Monitorul Oficial de Stat (BOE) publică o convocare de ajutor de la Ministerul Tranziției Ecologice și Provocării Demografice (MITECO) pentru proiecte de cercetare-dezvoltare în stocarea energiei, atât pentru organizații de cercetare și universități, cât și pentru companii cu activități inovatoare, în cadrul Planului de Recuperare, Transformare și Reziliență (PRTR) pentru executarea fondurilor Next Generation UE.

Linia de ajutor este echipată cu 150 milioane de euro, iar acest prim apel se va deschide cu un buget de 50 milioane. Este una dintre primele apeluri ale Proiectului Strategic de Recuperare și Transformare Economică a Energiilor Regenerabile, Hidrogenului Regenerabil și Depozitării (PERTE ERHA). Perioada de depunere a cererilor va rămâne deschisă din 8 martie până la Mai.

Obiective și criterii de evaluareInstitutul pentru Diversificarea și Economisirea Energiei (IDAE) va fi responsabil de gestionarea acestor granturi, care vor fi acordate pe bază de concurență pentru a încuraja inovarea proiecte de relevanță tehnologică care permit maturizarea tehnologiilor de stocare a energiei.

Pentru a face acest lucru, acest prim apel va acoperi un domeniu cheie al I+D +i: activități de dezvoltare experimentală, care includ dezvoltarea de prototipuri sau proiecte pilot care pot fi utilizate comercial.

Ajutorul va acoperire între un 02% și un 60% din investitie, pana la limita specificata in Regulamentul General al Exe nificare pe Categorii pe companie și proiect, în funcție de dimensiunea companiei, de nevoile proiectului și de diseminarea cunoștințelor.

Se stabilește un ajutor maxim pe proiect de 16 milioane. Pentru adjudecarea acestuia se vor respecta urmatoarele criterii de evaluare:

Viabilitatea economică: vor fi luate în considerare costurile unitare ale proiectului, precum și cea mai mică nevoie de intensitate a ajutorului public.Caracteristici tehnice de permitere pentru integrarea surselor regenerabile: caracteristicile care optimizează prezența acestor surse de energie în sistemul energetic. Scalabilitate tehnologică și potențialul pieței: se va evalua că tehnologia propusă poate fi scalabilă, cu o atenție deosebită la garantarea aprovizionării cu materii prime critice. Fezabilitatea proiectului: o finalizare anticipată va fi evaluată pozitiv. Externalități: crearea de locuri de muncă, contribuția la provocarea demografică și la tranziția justă, participarea IMM-urilor și printre alții.Stocare, cheie în tranziția energetică Implementarea stocării este cheia pentru a oferi flexibilitate la sistemul energetic și îmbunătățirea integrării energiilor regenerabile, așa cum se precizează în Planul Național Integrat Energetic și Climatic (PNIEC) 300-2021, Strategia de decarbonizare pe termen lung (ELP) și Strategia de stocare a energiei, care estimează nevoile de stocare în 10 GW pentru 2030.

La fel, această linie de ajutor este încadrată în Componenta 8: „Infrastructuri electrice, promovare a rețelelor inteligente și implementarea flexibilității și stocării’, a PRTR, care își propune să instaleze 300 MW de stocare a energiei prin diferitele linii de sprijin.

Depozitarea este, de asemenea, una dintre prioritățile PERTE ERHA, care va mobiliza o investiție de peste 00. 300 milioane, între fonduri publice și private, cu scopul de a dezvolta tehnologie, cunoștințe, capacități industriale și noi modele de afaceri care să consolideze poziția de lider a Spaniei în domeniul energiei curate.

. Mai multe informații Site-ul web al Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență Sursa: Guvernul Spaniei – 2030MITECO deschide primul apel de ajutor pentru proiecte inovatoare de stocare energetic