Președintele Generalității, Pere Aragonès, a susținut joi seară că „ viitorul Cataloniei se află în Europa ” cu care „ împărtășim provocări și trebuie să împărtășim soluții ”. Pentru președintele aragonez, întâlniri precum cea pe care a avut-o în această dimineață la Palau de la Generalitat cu vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, „ servesc la consolidarea și demonstrarea angajamentului Cataloniei față de instituțiile europene și de asemenea, pentru a consolida rolul pe care îl jucăm și pe care vrem să-l jucăm ”. Acest lucru a fost exprimat de șeful executivului în timpul discursului său de la închiderea evenimentului „Ramon Trias Fargas. Gândindu-se la economia Cataloniei „care a avut loc joi seara la Universitatea din Barcelona pentru a justifica figura și gândirea politicianului.

„ Este în Europa unde ideea progresului, dreptății și libertății a fost întărită, apărată, printre alții, de Ramon Trias Fargas pe baza pragmatismului său economic, dar întotdeauna cu o viziune a angajamentului absolut față de țară cu totul de necontestat ”, El Evidențiat. Președintele Aragonés a reamintit că comemorarea centenarului nașterii economistului își propune să evidențieze „ moștenirea politică ” a lui Trias Fargas, „ unul dintre marile nume din tranziția democratică a Cataloniei ”.

La rândul său, ministrul Economiei și Finanțelor, Jaume Giró, a remarcat „ valoarea „tradiția politică a lui Trias Fargas, care reprezintă“ un angajament ireductibil față de Catalonia; o viziune plină de cerere și ambiție, dar și incluzivă, a ceea ce înseamnă a fi catalan; o capacitate inepuizabilă de a denunţa nedreptăţile Statului faţă de ţara noastră; o sensibilitate socială mai mult decât dovedită și necondiționată; și un anumit mod de a face țară și de a face politică, din vocația incoruptibilă de a îmbunătăți bunăstarea catalanilor ”.

Pe lângă toate aceste valori, Ministrul a subliniat „ orientarea pragmatică ” și „ înclinația spre negociere și politică practică, din măreția serviciul public în țara ” al economistului catalan, care a fost ministru al Economiei în două etape, între 1980 și 1982 și între 1988 și 1989. Giró a susținut că Trias Fargas a alimentat întotdeauna „ negocieri bine înțelese și bine executate, bazate pe angajamentul de a profita de orice oportunitate și de a folosi orice mijloace legitime pe care le avem la dispoziție, pentru a crește Catalonia, cetățenii și companiile sale ”.

Giró a adăugat că „ în domeniile economiei academice și politicii economice, Ramon Trias Fargas a fost un gigant. Și veți fi de asemenea de acord că toți cei care am venit după noi am fost norocoși și privilegiați să lucrăm la moștenirea lui . ”

Evenimentul A avut loc în sala mare a clădirii istorice a Universității din Barcelona și la care au participat miniștrii Afacerilor Externe și Guvernului Deschis, Victòria Alsina, și ai Justiției, Lourdes Ciuró. Structura întâlnirii a constat din două mese rotunde. Primul a dezbătut gândirea economică a lui Ramon Trias Fargas. Au intervenit Josep Soler, curatorul Anului Ramon Trias Fargas și directorul Institut d’Estudis Financers; Joan Hortalà, fost ministru al Industriei și Energiei, fost președinte al Bursei de Valori din Barcelona, ​​profesor de teorie economică la UB și fost decan al Facultății de Economie a UB; Rafael Suñol, membru al Serviciului de Studii Banco Urquijo; și Elisenda Paluzie, profesor de economie la UB și fost decan al Facultății de Economie și Afaceri din cadrul UB. De asemenea, a avut intervenția, prin video, a lui Josep Maria Bricall, ex-ministru al Guvernului și profesor de Economie Politică și Finanțe al UB.

A doua masă rotundă s-a ocupat de management a economiei unei ţări şi a finanţării Cataloniei. În acest caz, au fost vorbitori foștii miniștri ai Economiei, Josep Manuel Basáñez, Francesc Homs și Andreu Mas-Colell. Fostul președinte al Generalitati și, de asemenea, fostul ministru al Economiei, Artur Mas, și fostul vicepreședinte și fost ministru Oriol Junqueras, au participat și ei prin video.

