Deși alegerile municipale si ale autonomiilor vor fi abia anul viitor la sfârșitul lui mai, iar oficial campania electorală durează doar 15 zile, freamătul acesteia deja se simte. Partidele  încep să discute despre desemnarea candidaților la funcțiile de președinți ai autonomiilor și să facă liste de candidați pentru primării. 

În Valencia, Rita Barbera (foto), actualul primar al orașului, pare invincibilă, ea anunțând deja că va candida pentru un nou mandat. Forța ei politică în cadrul PP din Valencia este atât de mare încât au existat zvonuri că va fi propusă ca să candideze la funcția de președinte al Generalitat Valenciana în locul lui Francisco Camps, cercetat în cazul Gürtel. Rita Barbera însă a negat mereu această posibilitate spunând că se mulțumește cu primăria. Pentru a-și păstra funcția Rita Barbera o va avea de înfruntat din nou pe candidata socialistă Carmen Alborch cu care a mai concurat și în 2007.

În Comunitatea Valenciană vor putea vota 527.000 de străini dintre care 438.439 aparțin Comunității Europene și Norvegiei. Rafael Blasco, șeful Conseleriei pentru Solidaritate și Cetățenie care se ocupă și de Imigrație, a spus că votul imigranților „va fi determinant în următoarele alegeri municipale, în special al acelor naționalități cu o puternică concentrare în aceeași localitate„. Pentru acest motiv imigrația se anunță a fi o temă electorală dificilă. Reamintim că potrivit statisticilor oficiale numărul total al românilor în Comunitatea Valenciană este de 118.240, fiind depășiți doar de englezi care sunt 131.714.