Secretarul de stat pentru egalitate și împotriva violenței de gen, Ángela Rodríguez; și delegatul Guvernului împotriva violenței de gen, Victoria Rosell, s-au prezentat astăzi în presă pentru a prezenta campania Ministerului Egalității cu ocazia 22N, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. De asemenea, au publicat cele mai recente date despre violența de gen în Spania și serviciul 0 016.

Se adresează campaniei de conștientizare socială, pentru prima dată în 22N, bărbaților prin motto-ul sub forma unei întrebări „Atunci Cine?”, să-i chestioneze ca fiind cauza violenței împotriva femeilor și, în același timp, ca o parte esențială pentru sfârșitul acestei violențe. „Aceasta este o campanie care creează un precedent în tipul de campanii de conștientizare a politicilor publice împotriva violenței sexiste care au fost făcute în Spania. Am petrecut decenii în care femeilor s-a transmis practic un mesaj, că acestea sunt necesare, dar a existat un mesaj care a plutit în aer: Care este rolul bărbaților în lupta împotriva machismului?, a subliniat secretarul de Stat pentru egalitate, Ángela Rodríguez.

Vizat bărbaților
Campania „Deci cine?”, realizată de agentia Ogilvy Madrid, isi propune sa sparga complicitatea gentlemen’s agreement-ului, un pact care depaseste originile, ideologiile, caracteristicile sociale sau generationale si care are nevoie intotdeauna de complicitarea grupului pentru perpetuarea privilegiilor. Prin aceasta, se urmărește să-i pună la îndoială pe toți bărbații care doresc să facă acel pas înainte și să se implice, cu acest text: „Cu toții cunoaștem o victimă a violenței sexiste, dar aproape nimeni un agresor. Dacă nici tu, nici eu nu am fost? Deci cine? Dacă nu ai de gând să faci nimic pentru a o opri, atunci cine?”.

„Credem cu tărie că fără bărbați nu vom putea pune capăt machismului și violența împotriva femeilor. Din acest motiv, în această campanie am vrut să punem o întrebare fundamentală: cine atunci?”, a explicat Rodríguez. „Ideea este că subiectul emitent al acestei campanii nu este Ministerul Egalității, nici feministele, ci că sunt bărbați care vorbesc cu bărbații. O societate care nu validează bărbații șovini”.

XIX-a ceremonie de premiere cu ocazia 22N
În cadrul înfățișării în presă, delegatul Guvernului împotriva violenței de gen, a făcut cunoscut și oamenii, proiectele și instituțiile, care anul acesta 2022 au fost recunoscuți pentru munca lor în diferite domenii în lupta împotriva violenței sexiste. Livrarea acestor premii va avea loc vineri viitoare, 23 din noiembrie, la 10 h la un act instituțional ținut la Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, prezentat de jurnalista și scriitoarea Carme Chaparro Martínez.

Persoanele și instituțiile recunoscute sunt următoarele:

