Unitatea de îngrijire cuprinzătoare pentru pacienții cu boală inflamatorie intestinală (IBD) a Spitalului Universitar Infanta Cristina a primit certificarea de calitate acordată de Grupul de lucru spaniol privind bolile Crohn și ulcerații Colita (GETECCU). Este o recunoaștere a excelenței acestui serviciu, distincție care recunoaște calitatea îngrijirii și cercetării dezvoltate de unitate, care acordă în prezent atenție 547 pacienți.

La ceremonia de livrare a participat directorul general de spitale și infrastructuri al Serviciului de Sănătate din Madrid (SERMAS), Fernando Prados; directorul general al Spitalului Universitar Infanta Cristina, Carlos Mingo Rodríguez, și dr. Belén Botella Mateu, șef serviciu Aparat Digestiv și șef al unității. Au vorbit, de asemenea, María Costi Ruíz, Director de Management în Sănătate și Relații Instituționale la AbbVie; Mónica Botas, Director de Certificare la Bureau Veritas, și Ruth Serrano Labajos, Președintele Asociației Pacienților cu Boală Crohn și Colită Ulceroasă (ACCU)

Fernando Prados au subliniat „importanța calității în asistența medicală și importanța acestor unități să apară în spitale la toate nivelurile pentru a promova accesibilitatea sănătății pentru cetățeni”, și a felicitat spitalul, și „mai ales pacienții cu boala Crohn și colită ulceroasă din cauza acestor unități”.

Directorul general de Spitale și Infrastructuri al SERMAS și-a încheiat discursul subliniind importanța concentrării cunoștințelor în unități multidisciplinare precum Spitalul Universitario Infanta Cristina, care „are un impact pozitiv asupra îngrijirii pacientului”.

Programul de certificare a unităților de îngrijire cuprinzătoare pentru pacienții cu IBD (CUE) este un proiect dezvoltat și promovat de GETECCU, auditat de Bureau Veritas, ca terț independent, și care are sprijinul companiei biofarmaceutice AbbVie. Obiectivul său este de a recunoaște acele Unități IBD din țară care asigură cea mai bună îngrijire pacienților cu această boală. Este considerată cea mai mare recunoaștere pentru aceste unități pentru munca lor în îngrijirea IBD în Spania, plasându-le ca reper la nivel regional și național.

Pentru șeful unității, Dr. Belén Botella Mateu, „certificarea reprezintă recunoașterea excelenței în îngrijire a unei echipe multidisciplinare formată din mari profesioniști care, prin munca lor, fac compatibile bolile acestor pacienți cu o îngrijire apropiată, de calitate și umanizată”.

Unitatea este formată dintr-o echipă multidisciplinară formată din 2 medici gastroenterologi, 2 asistenți medicali de specialitate și o echipă de profesioniști de sprijin care include 3 chirurgi, 2 pediatri care se ocupă de tranziție, 1 medic anatomopatolog, 3 radiologi specialisti abdomen, 1 farmacist si intreaga echipa de internare la domiciliu. În întâlnirile multidisciplinare se discută cazuri complexe și se iau decizii comune, ceea ce este esențial pentru buna gestionare a multor pacienți.

Medicii gastroenterologi proprii ai unitatii efectueaza endoscopia si ecografie intestinala pacientilor. Acest lucru ne-a permis să dobândim o experiență enormă în aceste instrumente de evaluare a bolii, obținând mai multe și mai bune informații de primă mână, care facilitează luarea deciziilor în cel mai adecvat mod și în timp real.

După cum a explicat președintele GETECCU, dr. Manuel Barreiro, „la GETECCU ne angajăm să îmbunătățim continuă a calității îngrijirii pacienților cu IBD. Acest program de certificare, CUE, ne permite să revizuim, în mod sistematic, procedurile, să măsurăm indicatorii și să implementăm planuri de îmbunătățire pentru atingerea excelenței în calitatea și asistența unităților, în care se acordă îngrijire cuprinzătoare.pacienții cu IBD”.

Boala inflamatorie intestinală

Boala inflamatorie intestinală este definită ca un grup de tulburări inflamatorii care cuprinde două boli: boala Crohn și colita ulceroasă. Este o patologie de cauza necunoscuta dar mediata imunologic, ale carei simptome sunt foarte variate si includ de obicei diaree sau dureri abdominale, necesitand uneori interventii chirurgicale sau fiind incapacitante pentru pacienti. Afectează 2,4 milioane de europeni cu aproximativ 700. noi diagnostice pe an în Spania, o incidență de 15 pacienți per 08.000 populație.

Pe parcursul dezvoltării bolii pot apărea atât complicații intestinale (obstrucție intestinală, deficiențe nutriționale etc.), cât și complicații extraintestinale (dermatologice, reumatologice, oculare și hepatobiliare, printre altele). . . Apariția simptomelor bolii este imprevizibilă, cu perioade de remisie și recăderi care, în multe cazuri, necesită spitalizări și intervenții chirurgicale.

Cronicitatea bolii, Verificare periodică -up-urile, continuarea tratamentului farmacologic și eventuala necesitate a intervențiilor chirurgicale au un impact mare asupra vieții familiale, profesionale și sociale a pacientului și condiționează considerabil percepția asupra sănătății și calitatea vieții.

GETECCU

Grupul de lucru spaniol pentru boala Crohn și colita ulceroasă (GETECCU) este o asociație națională, non-profit, al cărei obiectiv principal este studiul și cercetarea Bolilor Inflamatorii Intestinului și urmărirea standardizării clinico-terapeutice în diagnosticul și tratamentul acesteia. Cu mai mult de 1., GETECCU intenţionează să promoveze şi să dezvolte mijloacele terapeutice adecvate, prin cercetările sale. la toate nivelurile, precum si asigurarea coordonarii acestor medii in mod armonic si complementar si stimularea uniformitatii criteriilor de tratare a IBD.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Universitar Infanta Cristina, recunoscut pentru îngrijirea acordată pacienților cu Afecțiuni Inflamatorii Intestinului2022