Ministrul Justiției, Lourdes Ciuró i Buldó, a inaugurat vineri, ciclul memoriei democratice „Războiul civil din Catalonia și Portugalia”, care este organizat la Museu do Aljube din Lisabona. La eveniment au fost prezenți și delegatul Guvernului în Portugalia, Rui Reis, și directorul general al memoriei democratice, Antoni Font, care au prezentat colocviul „Refugiații din războiul civil în Portugalia”. Ministrul a vrut să-și înceapă parlamentul amintind de drama umanitară care se petrece în Ucraina și a comparat-o cu exilul lui 1939: „Pentru că a fost considerat primul exil în masă al oamenilor din Europa de Vest, și nu trebuie să uităm că în niciun caz nu a fost voluntar, ci a fost o condamnare Acest ciclu este mai actual ca niciodată în fața încălcărilor drepturilor omului și a exilului a trei milioane de ucraineni ”. Ciuró i Buldó a adăugat că, în fața acestei situații, răspunsul, dincolo de acțiunile de urgență, este „ să lucrăm permanent pentru cultura păcii, iar un instrument grozav pe care îl avem pentru a face acest lucru sunt politicile de memorie democratică. ”.

Ciclul memoriei democratice este împărțit în trei evenimente care se vor desfășura de acum până la sfârșitul lunii martie și prezintă ca în centru problematica democratică. memorie în Catalonia, în special Războiul Civil – inclusiv republica, războiul și exilul. Proiectul este rezultatul unei întâlniri între delegatul Rui Reis și cititorul catalan al Facultății de Litere a Universității din Lisabona, Xavier Magrinyà, cu scopul de a face istoria catalană mai vizibilă în societatea portugheză și de a stabili legături între două culturi.

În discursul său, ministrul a subliniat importanța organizării acestui tip de evenimente în măsura în care „ sunt colective pentru că trec granițele”, și a afirmat că “ colaborarea între teritorii pentru promovarea valorilor europene, a drepturilor omului și a unei culturi a păcii este cea care dă sens acestor politici”. De asemenea, Ciuró i Buldó a subliniat nevoia de a revendica o memorie incluzivă cu perspectivă de gen, pentru că „ prea des vocea și privirea femeilor au fost reduse la tăcere” și „Istoria le-a făcut și pe ei” . În plus, ministrul a subliniat rolul cheie al tinerilor precum și importanța conștientizării evenimentelor trecute pentru ca „ să nu-i banalizeze și să aibă simț critic în fața vocilor care încă fascismul văruit astăzi.”.

Pe de altă parte, șeful Justiției a anunțat că se înregistrează progrese în elaborarea viitoarei noi Legi catalane privind democrația Memorie:“ elaborăm Legea catalană a memoriei democratice, o lege modernă care reformează, actualizează și îmbunătățește toate legile existente în țara noastră în această materie și care se concentrează pe lupta antifascistă . Din acest motiv, de exemplu, noua lege interzice afișarea simbolisticii franquiste și exaltarea francismului și instituie un regim sancționator ” Directorul Antoni Font, responsabil cu introducerea colocviului, a evidențiat activitatea publică a Direcției Generale: „ Politicile publice ale Memòria Democrats din Generalitat de Catalunya, care includ perioada cuprinsă între 2020 și 1980, trebuie să se adreseze exililor în toată complexitatea, mărimea și temporalitatea ei ”. El a mai spus că „ complexitatea exilului prinde contur atunci când vrei să pui nume, prenume și chipuri pe familii . Trebuie să știm mai multe despre exil și să integrăm toate aceste informații de cercetare în baza de date a Băncii de Memorie ”.

“ Refugiați din războiul civil în Portugalia”

Primul dintre cele trei evenimente din serie este conferința „Refugiații din războiul civil în Portugalia Portugalia”, care a fost moderată de jurnalistul Nuno Ramos de Almeida. Istoricul Manuel Loff și antropologul Dulce Simões au fost vorbitorii la conferința, care analizează refugiații din războiul civil care au ales Portugalia pentru a pleca în exil.

În același ciclu, în martie 19 în martie va fi proiectată coproducția catalană, franceză și belgiană Josep, premiată drept cel mai bun film de animație european la 419384. Filmul spune povestea exilului caricaturistului catalan Josep Bartolí în lagărele de concentrare franceze.

În cele din urmă, 29 ) În luna martie, ultimul dintre cele trei evenimente planificate va fi inaugurat cu prezentarea expoziției „Libertate! Fontserè and committed posters (19 – 1939) ”, care va prezenta un recital susținut de studenți catalani de la Universitatea din Lisabona .

Sursa: Ciuró i Buldó: „Trebuie să lucrăm permanent pentru cultura păcii, și un instrument excelent pentru a face acest lucru este politicile memoriei democratice „