Un grup de români a fost înșelat cu anunțuri de muncă la cules de portocale și a ajuns să fie prizonierul unor intermediari din Valencia.

Poliția spaniolă i-a arestat pe aceștia, tot de naționalitate română și-i acuză de apartenență la grup infracțional și explotarea prin muncă.

Victimele au fost aduse în Spania prin intermediul unor anunțuri de muncă, publicate pe internet în România, în care se ofereau posturi bine plătite la cules de portocale.

Exploatatorii au vârste cuprinse între 24 și 49 de ani și i-au reținut cu forța pe cei 13 români într-o baracă din afara orașului Gandia pe motiv că trebuie să plătească o „datorie”.

Este vorba de 10 bărbați și trei femei, una dintre ele însărcinată. Toți erau obligați să trăiască îngrămădiți și fără condițiile minime de igienă, împreună cu alți 30 de români.

Au fost închiși într-o cameră supravegheată și li s-a cerut să predea documentele și să plătească „datoria”, reprezentând cheltuielile de călătorie, ca să poată ieși.

După ce le-au confiscat documentele de identitate, „intermediarii” le-au cerut să muncească pe câmp în contul datoriei.

Cel puțin doi dintre membrii grupării sunt cercetați pentru reținere ilegală, pentru că există probe care îi indică drept executanții planului.

Românii au fost eliberați de autorități și Serviciile Sociale din cadrul Primăriei Gandia încearcă să-i ajute să se întoarcă în România.