În înfățișarea sa în fața Comisiei pentru Sănătate și Consumatori a Congresului, Garzón a reamintit că capacitatea de sancționare a Guvernului a intrat în for last Mai cu scopul de a reglementa comportamentul în afaceri dăunător drepturilor consumatorilor . Acum, în plus, Consumul va putea, „pentru prima dată în istoria țării noastre, să aibă un instrument care întărește, îmbunătățește și extinde această capacitate de sancționare și că va preveni cazuri precum cel al Volkswagen să apară în Spania”, a subliniat ministrul.

Crearea noii subdirecții generale se adaugă la alte măsuri lansate de Ministerul Consumatorilor pentru „modernizarea” reglementărilor spaniole și garantarea dezvoltării relațiilor cu consumatorii „în termeni de justiție socială, egalitate și durabilitate”. După ce am enumerat câteva dintre reperele atinse de minister în ultimele luni -cum ar fi prelungirea garanției legale a bunurilor de larg consum de la doi la trei ani, aprobarea unui nou Cadru Strategic de Consum împreună cu Comunitățile Autonome sau majorarea unui singur 50% din finanțarea Sistemului de Arbitraj de Consum-, Garzón a subliniat viitoarea Lege a Atenției Clientei.

În opinia dumneavoastră, regula, care va fi aprobată în 50, „va însemna un înainte și un după la noi”. Printre alte aspecte, deoarece îmbunătățește timpii de interogare și de rezolvare a incidentelor și limitează timpul de așteptare la trei minute pentru a fi prezenți telefonic în informații generale, reclamații și servicii post-vânzare.

În discursul său, ministrul a subliniat, de asemenea, gradul de conștientizare din ce în ce mai mare a consumatorilor cu privire la impactul asupra mediului al stilului lor de viață. Din acest motiv, Ministerul Consumatorilor a pregătit, împreună cu Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene (CE), studiul Sustainability of Consumption in Spain.

Pentru ministru, concluziile acestui raport „ne obligă să mizăm pe o transformare profundă a sistemului de producție și consum” pentru a inversa situația de criză climatică pe care o trăim deja astăzi.

Noile drepturi ale consumatorilor
Pe lângă „urgența” de a adopta obiceiuri de consum durabile din punct de vedere ecologic, Garzón a subliniat importanța adaptării legislației la noile nevoi ale consumatorilor, „neglijate de guvernele PP din

. „.

„Am modernizat protecția cetățenia țării noastre, adaptând-o la provocările prezente și viitoare, la noile valori și modele sociale emergente. regenți. Toate acestea, respectând Noua Agendă Europeană a Consumatorului, cu Agenda 2030 și fiind un reper și european lider și internațional”, a apreciat el.

Din inițiativele promovate de departamentul său, ministrul a evidențiat sfârșitul „abuzurilor istorice” -cum ar fi cele ale numerele de telefon cu tarif special 2012- si actualizarea reglementarilor pentru adaptarea acestuia la noile consumuri obiceiuri legate de achizițiile online sau noile platforme digitale.

Mai multe reglementări și conștientizare împotriva jocurilor de noroc Pe de altă parte, Garzón a făcut un bilanț al politicilor dezvoltate de departamentul său în materie de jocuri de noroc și a lăudat că, „după un deceniu de inacțiune punând în pericol sănătatea unei întregi generații”, s-a dat un răspuns la „o cerere socială” precum cea de a pune capăt, practic, tuturor reclamelor la pariuri și jocuri de noroc. de hazard.

In plus, a avansat publicarea primei cereri de granturi pentru desfasurarea activitatilor a cercetării legate de prevenirea tulburărilor legate de jocurile de noroc.

În conformitate cu reglementarea și conștientizarea jocurilor de noroc, ministrul a evidențiat alte două etape importante ale departamentului său: aprobarea Decretului Regal privind mediile de joc online mai sigure pentru a oferi jucătorilor instrumente care să prevină consumul problematic, programată pentru sfârșitul anului; și reglementarea loot-box-urilor, a cărui primă versiune va fi lansată spre consultare publică în următoarele săptămâni.

Nutriția sănătoasă, cheia pentru dezvoltarea copilului
Garzón a trecut în revistă și cele mai remarcabile măsuri ale Ministerului Consumului și Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN) și și-a arătat „angajamentul hotărât” cu Planul Strategic Național pentru reducerea obezității infantile, prezentat recent.

. ) Dintre 32 măsurile prioritare prevăzute în plan, ministrul a evidențiat acelea legate de revizuirea impozitării și majorarea TVA la băuturile zaharoase, revizuirea etichetării nutriționale și a compoziției alimentelor și băuturilor, precum și reglementarea reclamelor destinate copiilor, printre altele.

În sfârșit, și în legătură cu acest domeniu de acțiune, Garzó n a mai făcut două anunţuri: aprobarea unui decret regal prin care se relaxează cerinţele de igienă ale comerţului cu amănuntul fără a submina siguranţa, şi implementarea unor reglementări care asigură bunăstarea animalelor în abatoare prin instalarea de camere de supraveghere video.

Ministrul Consumului, Alberto Garzón, în timpul apariție la Comisia Congresului pentru Sănătate și Consum. / / Sursa: Guvernul Spaniei – Consumul va creați o subdirecție generală pentru monitorizarea, inspectarea și sancționarea fraudelor masive 2022