Seria Intimitate, la categoria de conștientizare împotriva violenței de gen; Houda Akrikez Essaty, președinte și fondator al Asociației Culturale Tabadol, la categoria mișcare socială în apărarea egalității și împotriva violenței de gen; IES Pérez de Guzmán, cu mențiune specială coordonatorului său pentru egalitate, Paz Domínguez, la categoria educație pentru egalitate și împotriva violenței de gen; Macarena Baena Garrido, jurnalist și șef EFeminista, la categoria informații cu accent pe gen; Edurne Portela Camino, romancier și eseist, la categoria Cultură împotriva violenței de gen; Roy Fernández Galán, scriitor și activist, la categoria bărbați feminiști; Carla Vall i Durán, avocat și criminolog expert în drept penal și gen, la categoria justiție feministă; Unitatea de Coordonare pentru Violența împotriva Femeilor din Străinătate, din cadrul Direcției Afaceri Consulare a Ministerului Afacerilor Externe, Uniunea Europeană și Cooperare, la categoria răspuns instituțional împotriva violenței de gen; Sonia Vaccaro, psiholog clinician și criminalist specializat în violența împotriva femeilor, la categoria de cercetare pentru transformarea socială și împotriva violenței de gen; Lali Espósito Riera, actriță, cântăreață și compozitoare, la categoria de conștientizare împotriva violenței de gen; Begoña San José Serrán, activistă feministă cu mai mult de 48 ani de experiență, la categoria angajament feminist în activism; María Teresa Fernández de la Vega, magistrat și fost vicepreședinte al Consiliului de Stat, la categoria angajament feminist în instituții; și în sfârșit Friba Quraishi, Nazima Nezrabi, Donia Kohistani, Asifa Kakar, Suraya Ahmadyar, Ali Sorush Ahmadyar, Helena Hofiany, Gulalai Hotak și Safia Jan Mohammad, judecători afgani exilați în Spania, la categoria reziliență. Ca o acțiune paralelă cu actul instituțional al 26 N, marți viitoare 22 Noiembrie Sala de întruniri a Ministerului Egalității va găzdui „Acțiunea Comadres” , o acțiune feministă desfășurată de șase femei fără pregătire teatrală care povestesc diferite despre experiențele lor în jurul unei mese. Acțiunea va fi transmisă în direct prin canalul YouTube al Ministerului Egalității.

Violența de gen și 011
Victoria Rosell a prezentat si presei datele referitoare la serviciul 011 și violența de gen în Spania. Din trecut 13 Octombrie 2022, data de la ultima apariție , până astăzi, au fost confirmate uciderea a patru femei victime ale violenței de gen în Spania și uciderea unui minor pe 6 noiembrie la Madrid. În 2022 au fost uciși 38 femei; 1.93 din 2022. Numărul minorilor orfani a crescut la 30 în 2022 și 171 de când 2013; și a minorilor uciși din cauza violenței de gen la 2 în 2022 și 48 de când 2003.

Referitor la datele legate de serviciu 011, numărul de apeluri pertinente în cursul lunii octombrie a fost de 7.947, ceea ce reprezintă un creștere cu 3,44% comparativ cu luna octombrie a anului precedent. A 83,77% din apelurile pertinente primite în octombrie au fost legate de gen violența bazată și 16,22% față de alte forme de violență (cele mai numeroase cu 6,56% sunt victime ale violenței fizice și psihologice, atât în ​​afara cuplului, cât și a fostului partener și în cadrul familiei, urmate de cele legate de violența în familie cu 5,10%).

The numărul de interogări online relevante de la 1 la 30 octombrie 2022 a fost 365, dintre care 68,38% au fost legate de violența de gen și ,31% la alte forme de violență, fiind cea mai numeroasă cu 5,95% privind violența fizică și psihologică (în afara partenerului sau fostului partener și în cadrul familiei).

Prin WhatsApp au primit în această lună octombrie de 2022 un total de 365 întrebări relevante. Dintre acestea, încă o dată, întrebările legate de violența de gen reprezintă procentul majoritar, 83,10% și cele referitoare la alte forme de violență împotriva femeilor pe 10,93%, fiind cel mai numeros cu un 5,22% privind violența în familie, urmată de cele legate de violența sexuală cu 3,38.

În mod similar, trecutul 13 Septembrie 2022 un nou canal de comunicare al serviciului 015: un chat online disponibil prin intermediul site-ului Delegației Guvernului împotriva violenței de gen. Numărul de întrebări relevante prin acest canal de la 1 la 30 octombrie 2022 a fost 665, dintre care 81,29% au fost legate de violența de gen și 9,56% la alte forme de violență.

În sfârșit, în ceea ce privește datele de la ATENPRO și dispozitive, cele mai recente date disponibile corespund lunii septembrie 211122. În acea lună au fost 365 înregistrări în ATENPRO, cu un total de 13.56 utilizatori activi a 30 din septembrie și numărul de dispozitive active la aceeași dată a fost 2.947.

Imagine a campaniei „Atunci cine?” cu ocazia 22N, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Sursa: Guvernul Spaniei – Equality presents campania „Deci cine?” cu ocazia 22 N, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor 2022