Julio García Falagán și Vicente Gómez Pérez. „Arta ne ajută să spunem cu imagini ceea ce ne este greu să spunem cu cuvinte”, a explicat pictorul andaluz, care și-a adunat premiul de la primarul Culturii.

În fotografie, câștigătorul a fost Vicente Fraga (Pontevedra, 1978) pentru lucrarea sa intitulată Adeus. Format în arhitectură și inginerie, Fraga a transformat camera în mijlocul său de explorare și investigare, care în cazul seriei premiate se remarcă prin „evocarea și frumoasa narațiune despre peisaj și oameni de la țară”. Un premiu, prezentat și de consilierul Santiago Alonso, pe care fotograful din Galicia l-a înțeles ca o recunoaștere „față de oamenii care ne mențin cultura rurală”.

premii alcalaíno

Încă o dată, Ciudad de Alcalá a avut, de asemenea, proeminență locală. Astfel, premiul de cercetare istorică care poartă numele amintitului cronicar Francisco Javier García Gutiérrez a fost pentru munca sa Caracciolos din Alcalá de Henaresopera lui Pablo Cano Sanz, care a evidențiat „singularitatea” clădirii ordinului de pe Calle de la Trinidad din Alcalá și care și-a primit trofeul de la directorul de Arte și Cultură al Universității din Alcalá, José Raúl Fernández del Castle.

Premiul de Arhitectură a avut culoarea Alcalaí și atunci când a fost acordat Fundației Antezana pentru intervențiile în spitalul istoric de pe Calle Mayor, care i-au scos în evidență vechea ușă și vechea sa farmacie, transformată în centru de primire a vizitatorilor.

Primarul a fost însărcinat cu înmânarea premiului președintelui Fundației Antezana, Asensio Esteban, care a evidențiat caracterul unic în țara noastră și în Europa al unei instituții de asistență cu 540 de ani de istorie, făurită și unită dintr-un „mojar de dăruire și solidaritate.”

Și cu iz emoționant local, premiul Valori civice, denumit după amintitul primar Arsenio Lope Huerta, a fost de asemenea acordat Colectivului de Acțiune pentru Jocuri și Educație (CAJE), pentru cele aproape patru decenii de muncă de integrare și conviețuire dintre populația copiilor și tinerilor din Districtul II din Alcalá.

Iván Lope, în numele familiei Lope Huerta, a înmânat premiul lui Jacqueline Trillo, președintele CAJE, care împreună cu doi tineri voluntari din grup a dedicat premiul „celor cinci quijote” care l-au început în 1984 și „fluxul uman” torenţial care l-a făcut să ajungă în zilele noastre, sub bannerele „participării, diversităţii, echităţii şi incluziunii”.

Procesiune Civic și linterpretarea lui Don Quijote în Corral de Comedias

Prezentarea acestor premii a încheiat o zi în care Alcalá de Henares a comemorat 476 de ani de la botezul lui Miguel de Cervantes, cu acte precum procesiunea civică a cel certificat de botez al celui mai apropiat vecin ilustru de la Primărie până la Capela Oidor după care delegația municipală a trecut cu primarul, Judith Piquet, în frunte, alături de viceprimarii Isabel Ruiz, Víctor Acosta, Gustavo Severien, Cristina Alcañiz, și restul consilierilor Corporației Municipale. Certificatul de botez a fost lăsat și afișat până la ora 14, lângă cristelnita care păstrează câteva elemente din originalul în care autorul Don Quijote a primit sacramentul botezului.

Lectură quijotică la Corral de Comedias

Ulterior, după tradiție, lectura populară a lui Don Quijote a avut loc într-unul dintre cele mai fermecătoare locuri din oraș: Corral de Comedias din Alcalá de Henares. Pe lângă autorități și reprezentanți ai entităților și grupurilor locale, au participat și alți locuitori ai orașului care au dorit să-l onoreze lui Miguel de Cervantes.

Sursa: Raphael își lasă amprenta în marea noapte a Premiilor Ciudad de Alcalá