Ministrul Președinției, Laura Vilagra Pons, s-a întâlnit în această dimineață cu omologul său spaniol, Félix Bolaños García, pentru a aborda cazul de spionaj în masă a politicienilor și activiștilor pro-independenți și a mediului înconjurător. Această reuniune avea ca obiectiv că l’Estat donés explicacions i assumeixi responsabilitats sobre el CatalanGate, el cas d’espionatge més massiu i el més greu că hi ha hagut en la democràcia espanyola, și să-și recapete încrederea că era deja „ sub minimum ”

În înfățișarea sa, consilierul Vilagrà a declarat că ședința „ nu a mers bine ” și și-a exprimat nemulțumirea față de rezultatele acestei conversații, care consideră că ( sunt complet insuficiente ”. În acest sens, el a remarcat că „ un caz atât de grav ca acesta are nevoie de mai multă claritate, onestitate și asumarea responsabilităților de către cei care ne-au spionat ”. Ministrul a fost ferm cu guvernul spaniol și a adăugat că „ astăzi nu există nimeni care se îndoiește că statul spaniol a spionat un minim de 65 oameni cu responsabilități diferite în societatea catalană și doar se gândesc cum gândesc . ”

Guvernul așteaptă încă un răspuns la șase zile de la izbucnirea cazului și ministrul Președinției a subliniat această lipsă de răspunsuri și că „ nimeni nu și-a asumat responsabilități ”. Cu toate acestea, Vilagrà a cerut ca „ oamenii trebuie să știe cine a comandat interceptările telefonice ” și ca guvernul spaniol să răspundă la întrebări precum „ cine era la curent cu acest spionaj în masă? Cine a comandat-o și în ce scop? ”precum și pentru a clarifica ce s-a făcut cu informațiile obținute, cine se află în arest sau cine are sau a avut acces la acestea. Răspunsurile date de guvernul spaniol nu au îndeplinit așteptările guvernului de a clarifica faptele cazului de spionaj. Ministrul cere o reacție „ care ține de această încălcare a drepturilor ” și a adăugat că „ dacă guvernul spaniol nu va exista niciun consecințe „. Vilagrà a reafirmat că „ un scandal de această amploare nu poate fi gestionat cosmetic ” și că „ CatalanGate nu este o excepție, ci un simptom al profunzimii și amplorii cauzei generale împotriva independenței ”.

Pentru toate acestea, Guvernul a considerată ședința de astăzi insuficientă și cere demisia tuturor responsabililor de spionaj în masă. Ministrul a subliniat că „ dacă cerem demisia responsabililor, nu este atât din cauza gradului de responsabilitate al acestora, cât din cauza incapacității lor de a răspunde spionajului care a fost efectuat. asupra liderilor politicieni și socialiști pro-independenți și familiilor acestora ”. Ministrul a reamintit guvernului spaniol că reacția Guvernului „ nu este un far ” și a clarificat că această vizită „ nu servește la normalizarea relațiilor. și nu garantează sprijinul parlamentar ”. „ Dacă asta a fost intenția, au greșit pe jumătate ”, a conchis el.

Sursa: Guvernul cere demisia responsabililor de dosarul de spionaj