Comunitatea Madrid a deschis procesul de consultare publică înainte de elaborarea proiectului de ordin pentru reglementarea cerințelor tehnice și funcționale ale centrelor de reproducere și serviciilor asistate umane. .

Acest proces garantează transparența și posibilitatea de participare a celor mai reprezentativi cetățeni și organizații potențial afectate. Prin acest nou standard, Direcția Generală Planificare, Inspecție și Strategie în Sănătate, în calitate de centru de management propunător, va actualiza cerințele tehnice și funcționale în domeniul reproducerii umane asistate,

Noul text de reglementare va îmbunătăți calitatea și siguranța serviciilor, adaptându-se la schimbările introduse de reglementările europene și de stat în ultimii ani, și va încorpora cele mai recente progrese științifice în acest domeniu. De asemenea, va crește siguranța îngrijirilor acordate în clinicile dedicate reproducerii umane asistate.

Ca noutate, sunt stabilite criterii de calitate și siguranță pentru donarea de gameți și embrioni, genetice preimplantare. diagnostic și tratamente la pacienții cu risc viral. Iar existența planurilor de închidere și de urgență a băncilor de gameți și embrioni va fi reglementată din cauza încetării definitive sau temporare a activității, astfel încât pacienții să aibă suficiente garanții.

Dezvoltarea acestui nou Ordin, care facilitează activitatea centrelor de sănătate în care sunt dezvoltate tehnici de reproducere umană asistată, face parte din Strategie 2022-42 pentru Protectia Maternitatii si Paternitatii si Promovarea Fertilitatii si Concilierii Comunitatea Madrid.

Toate aceste măsuri se adaugă la activarea Planului de fertilitate în rețea anunțată de președintele Díaz Ayuso luni trecută în timpul primului său discurs în Dezbaterea Statului Regiunii . Printre acțiunile sale concrete se numără prelungirea la 42 ani – cu scopul de a atinge 45- să acceseze reproducerea asistată și alegerea femeii a centrului pentru tratamentul ei, cu creșterea numărului de cicluri de tratament cu fertilizare in vitro de la 3 la 4. În plus, de acum înainte femeile care au dat naștere anterior unui copil sănătos va putea accesa și acest tip de tratament.

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid progrese în noul regulament al centrelor și serviciilor de reproducere umană asistată