#Spania – Față de luna decembrie, creșterea în ianuarie este de 38.357 afiliați la Asigurările Sociale.

La rândul său, cifra medie de membri se menține la niveluri istorice pentru luna ianuarie, cu 20.604.761 de membri. Este cea mai mare cifră din seria originală în prima lună a anului, în ciuda faptului că este cu 231.250 de angajați mai puțin decât în ​​decembrie. Creșterea anuală a afiliației medii a fost de 2,6%, cu 523.537 de lucrători mai mulți decât în ​​ianuarie 2023.

Progresul bun în ocuparea forței de muncă este completat de creșterea numărului de femei care lucrează: 9.736.376 de cotizatoare, cu aproape 300.000 mai mult decât în ​​ianuarie 2023. Acestea reprezintă 47,3% din totalul lucrătorilor.

„Cantitatea și calitatea în crearea de locuri de muncă continuă să fie una dintre principalele caracteristici ale schimbării structurale care se consolidează pe piața noastră de muncă. Acest comportament în rândul femeilor iese în evidență în special”, a spus ministrul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației, Elma Saiz. . . „Există mai multe femei decât oricând lucrează și bazele lor de contribuție cresc mai mult decât cele ale bărbaților. În acest fel, facem progrese în reducerea decalajului de gen”, a adăugat ea.

Creștere mai mare a locurilor de muncă decât alte economii majoreComparativ cu nivelul pre-pandemic (decembrie 2019), numărul de membri a crescut cu peste 1,5 milioane de persoane în termeni ajustați sezonier. Mai mult, crearea de locuri de muncă în Spania (+7,9%) o depășește pe cea din țările mari europene (Franța, +4,8%; Germania, +1,3%) față de acel nivel înainte de pandemie. Creșterea ocupării forței de muncă este și ea mai notabilă decât în ​​aceste țări de la începutul războiului din Ucraina, perioadă în care în Spania a crescut cu 5,9%, în timp ce în Franța și Germania se înregistrează o creștere mai mică de 2%.

Nou record istoric al angajării femeilorLa rândul său, comparativ cu nivelul de dinainte de pandemie, angajarea feminină prezintă și un dinamism deosebit, întrucât crește cu 4 puncte mai mult decât cea a bărbaților în media ianuarie-decembrie. Mai exact, 11,7% fac acest lucru, comparativ cu creșterea cu 7,6% a ocupării bărbaților. Această îmbunătățire se reflectă și în evoluția bazelor de cotizare: cele ale femeilor cresc cu 16%.

În termeni de la an la an, numărul femeilor de membru a crescut cu 3,1%, cu 0,95 puncte mai mult decât cel al bărbaților și, ca urmare, sunt peste 9,7 milioane de femei care lucrează. În ianuarie s-au înregistrat în medie 9.736.379 de femei membre, 47,3% din total, care este maximul din serie.

Dacă se analizează evoluția ocupării forței de muncă pe tipuri de contract, se remarcă și creșterea angajării permanente în rândul femeilor, de 5,9% în ultimul an, mai mare decât cea a bărbaților (5%).

De asemenea, ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor crește peste medie. De la nivelul pre-pandemie, afilierea la asigurările sociale a celor sub 30 de ani a crescut cu 14,5%, cu cinci puncte procentuale peste creșterea medie. Această creștere se accentuează în sectoarele cu valoare adăugată ridicată, precum IT și Comunicații (51%), și Activitățile profesionale, științifice și tehnice și Activitățile de sănătate, care cresc, respectiv, 33,3%, respectiv 30,9%.

Creșterea numărului de membri față de nivelul pre-pandemic este deosebit de intensă în sectoare cu valoare adăugată mare precum IT și Telecomunicații, al căror număr de membri a crescut cu 25,9%, sau Activități profesionale, științifice și tehnice, care înregistrează o creștere de 16,5% . De la sfârșitul pandemiei, unul din cinci noi afiliați (325.000 în termeni absoluti) s-a alăturat acestor două sectoare extrem de productive.

Peste 3,1 milioane noi membri permanenți și angajare temporară minimăLa aproape doi ani de la intrarea în vigoare a reformei muncii, efectele pozitive ale acesteia asupra stabilizării ocupării forţei de muncă şi îmbunătăţirii calităţii acesteia sunt accentuate. În total, sunt acum aproape 3,1 milioane de membri mai mulți (3.051.345) cu contract permanent decât în ​​decembrie 2021, ultima lună înainte de intrarea în vigoare a reformei.

Mai mult, în ianuarie, procentul membrilor cu contract pe perioadă nedeterminată a fost de 87%, maximul său istoric, în creștere cu 17 puncte de la reforma muncii. Astfel, rata angajării temporare este la minim (13%). În cazul celor sub 30 de ani, reducerea nivelului de muncă temporară este mai intensă, scăzând cu 33 de puncte procentuale (de la 53% la 20%) față de nivelul pe care îl avea înainte de reformă.

Efectele reformei muncii se remarcă și în evoluția membrilor cu contracte permanente cu normă întreagă pe tot parcursul anului, care cresc mai intens (5,3% de la an la an) decât cei cu contracte cu normă parțială (4,9%). că cele discontinue fixe (1,7%).

Pe de altă parte, numărul lucrătorilor în ERTE rămâne la niveluri minime, în jur de 11.000, ceea ce reprezintă mai puțin de 0,1% din numărul total de afiliați.

Îmbunătățirea notabilă a veniturilor din asigurările socialeDinamismul puternic al pieței muncii și creșterea calității ocupării forței de muncă contribuie la consolidarea sustenabilității sistemului de pensii, astfel încât veniturile din contribuții sociale au înregistrat o creștere de 10,3 până în noiembrie (ultima lună cu date disponibile). Dacă se reduce efectul veniturilor din Mecanismul de Echitate Intergenerațională (MEI), care a început să se aplice în ianuarie 2023, contribuțiile cresc cu o rată de 8,3%.

Tinerii care incep un nou contract de munca.

Mai multe informatii Afilierea la Securitatea Socială – ianuarie 2024 (Excel) Bazele statistice ale Trezoreriei Generale a Securităţii Sociale Etichete: Economie Angajare Sursa: Guvernul Spaniei – Afilierea la asigurările sociale a crescut cu 544.000 de angajați în ultimele douăsprezece luni