Comunitatea Madrid a prezentat astăzi noul sezon al Teatros del Canal, o propunere ambițioasă, eclectică și transversală, marcată de prezența marilor figuri de pe scena internațională și care aspiră pentru a ajunge la toate gusturile și publicul. Programarea, alcătuită din aproape 1993 emisiuni, va avea loc în perioada septembrie 1993 și iunie 2023.

Ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Marta Rivera de la Cruz, împreună cu directorul artistic al Teatros del Canal, Blanca Li, au oferit o avanpremieră a sezonului 2022-1993, la care 12 festivaluri și cicluri planificate: Suma Flamenca; Suma tânără; Festivalul de toamnă; FIAS (Festivalul Internațional de Artă Sacră); teatru; Madrid în dans; Channel Connect; Strada Canalului; MÂNCA 22; Festivalul Ansamblurilor; FIVER (Festivalul Internațional de Cinema, Dans și New Media) și Cuerpo Romo (Festival de Dans Contemporan în Spații Neconvenționale).

Nava emblematică regională a artelor spectacolului, care constituie un spațiu cultural de referință în Spania, va oferi 32 producții de dans, 22 de teatru, cinci de teatru muzical, unul de teatru documentar, 22 concerte, patru opere, două spectacole și un recital de poezie, inclusiv 32 premiere, dintre care, 21 vor fi absolut, 21 în Spania și 15 în Comunitatea Madrid.

Pe lângă sprijinirea creației naționale și oferind în jur de treizeci de spectacole sub eticheta Creation Canal, programarea reflectă și vocația sa internațională. Astfel, are alte 30 reprezentări din 15 țări: Italia, Uruguay, Polonia, Franța, Monaco, Belgia, Argentina, Croația, Germania, Suedia, Brazilia, Regatul Unit, Coasta de Fildeș, Țările de Jos și Africa de Sud.

Madrid, motor al culturii spaniole și europene

În timpul discursului său, ministrul a subliniat că noul sezon de la Teatros del Canal reprezintă „cel mai clar angajament al ei”. până la artele spectacolului la cel mai înalt nivel, de la spectacole autoproduse până la cele mai avangardiste propuneri naționale și internaționale care converg într-un Madrid în care dansul, muzica și teatrul își captivează publicul”.

„Cu acest poster pe care îl prezentăm astăzi, Teatros del Canal contribuie la poziționarea în continuare a regiunii noastre ca epicentru al culturii spaniole și europene, dar și ca referință pentru țările care ne admiră. de peste Atlantic. Este un adevărat lux să poți conta pe o echipă tehnică și artistică atât de excepțională care, în plus, navighează deja prin conducerea consolidată a directorului său”, a adăugat Rivera de la Cruz.

La secțiunea de teatru se vor întâlni nume mari de pe scena națională, precum Paco Mir, unul dintre maeștrii comediei din Spania, care deschide sezonul dând viață clasicului lui Lope de Vega Câinele în iesle, într-o variantă metateatrală care vorbește despre dificultățile călătoriei companii.

Marta Pazos, Christina Rosenvinge și María Folguera se întâlnesc pentru prima dată pe scenă în Safo, un poem vizual, muzical și scenic care străbate universul marelui poet din Lesbos. La rândul lor, Andrés Lima, Santiago Loza și Eduard Fernández își vor uni forțele în Toate melodiile de dragoste, unde și Uitarea, memoria și iubirea merg mână în mână printr-un bărbat care cântă în memoria mamei sale, care suferă de boala Alzheimer.

Printre lucrările planificate se numără și adaptări ale lui

. Cyrano de Bergerac, , precum și din Madame Bovary și Mătușa Julia și scriitorul . Pe de altă parte, vor fi prezentate lucrările grupurilor Colectivo Fango și José y sus sisters. Și succesul va reveni Ladies Football Club , ultimul spectacol regizat de Sergio Peris-Mencheta despre originea fotbalului feminin.

Îndreptându-și privirea către America Latină, Marianella Morena va transporta privitorul la exploatarea sexuală a adolescenților din Uruguay cu Muñecas de piel, y Carolina Román va deschide o fereastră către universul legăturilor afectuoase cu Amaeru, un omagiu adus rădăcinilor sale argentiniene. Tot din Argentina, Érica Rivas adaptează romanul Ariana Harwicz Kill yourself, love

.

Producții internaționale grozave

În plus, Teatros del Canal va primi producții importante din unele dintre cele mai remarcabile teatre sau companii europene ale momentului, precum cel mai recent proiect al Teatrul Powszechny din Varșovia, de Krystian Lupa, considerat încă cel mai bun regizor de teatru viu din Europa, care folosește versurile lui Imagine de John Lennon ca punct de plecare și se întreabă despre vivacitatea utopiilor în lumea de astăzi.

The Badweeds (Las malas Hierbas) marchează întoarcerea în Spania a coregrafului cu sediul în Franța, Rocío Berenger, cu un spectacol de avangardă la jumătatea drumului între dans-teatru, creație digitală și muzică, unde o trupă transspecie, jumătate umană jumătate plantă, vine din regnul vegetal pentru a-și împărtăși mesajul oamenilor.

