Înțelegerea mișcării speciilor marine, utilizarea diferitelor habitate de-a lungul ciclului lor de viață și conectivitatea dintre habitate este un factor cheie în managementul integrat pe întreg teritoriul care permite conservarea și exploatarea durabilă a litoralului și resursele sale. În acest scop, Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală a promovat, prin intermediul Universității din Barcelona, ​​implementarea Rețelei Catalane de Marcare și Monitorizare a Faunei Acvatice . Catalan Tracking Network ) , care astăzi a fost prezentat în în cadrul unei Zile a Pescuitului Maritim Recreativ care a avut loc la L’Ampolla

Această Rețea este o inițiativă științifică bazată pe pe de o parte, pe monitorizarea speciilor de faună marine cu dispozitive electronice (telemetrie acustică) și, pe de altă parte, pe o acțiune participativă a pescarilor de agrement într-un program de marcare și recapturare a speciilor care pot fi pescuite . Cum se studiază mișcarea speciilor?

Tehnica telemetriei acustice constă din două părți fundamentale: un sistem de emisie, format din emițătoare acustice implantate la animale care emit semnale codificate cu un cod pentru fiecare individ, și un sistem de recepție, format din receptoare care primesc și stochează înregistrări. Odată eliberate, animalele marcate își desfășoară activitatea normală și se deplasează în mediul lor, astfel încât semnalele emise sunt captate de o rețea de hidrofoane (receptoare acustice) instalate în fundal, care primesc semnalele pe o rază de câteva 300 metri în jurul lui și stochează informațiile. Când acești receptori sunt colectați și toate datele sunt descărcate, mișcarea și traiectoria fiecărui individ marcat pot fi reconstruite. Acestea datele vor permite monitorizarea indivizilor diferitelor specii pe perioade mai mari de cinci ani și cunoașterea ecologiei acestora, habitatele pe care le folosesc, comportamentul lor, hrănirea, tiparele și zonele de reproducere etc., precum și cunoașterea conectivității ecologice dintre diferite zone, habitate sau regiuni marine.

Într-o primă fază o rețea de bază de hidrofoane care acoperă puncte strategice ale coastei catalane . Această rețea fixă ​​de hidrofoane va include și puncte de monitorizare a infrastructurilor care pot fi de interes pentru studiul mișcării și agregarii peștilor, cum ar fi porturi și porturi , instalații de acvacultură sau recife artificiale . Hidrofoanele receptoare vor fi fixate la fund cu matrițe de beton, deși au o autonomie de aproximativ un an, aceste receptoare vor fi recuperate la fiecare șase luni pentru descărcarea datelor și efectuarea întreținerii.

Pe lângă rețeaua fixă ​​de hidrofoane receptoare, se poate înființa și o rețea mobilă de receptoare . Prin urmare, se intenționează ca pescarii care participă la proiect să introducă unul dintre aceste receptoare în uneltele lor de pescuit în timp ce le folosesc și să furnizeze coordonatorilor științifici ai proiectului coordonatele geografice ale locului în care au făcut acest lucru. În acest fel, domeniul de aplicare al rețelei fixe va fi extins semnificativ.

Cu colaborarea pescarilor

In paralel cu instalarea si întreținerea rețelei de receptoare, peștele va fi marcat cu emițătoare acustice. În această fază colaborarea pescarilor este esențială, întrucât ei vor fi cei care vor prinde exemplarele pentru marcarea lor imediată. ) Astfel, cu colaborarea Asociației Catalane pentru Pescuit Responsabil, Departamentul de Acțiune Climatică a promovat un test-pilot al zilelor de pescuit recreativ științific pentru a contribui la marcarea indivizilor cu emițători acustici ai anumitor specii de interes științific. În cadrul testului pilot, pescarii vor desfășura și zile suplimentare de pescuit recreativ pentru marcarea cu identificatori externi. The Programele de marcare și recapturare constau în capturarea și marcarea cu mărci de identificare externe (etichetă T) și eliberarea lor, cum ar fi prelevarea de biotic datele (mărimea, greutatea specimenului) și poziția și data capturii. Când indivizii marcați sunt recapturați, se fac din nou aceiași pași, care sunt încorporați într-o bază de date.

Marcarea și recapturarea peștele este metoda folosită în mod obișnuit în ecologia piscicolă pentru a estima mărimea unei populații, a determina creșterea acesteia și a determina migrațiile speciilor. Acești trei parametri demografici sunt esențiali pentru a dezvolta modele de dinamică a populației exploatate de pescuit și pentru a înțelege rolul pe care îl joacă mortalitatea prin pescuit în stabilitatea populației în cadrul avizelor științifice în domeniul pescuitului

Un proiect global

Catalonia are în prezent o rețea de peste 80 care primesc hidrofoane distribuite pe 80 km de coastă și mai mult de 300 marcat pește, ceea ce a permis descoperirea mai multor aspecte necunoscute până acum. Datorită rezultatelor neașteptate ale intervalului de mișcare a unor specii (care pot călători mai mult de 479 km de coastă), actuala rețea s-a dovedit a fi limitată, așa că Direcția Generală pentru Politică Maritimă și Pescuit Durabil a decis să promoveze extinderea acesteia până în Delta Ebroului, acoperind întregul litoral catalan.

Astfel, Rețeaua Catalană de Marcare și Monitorizare a Faunei Acvatice este concepută și la nivel global. Mai multe inițiative și proiecte similare, atât în ​​Marea Mediterană – cu Rețeaua Balearic Tracking Network sau proiectul ConnectMed din Franța – cât și la scară globală, folosesc aceeași tehnologie, astfel încât mișcarea diferitelor specii poate fi urmărită la scară globală. Având în vedere acest obiectiv ambițios, Rețeaua europeană de urmărire a dezvoltat o rețea globală cu aceleași receptoare care permit monitorizarea acestor specii carismatice la scară globală. Un proiect de cooperare pentru un management mai durabil al resurselor marine

Această acțiune coordonată de promovare a Rețelei Catalane de Marcare și Monitorizare a Faunei Acvatice și testul pilot al zilelor științifice ale pescuitului maritim recreativ are ca scop promovarea unei actiune transversala si colaborativa care permite imbunatatirea cunostintelor asupra biodiversitatii marine la scari geografice mari, incurajeaza noi practici de pescuit recreativ bazat pe pescuitul fara moarte (captura si eliberarea indivizilor) si, pe scurt, permite avansarea catre un pescuit mai durabil. gestionarea resurselor marine vii prin cunoaștere cu participarea tuturor actorilor Sursă: Climate Action promovează o rețea de telemetrie pentru monitorizarea speciilor de faună marine cu dispozitive electronice