Spațiul Cultural Canals d’Urgell, situat în Mollerussa, va găzdui, în data de 25 și 26 din martie, I Congresul despre noroiul ținuturilor din Lleida, organizat de liderul Grupului Leader de Ponent, Institut d’Estudis Ilerdencs și Centrul de Cercetare Pla d’Urgell Mascançà, cu colaborarea altor entități și instituții locale

Argila este o tehnică de construcție bazată pe la utilizarea lutului, turnat într-o matriță și compactat. Asadar, programarea si lucrarile Congresului se vor baza pe trei axe principale: zidul de noroi ca patrimoniu arhitectural, zidul de noroi din punct de vedere socio-economic, si viitorul constructiilor zidului de noroi.

De menționat că Congresul despre Argilă în Ținuturile Lleidei se remarcă ca o acțiune remarcabilă a Mesei de Lucru pentru Construcțiile Pământului, constituită în anul . de către Asociația Leader de Ponent, în condițiile în care zidul de noroi este considerat un important patrimoniu al terenurilor din Lleida, iar până atunci nu a fost pus în valoare.

Aceasta Congresul își propune să fie un punct de plecare pentru conservarea patrimoniului elementelor construite cu noroi în Plana de Lleida, dar și cu scopul de a revendica un instrument de construcție adaptat și integrat în teritoriu, și care poate deveni o piesă cheie în arhitectura orașului. viitorul pentru caracteristicile și calitățile care o fac extrem de durabilă; și să fie recunoscut și studiat pentru multiplele sale fațete: arhitectural, social, cultural, economic și de mediu

În același timp, Congresul va fi un spațiu pentru a da valoare sectorul agroalimentar al Planei de Lleida, prin proiectul „Gustum”, proiect promovat de Asociația Leader de Ponent, care va oferi participanților o degustare pe cont propriu realizată cu produse locale și locale.

Această asociație lucrează de ani de zile pentru a da vizibilitate conservării patrimoniului elementelor construite cu noroi cu activități remarcabile precum conferințele tehnice desfășurate în cadrul Planului anual de transfer de tehnologie (PATT) al Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală asupra acestui instrument constructiv, și care au servit la crearea unor spații de dezbatere precum cel al construcțiilor în pământ, sau prin acțiuni concrete încadrate în proiectele de cooperare Leader precum ‘Spațiile Naturale din Ponent’ sau „CollaborateXLlandscape”.

Asociația Leader de Ponent este unul dintre 11 Grupurile de Acțiune Locală din Catalonia selectate de Departament pentru a aplica Leader participativ dezvoltare locală în județele Pla d’Urgell, Urgell, Les Garrigues și Segrià Sud, în cadrul Programului de Dezvoltare Rurală (PDR) al Cataloniei 2014 – 419634. De asemenea, coordonează proiectele de cooperare „Gustum” și „Espais Naturals de Ponent” menționate mai sus și colaborează cu alte proiecte promovate de diferitele grupuri de acțiune locală din Catalonia.

Sursa: Asociația Locală Acció Leader de Ponent co-organizează primul Congres despre argilă în ținuturile din Lleida