#ComisiaEuropeana – 40 de ani de la crearea sa arată că spațiul Schengen a adus beneficii profunde UE și cetățenilor săi. Aceasta reprezintă coloana vertebrală a pieței interne a UE și facilitează viața a aproape 450 de milioane de persoane. Anul trecut, Schengen a fost din nou cea mai vizitată destinație din lume, primind peste o jumătate de miliard de vizitatori și stimulând creșterea economică în întreaga Uniune.
De-a lungul timpului, spațiul Schengen a evoluat într-un sistem solid și cuprinzător, în care statele membre, cu sprijinul UE, gestionează în mod eficace frontierele externe, securitatea și migrația într-un mod coordonat.
Raportul adoptat astăzi analizează funcționarea spațiului Schengen și reprezintă contribuția Comisiei înaintea Consiliului Schengen din iunie, care va sărbători 40 de ani de la semnarea Acordului Schengen.
Statul Schengen
Raportul din 2025 privind starea spațiului Schengen prezintă realizările, provocările și evoluțiile din spațiul Schengen în cursul ultimului ciclu 2024-2025. Aderarea deplină a Bulgariei și a României la spațiul Schengen consolidează în mod semnificativ economia UE și este o dovadă a faptului că statele membre sunt pe deplin angajate să îmbunătățească în continuare cooperarea în cadrul spațiului Schengen.
În plus, cerințele Schengen au devenit un aspect esențial al procesului de extindere a UE, deoarece toate țările candidate trebuie să dispună de sisteme naționale de guvernanță Schengen pe deplin funcționale până în momentul în care sunt admise în UE. Eforturile intensificate ale UE au condus la o scădere a numărului de treceri neregulamentare ale frontierelor externe ale spațiului Schengen, cu aproximativ 240 000 de cazuri detectate – cel mai scăzut nivel din 2021.
Raportul arată că normele Schengen sunt bine aplicate și că vor continua lucrările în următoarele domenii:
Consolidarea în continuare a guvernanței politice și operaționale. Împărțirea unui spațiu fără frontiere interne se bazează pe încredere. Acest lucru necesită punerea în aplicare eficace a normelor convenite și utilizarea unor instrumente comune de informare, resurse și infrastructură. Comisia va continua să urmărească progresele înregistrate prin intermediul tabloului de bord Schengen anual și să consolideze în continuare mecanismul de evaluare și monitorizare Schengen. Aceasta include sisteme atât în țările Schengen, cât și în țările candidate la aderarea la UE.Accelerarea punerii în aplicare a cadrului de digitalizare pentru a preveni riscurile la adresa securității. Acest lucru este esențial pentru viitoarea implementare a Sistemului de intrare/ieșire și a Sistemului european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS). Continuarea investițiilor în cercetare și inovare este esențială pentru protejarea spațiului Schengen prin utilizarea unor soluții europene de ultimă generație în viitor.Oadaptare la peisajul în continuă evoluție al securității, cu un tablou comun al informațiilor, acțiuni operaționale comune și o cooperare mai strânsă între autoritățile de aplicare a legii, inclusiv în regiunile frontaliere interne. Astfel cum s-a anunțat în Strategia de securitate internă a UE – ProtectEU, Comisia va depune eforturi în vederea creării unui grup la nivel înalt privind viitorul cooperării operaționale în materie de asigurare a respectării legii în întregul spațiu Schengen.Pregătirea depășește cu mult frontierele noastre, prin aprofundarea relațiilor cu țările partenere din vecinătatea noastră și din afara acesteia. Europol și statele membre și-au intensificat eforturile în ultimii ani pentru a îmbunătăți transmiterea și prelucrarea informațiilor din principalele țări terțe. Frontex și-a consolidat, de asemenea, sprijinul acordat țărilor candidate. măsuri eficace de returnare a persoanelor care nu au drept legal de ședere în UE. În 2024 s-a înregistrat o creștere cu aproape 12 % a returnărilor resortisanților țărilor terțe care nu au drept de ședere în spațiul Schengen, însă rata globală de returnare trebuie să crească în continuare. Pentru a sprijini statele membre, Comisia a efectuat o evaluare Schengen anul trecut, identificând cele mai bune practici pentru returnări mai rapide și mai eficiente.Acțiunecoordonată în spațiul Schengen: schimbulrapid și eficace de informații între autoritățile de aplicare a legii rămâne unul dintre cele mai puternice instrumente de prevenire și combatere a criminalității. UE dispune deja de instrumente solide pentru conștientizarea situației și analiza riscurilor, cum ar fi EUROSUR și Sistemul de informații Schengen. Comisia, împreună cu coordonatorul Schengen, va continua să sprijine statele membre în vederea unei cooperări eficace în ceea ce privește asigurarea respectării legii la nivel operațional la nivel transfrontalier.Etapele următoare
Spațiul Schengen va continua să evolueze, să se adapteze la noile realități și să răspundă peisajului geopolitic în schimbare. Comisia va colabora cu statele membre pentru a debloca întregul potențial al spațiului Schengen prin construirea unui spațiu de liberă circulație pregătit pentru provocările viitoare. Pentru a aborda provocările rămase, ciclul de guvernanță Schengen 2025-2026 se va axa pe consolidarea cadrului de guvernanță pentru a îmbunătăți coordonarea politicilor, pe o abordare structurată și coerentă a cooperării polițienești, precum și pe accelerarea digitalizării procedurilor și a sistemelor pentru a spori securitatea.
Comisia invită Consiliul Schengen să discute în iunie acest raport privind starea spațiului Schengen pentru 2025 și să adopte prioritățile pentru ciclul Schengen 2025-2026.
Contextul
Comisia evaluează anual starea spațiului Schengen din 2022, când au fost instituite Consiliul Schengen, ciclul Schengen și noul cadru de evaluare Schengen. Acest exercițiu marchează continuarea punerii în aplicare a inițiativei Comisiei de a consolida guvernanța comună a spațiului Schengen și de a asigura un răspuns structurat, coordonat și comun la provocările acestuia.
Pentru mai multe informații
Raportul privind starea spațiului Schengen
ProtectEU – o strategie europeană de securitate internă
*Această pagină a fost tradusă prin traducere automată. Comisia Europeană nu își asumă nicio responsabilitate în ceea ce privește calitatea și acuratețea acestei traduceri.