#Torrejon – • Moțiunea, prezentată de grupul de consilieri PP, a fost aprobată cu voturile favorabile ale Partidului Popular și votul negativ al PSOE și Grupului Mixt.
• Propunerea este contextualizată în situația pe care o trăiește în prezent Spania și având în vedere circumstanțele politice care, conform textului ratificat de Plenul Municipal, înseamnă că „Pedro Sánchez, într-o încercare disperată de a păstra Președinția Guvernului, a deschis el însuși că un proiect de lege poate fi procesat. Pe lângă asumarea unei neconstituționalități flagrante, se intenționează încă o dată să se folosească o scurtătură pentru a evita controalele de legalitate ale CGPJ, Parchetului și Consiliului de Stat”.
• Primarul, Alejandro Navarro Prieto, a încurajat „cele două partide majoritare să caute acorduri de stat care să împiedice societatea spaniolă să fie supusă șantajului independentiștilor sau condamnată la repetarea alegerilor”.
• Purtătorul de cuvânt al Grupului Popular, Valeriano Díaz, a indicat că „prețul președinției nu ar fi doar exonerarea a sute de crime, ci și delegitimarea statului de drept, echivalându-l, în ochii lumii, cu un dictatura, și văruirea și luarea în considerare a legitimității revoltei care a avut loc; Pustilor de stat li se va acorda eroarea că sunt prizonieri politici. Pe scurt, un preț inaccesibil pentru orice conducător decent și pentru toată Spania, ceea ce provoacă o profundă tulburare socială”.
Sesiunea plenară a Consiliului orașului Torrejón de Ardoz desfășurată în această dimineață a aprobat o moțiune prin care se arată respingerea oricărui tip de amnistie generală sau grațiere neindividualizată pentru orice cetățean spaniol, indiferent de infracțiunea acestuia. Propunerea, prezentată de grupul de consilieri PP, a fost aprobată cu voturile favorabile ale Partidului Popular și votul negativ al PSOE și Grupului Mixt.
Torrejón de Ardoz, 27 septembrie 2023. Propunerea este contextualizată în situația pe care o trăiește în prezent Spania și având în vedere circumstanțele politice care, conform textului ratificat de Plenul Municipal, înseamnă că „Pedro Sánchez, într-o încercare disperată de a conserve „Președinția Guvernului s-a deschis posibilității de procesare a unui proiect de lege. Pe lângă asumarea unei neconstituționalități flagrante, se intenționează din nou folosirea unei scurtături pentru a evita controalele de legalitate ale CGPJ, Parchetului și Consiliului. de stat”.
În moțiunea aprobată se convine „respingerea oricărui tip de amnistie generală neindividualizată sau grațiere pentru orice cetățean spaniol, indiferent de infracțiunea acestuia”. Primarul, Alejandro Navarro Prieto, a încurajat „cele două partide majoritare să caute acorduri de stat care să împiedice societatea spaniolă să fie supusă șantajului independentiștilor sau condamnată la repetarea alegerilor”.
Purtătorul de cuvânt al Grupului Popular, Valeriano Díaz, a indicat că „prețul președinției nu ar fi doar exonerarea a sute de crime, ci și delegitimizarea statului de drept, echivalentul, în ochii lumii, cu o dictatură. , și să văruiască și să ia în considerare legitimitatea revoltei care a avut loc; Complotatorilor de puci li se va acorda eroarea lor că sunt „prizonieri politici”. Pe scurt, un preț inaccesibil pentru orice conducător decent și pentru toată Spania, ceea ce provoacă o profundă tulburare socială”.
Moțiunea amintește că „la 15 octombrie 1977, Congresul Deputaților a aprobat legea amnistiei care a urmat principiul reconcilierii naționale care a ghidat Tranziția noastră la democrație. Amnistia a fost o cerere socială și o provocare necesară și esențială la adresa sistemului juridic al dictaturii. A fost unul dintre instrumentele cu care represiunea suferită de o parte a societății spaniole a fost pusă capăt și unul dintre marile acorduri care ne-au consolidat drumul către democrație.”
Textul aprobat mai spune că „într-o democrație europeană consolidată, precum democrația spaniolă din 2023, o amnistia încalcă și unele dintre principiile de bază ale statului de drept, cum ar fi exclusivitatea puterii judecătorești de a judeca și executa ceea ce este judecat. , egalitate în aplicarea legii și securitate juridică. Nici legiuitorul, nici puterea executivă nu pot pretinde puterea de a declara imun un grup de oameni, de a le șterge crimele și chiar de a le împiedica să fie judecați ca orice alt cetățean. Toate acestea în timp ce atât Curtea de Justiție a UE, cât și Curtea Europeană a Drepturilor Omului au în așteptare rezoluții referitoare la problema, asupra căreia se ridică eventuala amnistia și care afectează Spania”.
Se reamintește că în „2017 a avut loc o tentativă de insurecție a puterilor publice din Catalonia împotriva ordinii constituționale. Reacția statului de drept a fost aplicarea articolului 155 din constituție și punerea în aplicare a instrumentelor penale împotriva promotorilor săi. Curtea Supremă i-a condamnat pe principalii săi lideri la pedepse între 9 și 13 ani pentru răzvrătire și delapidare. Principalul responsabil, Carles Puigdemont, a fugit în străinătate. De atunci a încercat să evite acțiunile instanțelor spaniole și europene. Nu a fost singurul care a făcut-o. Pe 5 septembrie, Puigdemont a condiționat guvernabilitatea Spaniei de, printre altele, aprobarea unei Legi a Amnistiei care îi favorizează, printre alții, pe cei urmăriți penal pentru referendumul ilegal din 2017, uneori pentru fapte extrem de grave.