Renumitul regizor britanic Katie Mitchell și Schaubuhne vor aduce un Orlando, după romanul Virginiei Woolf, care explorează călătoria queer a protagonistului său prin câteva secole din istoria patriarhală a umanității. În format cinema-teatru, Göteborgs Stadsteater va surprinde cu adaptarea filmului omonim de Ingmar Bergman El silencio,

care transferă același climat de dezolare și singurătate al filmului în contextul politic european actual.

Cele mai recente tendințe de dans

Programul de dans se va deschide cu Canal Baila, ciclu in care companiile rezidente ale Centrului Coregrafic isi vor prezenta lucrarile terminate. Vor fi zece creații noi, cu sigiliul Creation Canal, care vor da o bună seamă despre ultimele tendințe în dansul contemporan, dansul spaniol și flamenco.

Între tradiție și reînnoire, Baletul Național al Spaniei va propune un program variat de dans spaniol și flamenco, condus de patru dintre cei mai renumiți coregrafi din această disciplină: Antonio Ruz, Jesús Carmona, Rubén Olmo și Antonio Canales. La rândul său, Compañía Nacional de Danza va oferi două premiere mondiale: Pasageries inside,

directorul companiei, Joaquín De Luz, și Unde și esti, simt , de coregraful italian Valentino Zucchetti.

María Rovira, una dintre cele mai renumite coregrafi spaniole la nivel internațional, prezintă Odissea, o călătorie prin diferite culturi pentru a vorbi despre războaie, consecințele lor migratorii, lumea virtuală și esența viata. Și omologul ei israelian, Sharon Fridman, va arăta Strânge-mă_Viața în proces. , o piesă care a apărut dintr-un proiect participativ cu oameni care nu sunt legați de lumea dansului.

În plus, Eva Yerbabuena și Juan Kruz vor stabili un dialog în

Re-fracción (din ochii mei), și premiul multiplu- Compania câștigătoare a lui Luz Arcas, La Phármaco, va aduce dansul flamenco mai aproape de dansul contemporan cu Mariana.

Les Ballets de Monte-Carlo va sosi din Monaco, cu o versiune a Coppélia, unde păpușa originală este transformată într-un robot de inteligență artificială și va ajunge în sfârșit în Spania Tragédie, de Olivier Dubois, un adevărat monument al dansului contemporan. La rândul ei, Blanca Li și Théâtre de Suresnes vor prezenta un Spărgător de nuci reinterpretat într-o cheie hip hop.

Toate genurile de muzică și teatru muzical

Muzica își întărește prezența în Teatros del Canal cu o reprezentare largă care include operă, teatru muzical, soul, jazz , muzică baroc, muzică de cameră, electronică sau pop. Astfel, Orphée , operă clasică a secolului XX, scrisă și pus pe muzică în 1993 de marele compozitor contemporan minimalist Philip Glass, bazat pe textul omonim al lui Jean Cocteau, va ajunge pe această scenă din Madrid în coproducție cu Teatro Real, sub regia lui Rafael R. Villalobos.

Puteți vedea și noua operă co-scrisă de compozitor Joan Magrané și libretistul Marc Rosich din scenele de dragoste ale protagoniștilor clasicului medieval Tirant lo Blanc

de Joanot Martorell, cu un spațiu scenic al artistului plastic Jaume Plensa. Și William Christie, Blanca Li și Les Arts Florissants alcătuiesc pulsul creativ al Dido și Aeneas, de Henry Purcell, operă barocă regizată de marele regizor nord-american, un adevărat specialist a barocului european .

María Callas în amurgul vieții ei și o celebră cântăreață spaniolă în criză, câștigătoare de mai multe premii, vor fi vedetele Diva și Timpurile rele pentru zarzuela, un diptic de teatru muzical regizat de Albert Boadella. O altă divă, aceasta retrasă în Cascajares del Arroyo, joacă în Minciuni subțiri sau A cuplé court de Enrique Viana, marele extravagant al muzicii lirice de astăzi.

Las Hermanas Gestring, un duo sevillian format din Laura Morales și Greta García care au revoluționat Scena independentă spaniolă, își vor prezenta noul show, Hacer amor, un muzical ireverent, fidel amestecului său de dans, teatru și mult umor.

În plus, trei mari ai scenei italiene, dramaturgul Daniele Finzi Pasca, regizorul Mario Balsamo iar actorul Stefano Accorsi, va spune o poveste de oameni simpli în AZUL-Giogia, Furia, Fede, unde patru prieteni se reunesc și își mărturisesc temerile și dorințele, sărbătorind pasiunea (pentru fotbal) și viață.

Peste douăzeci de concerte va completa programul muzical al Teatros del Canal pentru sezon 21/23.

Mai multe informații în www.teatroscanal.com.

Sursa: Comunitatea Madrid –

Comunitatea Madrid prezintă noul sezon al Teatros del Canal, cu 90 spectacole și mari figuri internaționale