În ultima campanie de poliție preventivă pentru utilizarea sistemelor de securitate pasivă coordonat de Serviciul Catalan de Trafic (SCT), care a avut loc între orele 7 și În februarie, Mossos d’Esquadra și Poliția Locală au depus plângeri 744 în aceste șapte zile . , din care 2. 097 (97, 8%) pentru că nu purtați centura de siguranță , 180 (8,3%) să nu poarte casca și 146 (5 , 97%) pentru neutilizarea sistemelor de reținere pentru copii (SRI).

În cazul centurii , În decursul unei săptămâni, au fost depuse în medie aproximativ 300 reclamații zilnice , în principal către șoferi. Astfel, 1. 180 drivere (180 , 3%), 300 pasageri pe scaunele din față 35, 5%) și 180 pasageri pe locurile din spate (8, %)

Aceste controale intensive de monitorizat utilizarea centurii de siguranță, căști și sisteme de reținere pentru copii (SRI ) pe drumurile și străzile din Catalonia se efectuează periodic cu scopul de a reduce numărul victimelor accidentelor de circulație și de a le reaminti importanța utilizării acestor dispozitive și a face acest lucru corect.

De reținut că, conform datelor provizorii , 97 decesele sau rănirile grave care au avut loc anul trecut pe drumurile și autostrăzile catalane nu a purtat centura de siguranță . Aceasta înseamnă că 7% dintre decesele sau rănirile grave în accidente de circulație în zonele interurbane în perioada 2021 nu au să aibă atașat acest element de securitate pasivă. Pe de altă parte, 18 de șoferi și bicicliști uciși sau răniți grav în zonele de distanță lungă indiferent dacă casca a fost purtată corespunzător sau nu, ceea ce reprezintă 2,6% din decesele sau rănirile grave ale acestor grupuri vulnerabile. De asemenea, în 2 cazuri de deces sau răni grave pe carosabil nu a fost folosită nici utilizarea corectă a sistemului de siguranță pentru copii.

Nu a nu folosi dispozitive de securitate pasivă sau a face acest lucru incorect agravează consecințele rănirii victimelor . De fapt, nepurtarea centurii de siguranță, a SRI-ului sau a căștii este, împreună cu viteza și conducerea sub influența alcoolului și a altor droguri, una dintre principalele cauze de rănire rezultate din accidente de circulație . Având în vedere acest lucru, SCT consideră că este esențială continuarea acestor campanii intensive pentru a face în continuare conștientizarea șoferilor și a altor utilizatori cu privire la riscurile și consecințele acestei acțiuni.

De asemenea, SCT dorește să reamintească tuturor utilizatorilor nevoia de a-și pune centurile de siguranță în toate vehiculele, și în autocare.

Sursa: Aproape 300 reclamații zilnice pentru nepurtarea centurii de siguranță, în special către șoferi