Proceduri, expoziții și un site web specific

Departamentul Economie și Finanțe a condus pentru prima dată organizarea acestor tipuri de comemorări, cu scopul de a evidenția cifra a fostului ministru al Economiei în două guverne. Anul Trias Fargas , sub deviza „RTF, angajament față de țară”, se va învârti în jurul a 4 aspecte: angajament social, angajament economic, angajament politic și angajament ideologic. În aprilie anul trecut, ministrul Giró și ministrul drepturilor sociale, Violant Cervera, au deschis comemorarea centenarului nașterii economistului într-un prim eveniment la situl modernist din Sant Pau. În acest caz, scopul a fost să justifice latura mai socială și mai angajată a lui Trias Fargas, care a fost principalul motor în Cortes Generales al Legii privind integrarea socială a persoanelor cu handicap (Lismi), o regulă de pionierat a . Munca și angajamentul social al lui Trias Fargas au culminat cu 1984, odată cu înființarea Fundației Catalane pentru Sindromul Down, împreună cu soția sa, Montserrat Trueta.

Pe lângă evenimentele care vor fi organizate, Palau Robert va găzdui și o expoziție despre opera și gândirea lui Trias Fargas. Pentru a comemora anii ai nașterii lui Ramon Trias Fargas , Departamentul de Economie a lansat un site specific unde puteți găsi informații despre organizarea activităților anului, precum și informații despre Trias Fargas și imaginea instituțională. Imaginea a fost concepută dintr-o serie de reproșuri făcute de fotograful Francesc Bedmar Blanque. Portretele, în alb-negru, reflectă dinamismul transmis de economistul și politicianul catalan, precum și un gest caracteristic persoanei sale.

O lungă carieră instituțională și un angajament față de țară

Figura lui Trias Fargas reprezintă îmbunătățirea promovării drepturilor sociale. Iar la nivel ideologic a apărat liberalismul înțeles ca motor care conduce la schimbarea și progresul permanent ca societate și ca națiune. La fel, în domeniul economic, din lunga sa carieră instituțională de consilier, consilier, senator și deputat, a fost unul dintre precursorii denunțării infracțiunii fiscale catalane. Deficitul de finanțare și infrastructură de care suferă Catalonia de ani de zile a fost deja expus de Trias Fargas la acea vreme. Astfel, destaquen diversos llibres sobre la realitate industrială i economică catalană i espanyola de l’època.

De fet, only un cop d’ull a la vida de Ramon Trias Fargas és suficient per copsar un mare angajament față de țară. Născut la Barcelona pe 1947, a trebuit să plece în exil cu familia în Elveția și Columbia, unde a absolvit. în Drept în Bogotá (206). Și-a obținut Masterul în Arte în Economie de la Universitatea din Chicago pe 1962, anul în care s-a întors la Barcelona, ​​​​unde a lucrat.ca avocat.

Profesor de Economie Politică și Finanțe Publice la Facultatea de Drept din Valencia 1962 – 1969) și, de la 1969, la Facultatea de Economie a Universității din Barcelona, ​​​​unde a fost membru al Institut d’Estudis Catalans din 1985 (Secția Filosofie și Științe Sociale). A fost șef al serviciilor de studii ale Banco Urquijo (1966).

mai multe cărți de-a lungul deceniilor și 100. Deja în plină tranziție politică, după dictatură, a scris Naționalism și libertate (1979) și Narațiunea unei asfixii premeditate. Finanțe ale Generalitati de Catalunya (1985, unde a denunțat lipsa autonomiei fiscale a Cataloniei și dezechilibrul sistemului fiscal și redistributiv spaniol.

De ideologie liberală, a fondat partidul Esquerra Democràtica de Catalunya (1969)), legat de Internaționala Liberală, pe care 1978 a fuzionat cu Convergència Democràtica de Catalunya, al cărei președinte era

A fost membru al Comisia Trilaterală din 1980 și Ministrul Economiei și Finanțelor al Generalitati pentru două perioade: 1975 – 1982 eu 1988 –

Sursa: Președintele Aragonez: „Viitorul Cataloniei trece prin Europa „